Κωνσταντίνος Λαδιανός

Στην έκθεση στην γκαλερί CAN o Kωνσταντίνος Λαδιανός μας εισάγει σε έναν κόσμο ο οποίος είναι δομημένος με κέντρο του τον άνθρωπο

LIFOTEAM 26.3.2015 | 00:00

Στην έκθεση στην γκαλερί CAN o Kωνσταντίνος Λαδιανός μας εισάγει σε έναν κόσμο ο οποίος είναι δομημένος με κέντρο του τον άνθρωπο. Οι σκηνές των έργων του παραπέμπουν κάπως στο κίνημα του Μαγικού Ρεαλισμού παρ'όλ'αυτά οι φιγούρες του είναι ιδιαίτερα παράξενες, συχνά ασκητικές σαν να είναι βγαλμένες από βυζαντινές εικόνες ή αλλόκοτα παραμύθια. Πάντοτε μονάχες, άλλοτε πλαισιωμένες από λουλούδια, άλλοτε γυμνές και άλλοτε παράξενα ντυμένες, ξετυλίγουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφηγηματική πλοκή η οποία επαναπροσδιορίζει τα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και χαρακτηρίζεται από μία ισάξια αποδοχή του καθημερινού και του απίθανου, του κοινού και του εκπληκτικού αναμιγνύοντας το προσωπικό, το θρησκευτικό, το μυθικό και το λυρικό με την κατά βάθος διερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης και του κόσμου που μας περιβάλει.

 

Βασισμένος στην ίδια την αντίφαση που διαφαίνεται στον όρο Μαγικός Ρεαλισμός, ανάμεσα στο μαγικό και το πραγματικό που μοιάζουν ασυμβίβαστα o Λαδιανός δημιουργεί τη δική του προσωπική μυθολογία. Γεμάτη ανθρώπους και τέρατα. Πλάσματα που μοιάζουν να ανήκουν σε ξεχωριστές φυλές. Πρόσωπα που είναι βγαλμένα από τη σύγχρονη ζωή και ταυτόχρονα μοιάζουν «μη πραγματικά». Ήρωες, θύματα, μάρτυρες ή μάγοι. Ο «καθρέφτης» αυτών των πλασμάτων είναι το πρόσωπό τους και ο μικρόκοσμος είναι ο ιδιος ο άνθρωπος. Κι ενώ η ιστορία έχει ως υποχρέωση να μεταφέρει την πληροφορία για το κοινωνικό status ή για την θέση ή το ρόλο των προσώπων στην κοινωνία, ο ζωγράφος μας παραδίδει μέσα από τα πορτραίτα μια χαρτογράφιση της ίδιας της ψυχής κι ενός κόσμου υπερβατικού, πέρα από ότι βλέπουμε και πίσω από κάθε φόρμα και εικόνα.

ΠΟΤΕ26/03/2015 - 02/05/2015
ΠΟΥCAN, CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός