Kalos&Klio, Βίαιο Μετάξι

Μια έκθεση του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη

LIFOTEAM 23.6.2016 | 00:00

Το 'Βίαιο Μετάξι' δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο στη σημερινή εποχή παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας. Η σειρά περιλαμβάνει δώδεκα έργα-εκτυπώσεις σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου και πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά. Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού υλικού - αρχείου (κείμενα και εικόνες ), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία των έργων.

 

Τα πολύχρωμα και ψυχεδελικά διακοσμητικά μοτίβα κάθε μεταξωτού πέπλου αναφέρονται σε διαφορετικό παράδειγμα 'βίας' και ενσωματώνουν υλικό που προέρχεται από εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο. 

 

Τα έργα των Kalos&Klio χρησιμοποιούν ως αφετηρία την ποικιλόμορφη συμβολική αξία του πέπλου ανά τους αιώνες, υφαίνοντας τη δική τους εκδοχή-ερμηνεία: Κάθε μεταξωτό πέπλο λειτουργεί ως μία μικρή αποκαλυπτική αφήγηση ως προς το θέμα της βίας που πραγματεύεται και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αισθητικοποίηση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.

 

 

ΠΟΤΕ23/06/2016 - 30/07/2016
ΠΟΥKALFAYAN GALLERIES
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός