Φυτά και ελευθερία: Μια έκθεση της Kapwani Kiwanga στη γκαλερί State of Concept Athens

Το έργο της Kiwanga εξετάζει την επιστημολογία της βοτανικής και πώς αυτή σχετίζεται με χειρονομίες αντίστασης. Η εικαστικός συνδέει τα φυτά με την αυτοθεραπεία, την επιβίωση και την αυτοπροστασία.

The LiFO team, 1.12.2021 | 10:09

Τo State of Concept Athens με χαρά παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Kapwani Kiwanga, με τίτλο Deposits, σε επιμέλεια Ηλιάνας Φωκιανάκη. 

 

Η εικαστικός και η επιμελήτρια συνεργάστηκαν στην έκθεση «Kapwani Kiwanga: New works» που είχε παρουσιαστεί στο Kunstinstituut Melly τον Σεπτέμβριο 2020, μέρος της οποίας έρχεται στο State of Concept Athens και παρουσιάζεται μαζί με μια νέα ανάθεση. Από τον διάλογο τους, προέκυψε το ερώτημα «ποια είναι η  ιστορική σημασία των φυτών στον ανθρώπινο αγώνα για την ελευθερία;»

 

Το έργο της Kiwanga εξετάζει την επιστημολογία της βοτανικής και πώς αυτή σχετίζεται με χειρονομίες αντίστασης. Η εικαστικός συνδέει τα φυτά με την αυτοθεραπεία, την επιβίωση και την αυτοπροστασία, και παράλληλα τα σκέφτεται ως αυτόπτες μάρτυρες της Ιστορίας. Παρατηρεί πως τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τόσο ως φάρμακο όσο και ως δηλητήριο. Για την ίδια, η λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο, αναδεικνύει μια σημαντική πτυχή: την αδιαφάνεια της αντίστασης ή αλλιώς, την αντίσταση ως ορατή ή αόρατη διαδικασία. 

 

Η εικαστικός εμπνέεται από μελετητές και θεωρητικούς της ιστορίας της φυλετικής ανισότητας, που έχουν προτείνει την έννοια της αδιαφάνειας ως μορφή αντίστασης. Η επιθυμία της Kiwanga να παρουσιάσει τα φυτά ως πρωταγωνιστές μιας “αφανούς αντίστασης”, συνδέει ιστορίες αντίστασης προηγούμενων αιώνων με τις μοντέρνες ιστορίες των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα και το σημερινό παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα. 

 

Kapwani Kiwanga (γ. Χάμιλτον, Καναδάς) γεννήθηκε στον Καναδά, ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η Kiwanga σπούδασε Ανθρωπολογία και Συγκριτική Θρησκεία στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ και Τέχνη στο L'école des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 2020, η Kiwanga κέρδισε το βραβείο Marcel Duchamp του μουσείου Pompidou (FR), το Frieze Artist Award (2018) και το βραβείο Sobey Art (2018). Πρόσφατες της ατομικές εκθέσεις έχουν λάβει χώρα στο Palais de Tokyo Paris (2022), MOCA Museum of Contemporary Art Toronto ,  Kunstinstituut Melly (Fkwa Witte de With), Haus der Kunst Munich, MIT List Visual Arts Center κ.α.


Εγκαίνια: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, 14:00 - 20:00

State of Concept Athens, Τούσα Μπότσαρη 19