Μαίρη Ζυγούρη, Η Αφροδίτη των κουρελιών σε άρμα

Μια επαναδιαπραγμάτευση του εμβληματικού έργου του Μ.Pistoletto "La Venere degli stracci"

LIFOTEAM 30.8.2014 | 00:00

Η ατομική έκθεση της Μαίρης Ζυγούρη με τίτλο «Η Αφροδίτη των κουρελιών με το συρμό» παρουσιάζεται στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2014, σε επιμέλεια της Manuela Gandini. Στις 30 Αυγούστου 2014, την ημέρα των εγκαινίων, η καλλιτέχνις θα επιτελέσει μια συλλογική-συμμετοχική δράση, εμπνευσμένη από την performative διάσταση των Ελευσινίων Μυστηρίων. Παράλληλα, στο Μουσείο Λ. Κανελλόπουλος, θα παρουσιαστούν μια σειρά video-performances, «επεισόδια» μιας ιδιότυπης, ποιητικής διαδρομής. Σε αυτά, ο φακός ιχνηλατεί τη φαντασμαγορία του μύθου μέσα στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, στο άνοιγμα της Ιεράς Οδού προς την θάλασσα, από τον Σκαραμαγκά δηλαδή ως την πόλη της Ελευσίνας.

 

Η κριτική επανατοποθέτηση του παρελθόντος και της Ιστορίας της Τέχνης είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του έργου της Ζυγούρη. Στην παρούσα έκθεση, η καλλιτέχνις επαναδιαπραγματεύεται, σε συνεργασία με τον Michelangelo Pistoletto, το εμβληματικό έργο του τελευταίου "La Venere degli stracci" (1967) ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της Arte Povera. Η «Αφροδίτη των κουρελιών (1967)» θα πρωταγωνιστήσει στις λήψεις αλλά και στην ζωντανή δράση των εγκαινίων, έτσι ώστε να προκύψει ένα νέο έργο με τίτλο «Αφροδίτη των κουρελιών με τον συρμό (2014)».


Η παρέμβαση της Ζυγούρη αποσκοπεί σε ένα είδος σύγχρονου συλλογικού τελετουργικού. Στόχος είναι να εμπλακούν σταδιακά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ελευσίνας, έτσι ώστε να συμμετάσχουν ως ενεργοί συντελεστές του έργου και να ακολουθήσουν τη δράση των εγκαινίων μαζί με το ευρύτερο κοινό του Φεστιβάλ, στο τελευταίο κομμάτι της Ιεράς Οδού. Η καταληκτική αυτή δημόσια δράση ολοκληρώνει την την δίνει την αίσθηση μιας συμβολικής άφιξη. Μια «άλλη» ΕΛΕΥΣΙΣ.


Στις video-performances η καλλιτέχνις ανασυνθέτει θραύσματα του μύθου, χειρονομίες απο την προετοιμασία των μυστών, ιεροί ψίθυροι. Η ποιητική πορεία της «Αφροδίτη των κουρελιών με τον συρμό» και της καλλιτέχνιδος, καταγράφεται μέσα σε εγκαταλειμμένα δημόσια έργα της Ιεράς Οδού, σε λόφους ξεχασμένων βιομηχανικών υπολειμάτων, σε μονάδες ανακύκλωσης και καθαρισμού βιομηχανικών υδάτων, εκεί όπου ο Πλούτος - Πλούτωνας άρπαξε την ανήδεη Περσεφόνη. Η κάμερα βυθίζεται ονειρικά μέσα στις αντιθέσεις και διαθλά τις γυναικείες φιγούρες του μύθου που ξανασυναντιούνται μέσα στα «αρχιτεκτονικά κουρέλια» του σήμερα. Πέρα από κάθε επιθυμία αναβίωσης ή αναπαράστασης λησμονημένων μεγαλείων, «Η Αφροδίτη των κουρελιών με τον συρμό» προτείνει την ανάδυση πολλαπλών μορφών μνήμης. Ένα καθαρτικό ταξίδι που επιχειρεί, μέσα από ένα βεβηλωμένο παρόν, να συγκρατήσει μια κοινό δυναμικό συναίσθημα. Μια αναγνώριση του σήμερα και του χθές, ανάμεσα στην πραγματικότητα, την Τέχνη και τον Μύθο.

ΠΟΤΕ30/08/2014 - 05/10/2014
ΠΟΥΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ»
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός