Η Νίκη και η Ήττα/Ο θρίαμβος και η καταστροφή | Έκθεση του Βαγγέλη Τζερμιά στην Sianti Gallery

Ο καλλιτέχνης μας μεταφέρει μ’ έναν αφαιρετικά περιγραφικό τρόπο ιστορικές στιγμές και τον απόηχό τους μέσα στους αιώνες.

The LiFO team, 4.3.2022 | 10:42

«1821/1922 Η νίκη και η ήττα / Ο θρίαμβος και η καταστροφή» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Βαγγέλη Τζερμιά, που θα φιλοξενηθεί στην Sianti Gallery από τις 11 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2022. Στο πλαίσιο της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και 100 από την Μικρασιατική καταστροφή η ενότητα των έργων του καλλιτέχνη με ιστορική αναφορά αναδεικνύει την σύμπνοια και την αφοσίωση των πρωταγωνιστών. Η ρεαλιστική απελευθέρωση του 1821 αλλά και η συμβολική του 1922 βρίσκεται σε μία εικαστική αντιστοίχιση απόλυτα συνυφασμένη με την συνείδηση του καθενός.  

 

Η ιστορικός Λουίζα Καραπιδάκη, που επιμελείται και την έκθεση, χαρακτηριστικά σημειώνει: «Ο Βαγγέλης Τζερμιάς, εμπνευσμένος από τη φράση του Πωλ Βαλερύ «Η μνήμη είναι το μέλλον του παρελθόντος», ξεκίνησε έναν εικαστικό διάλογο με αφορμή την επέτειο δύο γεγονότων-σταθμών στην ελληνική ιστορία, της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922, μιας ανέλπιστης νίκης και μιας ανυπολόγιστης ήττας. Ο καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό έντονα εξπρεσιονιστικό γνώρισμα της ζωγραφικής του μανιέρας, τους επιδέξιους εικονογραφικούς συσχετισμούς και την εκρηκτική ενέργεια που εκπέμπουν τα έργα του μας μεταφέρει μ’ έναν αφαιρετικά περιγραφικό τρόπο ιστορικές στιγμές και τον απόηχό τους μέσα στους αιώνες. Διαπραγματεύεται σχεδιαστικά τα δρώμενα και με τους δικούς του αισθητικούς κανόνες, άλλοτε με εμφατικό τρόπο και άλλοτε με συμβολικό, τα αποτυπώνει χρωματικά στον καμβά του.

 

Στην ενότητα των έργων που αφορούν τα χρόνια της Επανάστασης τον απασχολεί ιδιαίτερα η απόδοση του ηρωικού αισθήματος και να αποτίσει έναν φόρο τιμής στους ήρωες των απελευθερωτικών αγώνων του έθνους. Οι φιγούρες των πρωταγωνιστών περιγράφονται μαχητικές και με τα αναγνωρίσιμα ενδυματολογικά στοιχεία, αλλά χωρίς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μην θέλοντας ο καλλιτέχνης να προσδιορίσει συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά να αναφερθεί γενικά στη θυσία των μαχόμενων Ελλήνων. Τολμά ακόμα και να αναπαραστήσει ακέφαλα σώματα αγωνιστών για να παραπέμψει εύλογα τόσο στην άυλη διάσταση της αυταπάρνησης και της πίστης, στη μεγάλη ιδέα «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή», όσο και στον ένοπλο αγώνα των Αρματολών.

 

Στις συνθέσεις με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή εστιάζει περισσότερο στη δραματικότητα των τραγικών στιγμών και στη συγκινησιακή φόρτιση. Καταγράφει τις στιγμές της πανωλεθρίας, τις πυρκαγιές, τα χαλάσματα, τον διωγμό, τη φυγή διά θαλάσσης, ενώ παραπέμπει και με ποικίλες εννοιολογικές αναφορές στην ανθρώπινη οδύνη. Σ’ αυτή τη θεματική ενότητα, ανάμεσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της καταστροφής και τη γενικότερη αίσθηση της δράσης και κινητικότητας, ενσωματώνει εμφατικά και το θαλασσινό τοπίο, ένα από τα αγαπημένα του θέματα.

 

Τις ιστορικές αναφορές του ο Τζερμιάς τις πλαστουργεί με μια ιδιότυπη αφηγηματική δύναμη, χρησιμοποιώντας ως εκφραστικά εργαλεία την αυθόρμητη γραφή του, τις επιλεκτικές σχηματοποιήσεις, ενίοτε και τις δραστικές αφαιρέσεις, την επιδέξια χρήση του χρώματος και τη συνθετική του ικανότητα».

 

Από την πλευρά της, η Managing Director της Sianti Gallery, Βασιλική Σιαντή τονίζει: «Σ' αυτή την ενότητα των έργων του Βαγγέλη Τζερμιά ζωντανεύουν οι μνήμες και τοποθετούνται στο σήμερα. Στη ρωμαλέα ζωγραφική απόδοση των ιστορικών στιγμών του καλλιτέχνη αναμιγνύεται η παλέτα των θερμών και των ψυχρών χρωμάτων προβάλλοντας ιστορικά γεγονότα με σχεδόν επικαιρικό χαρακτήρα».

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, ώρα : 19:00 «Sianti Gallery»

(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)

Διάρκεια Έκθεσης : Παρασκευή 11 Μαρτίου – Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Επιμέλεια Έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη

 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός