Ο Ευτύχης Πατσουράκης στη γκαλερί Rodeo

Οι φωτορεαλιστικοί πίνακες που αποτελούνται από τις σειρές Headless, Still και Pause (2012-παρόν), οφείλουν την ύπαρξή τους σε ένα τεράστιο και συνεχώς αναπτυσσόμενο αρχείο.

The LiFO team, 23.1.2023 | 13:50

Ο Ευτύχης Πατσουράκης πραγματεύεται την ταυτότητα και τη μνήμη μέσα στην πάροδο των χρόνων και - καθώς η πρακτική και η δουλειά του αναπτύσσονται, με την έμπνευση και την έρευνά του να πηγάζουν από εικόνες της καθημερινότητας, τα περασμένα και τα φαινομενικά ξεχασμένα - έχει δημιουργήσει ένα σύμπαν οραμάτων και έχει καθιερωθεί ως μετρ των ριμέικ και παρουσιάζει τη νέα δουλειά του στη γκαλερί RODEO από τις 27 Ιανουαρίου – 4 Μαρτίου 2023.

 

Ένας κλασικός συλλέκτης τεράστιων σωρών πεταμένης ύλης, που την ξεδιαλέγει και την επαναχρησιμοποιεί - είτε η τελική μορφή του έργου είναι εγκατάσταση είτε ζωγραφική μιας φωτογραφίας - επιλέγει ανάμεσα σε εκατοντάδες εικόνες που βρίσκονται στο σκοτάδι των οικογενειακών άλμπουμ ή στα κουτιά των υπαίθριων αγορών και διάφορων καταστημάτων στην πόλη του την Αθήνα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως ζωγραφίζει.

 

Παράλληλα ρεύματα συνυπάρχουν στο ατελιέ, φαινομενικά διαφορετικά, αν και με βαθιά σύνδεσή μεταξύ τους, και μέσα από αλχημικές διαδικασίες, όπου το ένα δοχείο τροφοδοτεί το άλλο ήσυχα, με κάτι που μοιάζει με αόρατο σωλήνα, δημιουργείται ένας ιστός αράχνης, προσεκτικά υφασμένος, ευαίσθητος αλλά γερός, άλλοτε αόρατος και ήσυχα παρών.

 

Οι φωτορεαλιστικοί πίνακες που αποτελούνται από τις σειρές Headless, Still και Pause (2012-παρόν), οφείλουν την ύπαρξή τους σε ένα τεράστιο και συνεχώς αναπτυσσόμενο αρχείο από ήδη υπάρχουσες φωτογραφίες, μικρομνημεία που ξεκινούν με τη γέννηση της handy cam, δηλαδή τις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90, και τελειώνουν με τη γέννηση της ψηφιακής εικόνας, όπου σταματούν οι εκτυπώσεις.

 

Αυτό το σώμα έργων μιλάει αναλυτικά για ένα «εμείς» και ένα «τώρα», και επιλέγει να φέρει πίσω τον χαμένο χρόνο ενός φωτογραφικού λάθους αρχικά επιλέγοντάς το, επαναφέροντάς το στη ζωή, και με καινούργια μάτια αυτή τη φορά να το κοιτούν, που δεν αναγνωρίζουν τίποτε άλλο μέσα σε αυτές τις εικόνες παρά τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Χρησιμοποιώντας απαλά ροζ, γαλάζια και κίτρινα, μαζί με γκρι, και ζωγραφίζοντας με κεριά – ο καπνός αφήνει σημάδια στον καμβά και θερμαίνει το χρώμα, και με τη σειρά του αυτό κάθεται πάνω στις καπνισμένες επιφάνειες – μία μάχη ανάμεσα στο φως, την πηγή της θερμότητας και της όρασης και την τεχνητή φύση του χρώματος, δίνοντας σε αυτά τα έργα έναν καταπραϋντικό, αλλά αποκαλυπτικό χαρακτήρα, που η ρευστή φύση τους τα απελευθερώνει. Όπως σε μία διαρκή κατάσταση τήξης, αυτοί οι πίνακες μάς παραπέμπουν σε espaces plein air, σαν παράθυρα που απεικονίζουν ουρανούς, ταβανογραφίες ή λιμνούλες από την Ιστορία της Τέχνης, ή και σε τίποτε από τα παραπάνω. Είναι αφηρημένα έργα από χρώμα και καπνό.

 

Rodeo, Πολυδεύκους 41

27 Ιανουαρίου – 4 Μαρτίου 2023

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός