Ημερίδα για τα «50 χρόνια από τον Μάη του ‘68» στην Τεχνόπολη

Τρεις άνθρωποι που έζησαν την πολυτάραχη δεκαετία του ΄60 «από μέσα» σε τρία διαφορετικά σημεία του κόσμου έρχονται σήμερα να μας παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την «έκρηξη» του Γαλλικού Μάη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει, την Τρίτη 22 Μαΐου στις 19.00, ημερίδα με τίτλο «50 χρόνια από το Μάη του ‘68».

 

Η «έκρηξη» του Μάη στο Παρίσι κατατάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιστορικές στιγμές του 20ού αιώνα: ένα ζωντανό κίνημα, σύμβολο του ριζοσπαστισμού, συνώνυμο της αμφισβήτησης της πολιτικής εξουσίας από μαθητές και φοιτητές που οδήγησε σε γενική απεργία, διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη εκλογών.

 

Ωστόσο, η δεκαετία του ’60 ήταν σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου μια δεκαετία πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Η Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 χαρακτηρίζεται από έντονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα αλλά και μία σημαντική πολιτιστική άνθηση, που κατέληξαν όμως στη χούντα των συνταγματαρχών.

 

Στις ΗΠΑ, ο πόλεμος του Βιετνάμ τροφοδοτεί το αντιπολεμικό κίνημα, ενώ, ταυτόχρονα, ανθίζουν πολυποίκιλα κινήματα αμφισβήτησης (αντιρατσιστικό, φεμινιστικό, περιβαλλοντικό κ.ά.), τα οποία επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και διαρκούν περίπου δέκα χρόνια.

Τρεις άνθρωποι που έζησαν την πολυτάραχη και ανήσυχη δεκαετία του ΄60 «από μέσα» σε τρία διαφορετικά σημεία του κόσμου, το Παρίσι, την Αθήνα και την Καλιφόρνια, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Λάμπης Ντόλκας και ο Σπύρος Καβουνίδης αντίστοιχα, έρχονται στην Τεχνόπολη να μας παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς.

 

Ο Μάκης Καβουριάρης, που δίδαξε στο Τμήμα των Οικονομικών Επιστημών του  8ου Πανεπιστημίου  του Παρισιού από το 1968 έως το 2003, θα μιλήσει με θέμα «Ο Μάης του ’68 στο Παρίσι».

 

Ο Λάμπης Ντόλκας, που διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) από τον Μάιο του 1966 μέχρι και την 20η Απριλίου του 1967 και μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη συνέχεια, θα μιλήσει με θέμα «Ελλάδα: από τη δειλή άνοιξη στο μαύρο σκοτάδι»

 

Τέλος, ο Σπύρος Καβουνίδης, που διετέλεσε πρόεδρος των ξένων φοιτητών του Stanford, ενώ συμμετείχε ενεργά στο νεολαιίστικο και αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ και στον αντιχουντικό αγώνα στην Ελλάδα, θα μιλήσει με θέμα «ΗΠΑ: 10 χρόνια Μάης».

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Νόνη Καραγιάννη, διευθύντρια του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84».

 

Info:

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο (Δ2)

Πειραιώς 100, Αθήνα. Τηλέφωνο: 213 0109300

Τρίτη 22 Μαΐου 2018, 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.