Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Μπιενάλε του Περού παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

δσω

The LiFO team, 24.8.2021 | 13:06

Το 1821 ήταν μια χρονιά ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες το 2021 γιορτάζουν τα 200 Χρόνια από την δική τους Ανεξαρτησία.

 

Στο πλαίσιο αυτό στην αρχαία πρωτεύουσα του Περού, το Κούσκο, διοργανώνεται η επίσημη Μπιενάλε Ανεξαρτησίας που τιτλοφορείται  «IndependenciaBienal de Arte de Cusco» στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

 

Οι δύο καλλιτεχνικοί επιμελητές, ο Ιωάννης Πανταζίδης από την Ελλάδα και η Αngela Delgado  από το Περού είδαν ως πρόκληση τους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας  των δύο χωρών για να προσεγγίσουν μέσω των εικαστικών τεχνών δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές των επαναστάσεων, την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τη Micaela Bastidas(Μικαέλα Μπαστίδας), που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αξίζουν να επανεξεταστούν. 

 

«Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μικαέλα Μπαστίδας: Αναδρομές σε μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ» είναι ο τίτλος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ, όπου Έλληνες και Περουβιανοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που εμπνέονται από τις δύο αυτές ηρωίδες. 

 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Μπιενάλε του Περού παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

 

Δείτε το βίντεο που μιλάει για τη διαδρομή από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα του εμβληματικού έργου που δημιούργησαν οι Αριστείδης Πορτούλας και Χρήστος Γεωργίου που απεικονίζει την Μπουμπουλίνα και την Μπαστίδας.

 

 

Η συμμετοχή της Ελλάδας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της  περιοδεύουσας εικαστικής έκθεσης «200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό».