Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη: Το Βραβείο Τέχνης 2022 και το κάλεσμα για νέο Research Residency Program

Το Βραβείο Τέχνης του Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη 2022 απονεμήθηκε από κοινού στην Ιλεάνα Αρναούτου και την Ισμήνη Κινγκ για το έργο τους Tender shell geophilia.

The LiFO team, 28.7.2022 | 18:20

Μετά από μια περίοδο φιλοξενίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καλλιτέχνιδες δημιούργησαν το έργο τους σε μια επιτόπια συνθήκη στο χώρο του Sculpture Garden στο Minos Beach art hotel, η γλυπτική εγκατάσταση Tender shell geophilia παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το φετινό καλοκαίρι, παρουσία ανθρώπων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, αλλά και της τοπικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου.

 

Το Tender shell geophilia είναι ένα δίκτυο γλυπτών που αποτελείται από κοίλες φόρμες τοποθετημένες στα βράχια της ακτής και εν μέρει βυθισμένες στη θάλασσα. Είναι βασισμένο στο γεωγραφικό τοπίο του κόλπου του Αγίου Νικολάου, το οποίο οι καλλιτέχνιδες αντιμετωπίζουν ως ενεργό χώρο περίεξης. Το έργο δημιουργήθηκε μέσα από πολλαπλά καλούπια των βράχων, συνθέτοντας φόρμες οι οποίες αντικατοπτρίζουν το υφιστάμενο βραχώδες τοπίο της ακτής και λειτουργεί ταυτόχρονα ως προορισμός και ως πέρασμα, διαγράφοντας διαδρομές που προσεγγίζονται είτε από τις πλακόστρωτες προβλήτες είτε από τη θάλασσα.

 

Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη: Βραβείο Τέχνης 2022 & κάλεσμα για νέο Research Residency Program

 

Στοιχεία του έργου εμπνέονται από ένα ευρύτερο γλυπτικό λεξιλόγιο που σχετίζεται με το νερό, το άδειασμα και το γέμισμα, την έλλειψη και την παρουσία. Ακολουθώντας μια «γεωφιλική προσέγγιση» και πηγάζοντας από ένα αφήγημα που συνδέει τη γεωγραφία με τον ερωτισμό, το έργο εξελίσσεται σε μια συνθήκη συσχέτισης με τα στοιχεία το τοπίου και θέτει το σώμα ως ενεργό στοιχείο σε αυτή τη σχέση αλληλεπίδρασης.

 

Το Βραβείο Τέχνης, που θεσμοθετήθηκε από το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη το 2019, επιστεγάζει τις τριαντάχρονες προσπάθειες του Ιδρύματος για αρωγή της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού και ανταποκρίνεται στην καίρια ανάγκη των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών για ένα πλαίσιο δημιουργίας και ανάδειξης των έργων τους. Με τη βράβευση δύο νέων και πολλά υποσχόμενων καλλιτέχνιδων τονίζεται η σημασία της ενίσχυσης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

 

Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη: Βραβείο Τέχνης 2022 & κάλεσμα για νέο Research Residency Program

 

Πρόσφατα, το Ίδρυμα Γ&Α Μαμιδάκη, ανακοίνωσε νέο Research Residency Program (Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας). Το ανοιχτό κάλεσμα (open call) απευθύνεται σε Έλληνες επαγγελματίες από τον χώρο των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού των οποίων η δουλειά βασίζεται σε έρευνα, πειραματισμό και συνεργασίες: καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς. Είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο και θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από 15-22 Οκτωβρίου 2022.

 

Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για συλλογική μάθηση, συζήτηση και πειραματισμό. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο, εντατικό, συλλογικό residency γεμάτο συζητήσεις, προβληματισμούς, workshops και επιτόπια έρευνα. Το άνοιγμα σε πολλαπλές εμπειρίες – αν και δύσκολο στην πράξη – είναι αναγκαίο για συνεχή εξέλιξη, επομένως το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη δικτύων συνέργειας και συνεργασίας και στην ώσμωση ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

 

Με αφετηρία μια θεματική που απασχολεί ιδιαίτερα αυτό τον καιρό και που δεσπόζει στη σύγχρονη διεθνή έρευνα, δημιουργούμε μια συνθήκη–ευκαιρία συνάντησης με τη δημιουργία ενός υβριδικού σχήματος. Το Πρόγραμμα θα εστιάσει στη θεματική Φροντίδα: Οικονομίες Ευδαιμονίας (Care: Economies of Happiness) και στοχεύει στην έρευνα, την παραγωγή νέας γνώσης και τον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας γύρω από τη θεματική της έννοιας της φροντίδας.

 

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι το Σάββατο, 20 Αυγούστου, 23.59. Περισσότερες πληροφορίες για το Residency θα βρείτε εδώ.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός