The Guardians

Κεντρικό σημείο της εγκατάστασης μεγάλων διαστάσεων με τον τίτλο 'Names' είναι το γεγονός οτι στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός Αλβανών μεταναστών άλλαξαν το πραγματικό τους όνομα και το αντικατέστησαν με ελληνικό.

LIFOTEAM 5.2.2015 | 00:00

Κεντρικό σημείο της εγκατάστασης μεγάλων διαστάσεων με τον τίτλο 'Names' είναι το γεγονός οτι στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός Αλβανών μεταναστών άλλαξαν το πραγματικό τους όνομα και το αντικατέστησαν με ελληνικό. Το έργο διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα ηθικο- κοινωνικά θέματα που συνεπάγεται ένα τέτοιο φαινόμενο. «Βασικός στόχος μου», παρατηρεί ο καλλιτέχνης, «είναι να μετατρέψω την γκαλερί σε ένα είδος 'γραφείου-υπηρεσίας' που καλεί όσους άλλαξαν το όνομά τους να γράψουν το αρχικό τους όνομα σε ένα φύλλο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο οι μετανάστες, οι οποίοι θεώρησαν το αλβανικό όνομά τους 'προβληματικό' ως προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, προσκαλούνται να το δηλώσουν μέσω της απλής χειρονομίας της γραφής του πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί».

 

Η 'συλλογή' των αλβανικών ονομάτων η οποία οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από την γκαλερί διήρκεσε σχεδόν έναν χρόνο. Ο Paci φέρει το θεατή αντιμέτωπο με τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας μέσα από την παρουσίαση γλυπτών τα οποία προσομοιάζουν σε επιτύμβιες στήλες και φέρουν εγχάρακτες επιγραφές με τα ονόματα που συλλέχθηκαν.

 

Ταυτόχρονα ο καλλιτέχνης προσκάλεσε μέλη του προσωπικού και φίλους της γκαλερί να προφέρουν μπροστά στην κάμερα τα αλβανικά ονόματα των μεταναστών, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό την ενεργή συμμετοχή της γκαλερί στο πρότζεκτ και προσδίδοντας έναν ιδιαίτερα προσωπικό χαρακτήρα στο έργο.

ΠΟΤΕ05/02/2015 - 28/03/2015
ΠΟΥKALFAYAN GALLERIES
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός