«Μοριάς ‘21»: Tableaux Vivants μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης του 1821

Η δράση είναι μια ιδέα και παραγωγή της εταιρίας Discover Greek Culture. Τη χορογραφία και το casting έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού, την εικαστική εγκατάσταση η Όλγα Μπρούμα.

The LiFO team, 8.7.2021 | 12:14

Το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ’21, σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα Εμπορικά Κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, μας ταξιδεύει μέσα από Tableaux Vivants που συνδέουν την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την Ιστορία του Αγώνα!

 

Διακόσια χρόνια μετά, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21, πίνακες του Μουσείου Μπενάκη αναβιώνουν στιγμές της Επανάστασης του 1821 σε βιτρίνες και εμπορικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε Tableaux Vivants εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του 1821. Ένας διάλογος αναπτύσσεται μεταξύ των ερμηνευτών και των περαστικών, σε δυο διαφορετικούς χρόνους-ρυθμούς. Έργα οικεία, «μνημεία», με την κυριολεκτική σημασία του όρου, εικονοποιούν την ιστορική μνήμη και αποτελούν πλέον τεκμήρια της εθνικής μας ταυτότητας, καθώς έχουν εγγραφεί ανεξίτηλα, συναισθηματικά, και βιωματικά στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

 

Η δράση ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και η συνέχεια δίνεται στην Αθήνα, όπου τα Tableaux Vivants παρουσιάζονται στη βιτρίνα του πολυκαταστήματος attica στην οδό Πανεπιστημίου, στις  8 και 9 Ιουλίου, ώρα 19:30-20:10.

 

Τα Tableaux Vivants θα παρουσιαστούν επίσης: Στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos,  στις 16, 17 & 18 Σεπτεμβρίου. Στην Αθήνα, στα εμπορικά κέντρα The Athens Golden Hall στις 23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου και στο The Mall Athens στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου.

 

Η δράση είναι μια ιδέα και παραγωγή της εταιρίας Discover Greek Culture. Τη χορογραφία και το casting έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού, την εικαστική εγκατάσταση η Όλγα Μπρούμα, την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ο Παναγιώτης Πλασκασοβίτης και τη διεύθυνση παραγωγής ο Ανδρέας Βάλμης. Ερμηνεύουν οι: Διονύσης Λάνης, Πέτρα Μαυρίδη, Δώρα Μπιλιώνη και Χρήστος Φουσέκης.

 

«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Tableaux Vivants μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης του 1821

 

Τα Tableaux Vivants μας εμπνέουν φέτος να επισκεφτούμε τις 21 θεματικές διαδρομές  του προγράμματος ΜΟΡΙΑΣ ’21, σε συνδυασμό και με μια σειρά από σημαντικές δράσεις στην Πελοπόννησο, από τους άξονες Ιστορίας, Τέχνης, Γαστρονομίας και Φύσης.  Προτεινόμενες τριήμερες, πενθήμερες και επταήμερες διαδρομές είναι διαθέσιμες στη ιστοσελίδα του προγράμματος www.morias21.com και μας υπόσχονται ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι!

 

Με την συμμετοχή πάνω από 70 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών, η πρωτοβουλία «ΜΟΡΙΑΣ 21» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

 

«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Tableaux Vivants μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης του 1821

 

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21, μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες. Το ΜΟΡΙΑΣ ’21 είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού που, μέσα από 21 θεματικές διαδρομές, συνδέει εμβληματικές πόλεις της Πελοποννήσου, αναδεικνύει την ιστορία του τόπου και τον ρόλο κάθε πόλης στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Οι διαδρομές είναι τριήμερες, πενθήμερες ή επταήμερες και προβάλλουν τα γνωστά και άγνωστα μνημεία κάθε πόλης, ενώ εμπλουτίζονται με 4 άξονες δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την Ιστορία, την Τέχνη, την Γαστρονομίακαι τη Φύση.

 

Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του Καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου Καθηγητή Θάνου Βερέμη και του Καθηγητή Θανάση Χρήστου. Οι δράσεις του προγράμματος θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σταδιακά το επόμενο διάστημα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα θα βρείτε εδώ: https://www.morias21.com/

 

«ΜΟΡΙΑΣ ‘21»: Tableaux Vivants μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης του 1821
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός