Λυπιού

Η ομαδική έκθεση γυναικών εικαστικών «Λυπιού» παρουσιάζεται στο Α-Dash και κατά μήκος της οδού Ασκληπιού.

LIFOTEAM 31.10.2020 | 00:00

Η ομαδική έκθεση γυναικών εικαστικών «Λυπιού» παρουσιάζεται στο Α-Dash και κατά μήκος της οδού Ασκληπιού.

 

"Διαβάζεις τα δέντρα, τα βουνά στο πρωτότυπο. Λες: Τι έχω εγώ να πω σ' αυτή τη γλώσσα; Το πληγωμένο ζώο μέσα σου βαθιά δεν απαντά. Σωπαίνει."- Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Επιστροφή στη Λυπιού, Bien, P. and Constantine and P. and Keeley, E. and Van Dyck, K. (2004) A Century of Greek Poetry 1900-2000. Cosmos Publishing: New Jersey.

 

Η Ελληνίδα ποιήτρια, μεταφράστρια και διανοούμενη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (1939-2020) στα ποιήματα της «Λυπιού» και «Στη Λυπιού και πάλι» αναφέρεται σε μια ετεροτοπία εντοπισμένη στο χώρο της ποίησης: τη Λυπιού, τον τόπο γέννησής του δικού της, προσωπικού λεξιλογίου.

 

Είναι ο τόπος όπου φύονται η ματαίωση, η αναστάτωση, η οργή και η οδύνη, η αποτυχία των λέξεων να αρθρωθούν, μια περιοχή όπου έχει καταλήξει «ό,τι έχει χάσει». Η ποιήτρια δίνει το λόγο στα επισφαλή υποκείμενα και την υπαρξιακή τους αγωνία: πώς, πού και μέσα από ποια κανάλια ακούγονται και είναι ορατά; Η ενσώματη άρθρωση της δημόσιας φωνής όσο και η συνολική φυσική προσπάθεια που απαιτεί η παραγωγή ήχου μέσα από το σώμα γίνεται ένας διαρκής αγώνας.

 

Ταυτότητες που δεν αναγνωρίζονται σε όλο το φάσμα της ύπαρξής τους από τον κυρίαρχο λόγο καλούνται να εφεύρουν ένα νέο κώδικα για να την επικοινωνήσουν, μια γλώσσα δική τους όπου το κάθε σωματίδιο της εμπειρίας τους, το κάθε συναίσθημα θα έχει μια λέξη να το σημαίνει.

 

Στην έκθεση της Λυπιού σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί συνθέτουν τους φθόγγους και παράγουν τους ήχους μιας προσωπικής όσο και κοινής γλώσσας, ικανής να φέρει το προσωπικό τους βίωμα ως μια συλλογική, ποιητική φωνή στο δημόσιο χώρο. Από το εσωτερικό της οικίας του Α-Dash στον αριθμό 74 μέχρι απρόσμενα εκτεθειμένα σημεία κατά μήκος του δρόμου της Ασκληπιού, τα έργα εμπλέκονται, συνυπάρχουν και ενσωματώνονται σε θραύσματα αρχειακού υλικού από φεμινιστικό τύπο της δεκαετίας του '70 (αρχείο της Έβελυν Βολίκα) με σκοπό να αποτυπώσουν τη θηλυκή εμπειρία του συναισθήματος από το «μέσα» προς το «έξω» αλλά και αντίστροφα.

 

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί δημόσιο πρόγραμμα που θα εκπέμπει μέσα από την ιστοσελίδα του Α-Dash (http://a-dash.space).

ΠΟΤΕ31/10/2020 - 22/11/2020
ΠΟΥA-DASH
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός