“Tο νησί που μάγεψε τον κόσμο”: Φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe

Kάστρο Χώρας Μυκόνου και Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

The LiFO team, 10.8.2021 | 21:50

Κατά την φετινή θερινή περίοδο ανοίγει πιλοτικά και για περιορισμένο διάστημα ο νέος αρχαιολογικός χώρος που αποκαλύφθηκε στην περιοχή του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου, δίπλα από το εμβληματικής σημασίας μνημείο της Παραπορτιανής, μετά από τρία χρόνια εργασιών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Μυκόνου. Ο χώρος αυτός, πέρα από την αυθύπαρκτη αξία του ως αδιάσπαστο τμήμα του μνημειακού συνόλου του μεσαιωνικού οικισμού του Κάστρου, αναδύεται ως ένας ένας νέος πολιτιστικός πόλος του νησιού της Μυκόνου, ένας χώρος όπου η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να συνυπάρξει δυναμικά με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

 

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης και πρόσφατα βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών Φιλέλληνα Αμερικανό φωτογράφο Robert McCabe, και την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), οργανώνει υπαίθρια φωτογραφική έκθεση με σκηνές από την ζωή του νησιού της Μυκόνου κατά την μεταπολεμική δεκαετία του 1950, στην αυγή του τουριστικού θαύματος. Ο φακός του McCabe αποτυπώνει με σπάνια ευαισθησία τόπους που σήμερα έχουν αλλάξει και διασώζει εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού παραδίδοντας μαθήματα μνήμης. Πορτρέτα ανθρώπων του τόπου και στιγμιότυπα από τα μέσα του 20ου αιώνα θα ζωντανέψουν τα κενά πλέον κελύφη προσφέροντας στο χώρο εναλλακτικές προοπτικές ανάγνωσης και δημιουργίας μιας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας στους επισκέπτες.

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου ένα μικρότερο σύνολο φωτογραφιών του Robert McCabe θα φιλοξενηθεί στο χώρο του αίθριου συνδέοντας την έκθεση με τον βασικό κορμό της στον χώρο του Κάστρου, ενώνοντας τους δύο πολιτιστικούς πόλους.

 

Διάρκεια Εκθέσεων:

Kάστρο Χώρας Μυκόνου 01.08 μέχρι 31.10.21. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου 04.08 μέχρι 31.12.2021.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός