Hollowed Water: Η έκθεση του Αθανάσιου Αργιανά από 03.06–31.08 στο ARCH

Το τέταρτο επίπεδο της έκθεσης βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του ARCH, η οποία έχει μετατραπεί σε αίθουσα προβολής και φιλοξενεί το ομώνυμο έργο του Αργιανά, Hollowed Water (a gesture, 24 times).

The LiFO team, 1.6.2021 | 13:17

Το ARCH με χαρά ανακοινώνει την έκθεση Hollowed Water, τη δεύτερη εκδοχή της ατομικής μουσειακής έκθεσης του Αθανάσιου Αργιανά (γ. 1976, Αθήνα), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020 στο Camden Art Center του Λονδίνου και αποτελείται από μία εγκατάσταση γλυπτικών κατασκευών, μουσικής και φιλμ.


Όπως και με προηγούμενη δουλειά του Αργιανά, η έκθεση Hollowed Water είναι δομημένη σε επίπεδα.


Στο έδαφος, υβριδικά σώματα κεραμικών στοιχείων - εκμαγεία ισχίων και ποδιών, φυτών από το σπίτι του καλλιτέχνη και έξι αφηρημένα στοιχεία τα οποία αναφέρονται σε αρθρώσεις και άκρα (σαν οστρακόδερμα, εξωσκελετούς ή κοστούμια bauhaus) - συναρμολογούνται σε γλυπτά τα οποία θυμίζουν ανθρώπινα ισχία σε θέσεις ανάπαυσης και ανάρρωσης, ή διατάσεις ισχίων. Με τίτλο Tilebodies (sleepers), αυτά τα γλυπτά assemblage καταλαμβάνουν το πάτωμα του ARCH, ενώ γύρω τους τοποθετούνται επιπλέον κομμάτια τα οποία προτείνουν αντικατάσταση, αλλαγή, ρευστότητα. Δύο μπρούτζινα κεφάλια ακουμπούν με το ένα αυτί στο έδαφος.

 

Αναφέρονται σε binaural μικρόφωνα της δεκαετία του 1970 τα οποία ήταν ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσεγγίζουν την ιδιαιτερότητα της ακρόασης μέσω του ανθρώπινου κεφαλιού. Οι φόρμες τους παραπέμπουν αλληγορικά στον Brancusi, τον κονστρουκτιβισμό, καθώς και σε κυκλαδικά ή art deco ειδώλια.

 

Hollowed Water: Η έκθεση του Αθανάσιου Αργιανά από 03.06–31.08 στο ARCH


Ψηλά, ένα μερικώς καμπυλωμένο μεταλλικό παραλληλόγραμμο καταλαμβάνει ένα άλλο επίπεδο του χώρου – αυτό του αέρα. Το πλαίσιο του Song Machine 20 αιωρείται διαγώνια στο ύψος του επισκέπτη, διασχίζοντας τις γειτονικές αίθουσες του ARCH. Επάνω του λεπτές ορειχάλκινες λωρίδες κρέμονται σαν κορδέλες, κομψές αλλά με υπόσταση. Χαραγμένες με κείμενο είκοσι μέτρων, προσκαλούν τον θεατή σε μια χορογραφημένη εμπειρία, να διαβάσει περιγραφές ενός αντικειμένου το οποίο φαντάζει αόριστο και σχεδόν αδύνατο, μακρινό αλλά και οικείο – προτείνοντας διαστάσεις που ξεπερνούν το ίδιο το δωμάτιο.


Το τρίτο επίπεδο της έκθεσης Hollowed Water, ο ήχος, υλοποιείται περιστασιακά. Συγκεκριμένα η μουσική Pivoting Music (for strings and cat purr waveform in A), 2020 είναι ένα κομμάτι σε glissando, το οποίο συνέθεσε ο Αργιανάς από το γουργούρισμα της γάτας του, Διαμαντή. Η κάθε νότα γλιστρά στην επόμενη, κάνοντας μια περιστρεφόμενη κατηφορική κίνηση. Μόνο όταν ενεργοποιηθεί από τον επισκέπτη μέσω του πικάπ στη δυτική γωνία της γκαλερί ακούγεται η μουσική μέσα από δύο γλυπτά ηχεία (Principal και Metalique), τα οποία παραπέμπουν στο ιστορικό ondes martenot, ένα proto-synthesizer εφεύρεση του Maurice Martenot το 1928.


Το τέταρτο επίπεδο της έκθεσης βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του ARCH, η οποία έχει μετατραπεί σε αίθουσα προβολής και φιλοξενεί το ομώνυμο έργο του Αργιανά, Hollowed Water (a gesture, 24 times). Η οπτικοακουστική εγκατάσταση περιβάλλει ολοκληρωτικά τον θεατή. Εικόνες της επιφάνειας ενός μικροσκοπικού κρυστάλλου, ενός χεριού και ενός παλιού αθηναϊκού ποταμού - επαναλαμβάνονται εκ νέου κάθε οκτώ μπαρ για είκοσι τέσσερις φορές, με φόντο την μουσική σύνθεση του καλλιτέχνη για δύο τσέμπαλο, φωνή και τύμπανο.


Με ευκαιρία την έκθεση, θα δημοσιευθεί από την Lenz Press, Μιλάνο μια μονογραφία με τίτλο Species Counterpoint σε παραγωγή του ΑRCH. Παράλληλα με την εκτεταμένη εικονογράφηση, τρία δοκίμια κορυφαίων κριτικών τονίζουν διαφορετικές οπτικές του συνολικού έργου του καλλιτέχνη. Η Quinn Latimer δίνει έμφαση στη χρήση της γλώσσας και τις ηχητικές διατυπώσεις του έργου του. Η Jennifer Kabat με αναφορές στο κολύμπι, επεξεργάζεται την άμεση εμπειρία, τη μνήμη και την επίδραση. Ο Dan Fox, από το δοκίμιο του οποίου δανείζεται το βιβλίο τον τίτλο του, χρησιμοποιεί την μυθοπλασία και ζωντανεύει τα έργα μέσω ενός ιστορικού ταξιδιού στον χρόνο που θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο καλλιτέχνης μας παραπέμπει σε διαφορετικές στυλιστικές εποχές. Η μονογραφία ολοκληρώνεται με μια συνομιλία μεταξύ του καλλιτέχνη και του κριτικού Martin Herbert, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τη διαισθητική διαδικασία της πρακτικής του Αργιανά, καθώς και τους πολιτικούς και ηθικούς της τόνους.


Εγκαίνια: 3 Ιουνίου (12–8 ΜΜ)

 

Ημερομηνίες έκθεσης: 4 Ιουνίου – 31 Αυγούστου 2021 (Τρίτη–Σάββατο / 11 ΠΜ – 6ΜΜ)

 

ARCH

Γκούρα 5, 10558 Αθήνα

info@archathens.org

www.archathens.org

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός