Στο πλαίσιο του Athens Print Fest 2018 το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή που συμπληρώνει εφέτος 41 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, διοργανώνει την έκθεση «H Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο», που παρουσιάζεται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και στο Σπίτι της Κύπρου.


H ενδιαφέρουσα έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κέντρου Χαρακτικής με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, το Σπίτι της Κύπρου, το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Κύπρο και το Museo Civico delle Cappuccine di Bagnacavallo στην Ιταλία.


Η έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο περιλαμβάνει έργα συνεργατών καλλιτεχνών του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή και από τη Συλλογή του Museo Civico delle Cappuccine di Bagnacavallo, ενώ στο Σπίτι της Κύπρου φιλοξενούνται έργα συνεργατών καλλιτεχνών του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή και από τη Συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.

 

Μια ομαδική έκθεση χαρακτικής σχολιάζει προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας
Czaschka


Παρουσιάζονται έργα σημαντικών Ευρωπαίων καλλιτεχνών της χαρακτικής από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία στην πλειονότητά τους, αλλά και από το Μεξικό και τις Η.Π.Α, οι οποίοι έχουν φιλοτεχνήσει έργα, κινούμενοι γύρω από τον άξονα του σχολιασμού της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας και ιστορικών γεγονότων, χωρίς να παραβλέπουν όμως και περισσότερο «ιδιωτικές» καταστάσεις, όπως είναι η μοναξιά των μεγαλουπόλεων.


Η έκθεση «H Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» συσπειρώνει καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και διαφορετική κοινωνική «ιστορία». Kαταγράφει ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με σαρκασμό και σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο έμμεσες προσεγγίσεις.

 

Μια ομαδική έκθεση χαρακτικής σχολιάζει προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας
Ruffini


H συνύπαρξη 82 καταξιωμένων χαρακτών, παλαιών και μεταγενέστερων, με κεντρικό πυρήνα την θέση της Τέχνης απέναντι στα πράγματα, αναδεικνύει προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας σε πολλά επίπεδα. Η οικονομική εξαθλίωση, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η πολιτική και η λαγνεία της εξουσίας, η διεκδίκηση δικαιωμάτων, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ορισμένα από τα θέματα που κινητοποίησαν τους καλλιτέχνες.


Είναι, επί πλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η μελέτη των ερεθισμάτων που προκάλεσαν την ανάγκη διατύπωσης σχολίου σε Κύπριους, Ιταλούς και Έλληνες καλλιτέχνες που υπογραμμίζει τις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές και ιστορικές συνθήκες της πατρίδας τους.


Info

H Χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο

 

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Πατησίων 47, Αθήνα, 210 5242646

Διάρκεια έκθεσης: 3 - 31 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ. 11:00-17:00, Σάβ. 11:00-13:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, 210 3734934

Διάρκεια έκθεσης: 2 - 26 Οκτωβρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 10:00-18:00, Τρ., Πέμ., Παρ. 10:00-15:00

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός