«Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα» τιτλοφορεί η ομάδα των Ιστορικών για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου (διοργάνωση Λίνα Αμπντελχαμίντ, Δήμητρα Βασιλειάδου, Γλαύκη Γκότση) το συνέδριο που διοργανώνει στις 27-28/9 στη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

 

«Μέσα από τη μελέτη συγκεκριμένων αντικειμένων για διακριτές ιστορικές περιόδους αναδύονται επίσημοι και ανεπίσημοι λόγοι για την κανονιστική και τη μη κανονιστική σεξουαλικότητα, τον γάμο και τις αναπαραγωγικές πρακτικές, τις σεξουαλικές γεωγραφίες στην πόλη, την ομόφυλη επιθυμία, την εκτός γάμου σεξουαλικότητα, την πορνεία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη, τη σεξουαλική βία, την πορνογραφία κ.ά. Ο κατάλογος είναι μακρύς...

 

Μέσα από τη μελέτη συγκεκριμένων αντικειμένων για διακριτές ιστορικές περιόδους αναδύονται επίσημοι και ανεπίσημοι λόγοι για την κανονιστική και τη μη κανονιστική σεξουαλικότητα, το γάμο και τις αναπαραγωγικές πρακτικές, τις σεξουαλικές γεωγραφίες στην πόλη, την ομόφυλη επιθυμία, την εκτός γάμου σεξουαλικότητα, την πορνεία...

 

»Η υπό διοργάνωση επιστημονική συνάντηση προσβλέπει καταρχάς σε μια αδρή χαρτογράφηση της εγχώριας ιστορικής έρευνας για τη σεξουαλικότητα. Θα εκτεθούν παραδείγματα από όλες τις ιστορικές περιόδους και από ένα ευρύ φάσμα της ιστορικής προβληματικής, ώστε να παρουσιαστούν οι διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις, τα είδη των πηγών, τα μεθοδολογικά ζητήματα και τα νέα ερευνητικά ερωτήματα, αλλά και να προκληθούν γόνιμες συζητήσεις, συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση.


Το Συνέδριο θα περιλαμβάνει οκτώ θεματικές: Από τη Σκοπιά της Επιστήμης, Από την Αναπαράσταση στην Ασθένεια, Έννοιες και Θεωρητικές Μετατοπίσεις, Ομοερωτικότητα, Μεταβατικές Πρακτικές, Σώμα / Θέατρο / Επιτέλεση, Γυναικεία Επιθυμία, Βία και Έγκλημα.

 

Ομιλητές/τριες οι Κωστής Γκοτσίνας, Δέσπω Κριτσωτάκη, Αλεξάνδρα Μπαρμπούτη, Γιάννης Γονατίδης, Χρήστος Λούκος, Βάσω Θεοδώρου, Αλεξάνδρα Ζαββού, Θανάσης Πάνος, Εύη Καρούζου, Γιώργος Πλακωτάς, Παναγιώτης Ελ Γκεντί, Ελένη Φουρναράκη, Θεοδόσης Γκελτής, Παναγιώτης Στάθης, Νίκος Παπαδόγιαννης, Σπύρος Χαιρέτης, Ανδρονίκη Διαλέτη, Σπύρος Κακουριώτης, Ειρήνη Γερογιάννη, Βαρβάρα Ρούσσου, Γλαύκη Γκότση, Δήμητρα Βασιλειάδου, Κώστας Γιαννακόπουλος, Χρήστος Στεφανόπουλος.

 

Κεντρική ομιλία στις 28/9, 7.30 μ.μ.: Μελαγχολικές Αφηγήσεις και Τραύμα Βιασμού: Μια ιστορία της ψυχιατρικής και σεξουαλικής βίας από το 1870 μέχρι σήμερα (Joanna Bourke, Birkbeck, University of London).

 

Info:

27-28/9

Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα

Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, 210 3679900)

Έναρξη 27/9, 10 π.μ.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός