Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου

LIFOTEAM 1.8.2018 | 18:01

Αν και εργάζεται στον χώρο των επιχειρήσεων ο Δημήτρης Τρύφων, με καταγωγή από την Λέσβο, είναι λάτρης των Τεχνών. Ανακάλυψε την κλασική μουσική στα 16 του χρόνια και σήμερα, μόλις 26 χρόνων είναι συνιδρυτής μαζί με τις ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ενός φεστιβάλ που έχει καταφέρει να δώσει μία διαφορετική διάσταση στην κλασική μουσική προσεγγίζοντας με επιτυχία τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους νέους του νησιού αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό. Ζει στην Αθήνα.

 

Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

 

Φέτος ξεκίνησε μια νέα δράση στον Μολυβο που αφορά τα εικαστικά. Η Στέγη Τρύφων -Tryfon Art Residency TAR- είναι ένας χώρο στο λιμάνι του Μολύβου, που λειτουργεί ως εργαστήρι για εικαστικούς, συνθέτες μουσικής και συγγραφείς. Οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται για συγκεκριμένο διάστημα προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον του νησιού και να δημιουργήσουν.

 

Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

 

"Όραμα της ομάδας μας είναι να γίνει ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού. Το Φεστιβάλ και η Στέγη αυτό έχουν ως στόχο συμβάλλοντας να εξέλθει ο οικισμός από την οικονομική ύφεση στην οποία βρίσκεται, παράλληλα ενεργοποιώντας πολιτιστικά τοποθεσίες του νησιού ξεχωριστής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας."

 

Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

 

Και στα 4 χρόνια που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ σε ποιο σημείο βρίσκεται;
"Το νησί έχει αγκαλιάσει το Φεστιβάλ. Έχουμε στην ομάδα μας εθελοντές νέα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τους καλλιτέχνες και βοηθούν στην οργάνωση. Επίσης μας χαροποιεί ιδιαίτερα το ότι ήδη έχουμε κόσμο που έρχεται ειδικά για το Φεστιβάλ από το εξωτερικό στο χωριό.

 

Ταυτόχρονα, με τα δημοσιεύματα σε εγχώρια και διεθνή μέσα και την προβολή μας στα κοινωνικά δίκτυα συνεισφέρουμε στη διαφήμιση του νησιού και στην ταύτισή του από το κοινό με τις τέχνες. Δεν μας ενδιαφέρει η τέχνη μόνο ως αυτοσκοπός αλλά και ως μέσον συνολικής ανάδειξης του οικισμού, ώστε να αρχίσει να αναγνωρίζεται για αυτό που πραγματικά είναι, ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της Μεσογείου.

 

Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

 

Φέτος η θεματική του φεστιβάλ είναι η ΓΕΝΕΣΙΣ. Οι αδελφές Ντέρκεν, καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ, επέλεξαν συγκεκριμένα μουσικά έργα που σχετίζονται με το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα, ανέθεσαν στον Έλληνα σύνθετη Κορνήλιο Σελαμσή, την σύνθεση ενός έργου ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, του οποίου η παγκόσμια πρεμιέρα θα γίνει στο φεστιβάλ.

 

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως οι κορυφαίοι μουσικοί του Φεστιβάλ θα ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων το Καρναβάλι των Ζώων του Σαιν Σανς συμπράττοντας με το εμβληματικό μουσικό όργανο του νησιού, το σαντούρι. Το κείμενο που συνοδεύει το έργο υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

 

Την έναρξη του φεστιβάλ θα σημάνει ημερίδα που θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο του Μολύβου (παλιό τζαμί) με τίτλο «Γένεσις: Από τη θεολογία στην αισθητική δημιουργική πράξη».

 

Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

 

Τέσσερις διακεκριμένοι Έλληνες, ο Χρήστος Τουραμάνης -Kαθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής, Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ο Μάριος Περικλέους Μπέγζος- Kαθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δημήτριος Γιατρομανωλάκης - Καθηγητής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Τμήμα Ανθρωπολογίας και Τμήμα Συγκριτικής Σκέψης, Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και ο Νίκος Ερηνάκης -Δρ. Φιλοσοφίας, Ποιητής, θα προσεγγίσουν το φετινό θέμα.

 

Τέλος, παράλληλα με το φεστιβάλ θα διεξαχθεί εικαστική έκθεση στην Στέγη Τεχνών Τρυφων (Tryfon Art Residency). 12 καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες προσκλήθηκαν στον Μολυβο όπου φιλοξενήθηκαν για τρεις εβδομάδες με σκοπό να παράξουν επι τόπου έργο πάνω στο θέμα της γενεσις.

 

Ο Μόλυβος και η Λέσβος κέντρο πολιτιστικού τουρισμού

 

Η έκθεση ξεκινά στις 10 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξελίξεις σε σχέση με την έκθεση στο instagram @tryfon.art.residency και να παρακολουθήσετε τα νέα του Φεστιβάλ στην σελίδα μας στο Facebook".

 

Το 4ο Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ Νορβηγίας συμβάλλουν με την ευγενική τους υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.


Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στηρίζει με δωρεά φέτος το Φεστιβάλ. Πολύτιμος συνεργάτης του φεστιβάλ είναι το δίκτυο The Οther Αegean και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου.Το Φεστιβάλ ευχαριστεί επίσης την Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας.

 

Δείτε το φετινό τηλεοπτικό σποτ του Φεστιβάλ, εκφωνεί η ηθοποιός Μαρία Σκουλά:

 

 

 

Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα κι εδώ για να δείτε τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες.