Μυστήριο 62: Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο στην Ελευσίνα | Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Αυτή η βραδιά είναι μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών, που διοργανώνεται από τα Γαλλικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

The LiFO team, 15.6.2021 | 14:22

Οι Νύχτες Βραδύτητας επιστρέφουν στην Ελευσίνα και μας μιλούν για το χρόνο.

 

Με φόντο την Πανσέληνο του Ιουνίου, η πρώτη για το 2021 διοργάνωση εξερευνά την έννοια του χρόνου στο σινεμά μέσα από το θρυλικό βιβλίο κινηματογραφικής θεωρίας “Transcendental Style in Film: Ozu, Bresson, Dreyer” σε μία συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου. Τη βραδιά συνοδεύει ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο μουσικός και σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Βούλγαρης.

 

Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν και το βιομηχανικό παρόν, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 19:00, την πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 με τον τίτλο Νύχτες Βραδύτητας - Ομιλίες για τον Χρόνο, θέτοντας στο επίκεντρο την έννοια του slow cinema. Κεντρικοί ομιλητές της βραδιάς είναι ο σκηνοθέτηςΣύλλας Τζουμέρκας και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Παράλληλα με τη συζήτηση, ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές αυτοσχεδιάζοντας μέσω της τεχνολογίας των modular synthesizers αποδομεί και αναδομεί το κλασικό κομμάτι του Johann Sebastian Bach, “Air on the G String”. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης και μουσικός Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy).

 

Η βραδιά της πανσελήνου του Ιουνίου αφιερώνεται στο θρυλικό βιβλίο κινηματογραφικής θεωρίας “Transcendental Style in Film: Ozu, Bresson, Dreyer”, του Paul Schrader. Στο βιβλίο ο Paul Schrader εξηγεί τα αισθητικά εργαλεία με τα οποία οι παραπάνω σκηνοθέτες προσέγγισαν την έννοια της πνευματικότητας στο έργο τους.  Συνολικά, η ανάλυση κινείται γύρω από τον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τον χρόνο φτάνοντας να ορίσουν και να επηρεάσουν ανεξίτηλα αυτό που στις μέρες μας ονομάζεται «slow cinema».

 

Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.

 

Η Ιδέα:

Η Νύχτα Βραδύτητας (Nuit de la Lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αυτή η βραδιά είναι μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών, που διοργανώνεται από τα Γαλλικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Η Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση το 2021 με δύο βασικές στιγμές και τίτλο «Νύχτες Βραδύτητας -  Ομιλίες για τον Χρόνο».

 

Οι Νύχτες Βραδύτητας διοργανώνονται δύο φορές το έτος, υπό το φως της πανσελήνου, και παρουσιάζουν μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών με διακεκριμένους προσκεκλημένους, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται και από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα. Οι Νύχτες Βραδύτητας έρχονται να μας μυήσουν στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας του ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα.

 

Συντελεστές:

Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Κριτικός Κινηματογράφου

Μουσική επένδυση από τον συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ (Veslemes)

Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

 

Πληροφορίες Δράσης:

Τοποθεσία: Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος, Ελευσίνα

Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ώρα έναρξης: 19.00 - 23.00


 

Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Η διάθεση των Δελτίων Ελευθέρας Εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μέχρι εξαντλήσεώς τους, στην είσοδο του χώρου (Σωτηρίου Γκιόκα 11, Πλατεία Ιεροφαντών, Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου).

 

Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή Ονοματεπωνύμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.


Χωρητικότητα: 80 θέσεις καθήμενων

 

*Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός