John Craxton. Μια ελληνική ψυχή: Παράταση της έκθεσης μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2022

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα.

The LiFO team, 1.9.2022 | 14:05

Η έκθεση «John Craxton. Μία ελληνική ψυχή» που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του καλοκαιριού. Η θερμή υποδοχή του κοινού – 11.000 επισκέπτες μόνο τον μήνα Ιούλιο – καθώς και το πλήθος των αναφορών στον ελληνικό και διεθνή τύπο, οδήγησαν στην απόφαση να παραταθεί η έκθεση έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Την παράταση συνοδεύει μία επιπλέον ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης Ian Collins, φίλο και εκτελεστή της διαθήκης του John Craxton, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 18:00 -19:00. Η ξενάγηση θα γίνει στην αγγλική γλώσσα και είναι απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίου στο tickets.benaki.gr

 

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί  90 έργα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, πολλά από αυτά άγνωστα έως τώρα και προερχόμενα από το Craxton Estate. Καλύπτουν όλες τις περιόδους της σταδιοδρομίας του καλλιτέχνη: χαρακτικά και σχέδια, πίνακες ζωγραφικής, μια εντυπωσιακή ταπισερί, καθώς και φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα.

 

Ο John Craxton περιφρονούσε τη φήμη του καλλιτέχνη. Δεν νοιαζόταν καν να ολοκληρώσει τους πίνακές του, πόσο μάλλον να τους πουλήσει. Εάν το έργο του φανερώνει ένα πράγμα για εκείνον, είναι ότι προτιμούσε τη ζωή από την τέχνη: τη ζωή στην Ελλάδα,πάνω απ’ όλα.  Καθώς πολλά από τα έργα του δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ, μόλις τώρα μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτό που υπήρξε: ένας απαράμιλλος πορτραιτίστας και τοπιογράφοςστην Ελλάδα των μέσων του 20ού αιώνα.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός