Φώτα, σκιές και χρώμα

Η Artifex παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του σπουδαίου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου μέσα από πρωτότυπα ψηφιακά παιχνίδια.

LIFOTEAM 21.1.2022 | 15:23

Όταν καλούμαστε να δημιουργήσουμε στα παιδιά μια διαφορετική οπτική για τον κόσμο και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα εξέλιξης, η απάντηση είναι πιο συχνά απ’ οτιδήποτε άλλο η Τέχνη. Σε μια περίοδο που η επίσκεψη στους χώρους πολιτισμού δεν είναι δυνατή, η εκπαιδευτική δράση της Artifex είναι μια μοναδική ευκαιρία επαφής με το έργο και τη ζωή του Σπύρου Βασιλείου (1903-1985). 

 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Dominum Artifex» που διαχειρίζεται το συνολικό αρχείο του γνωστού ζωγράφου της γενιάς του ’30 σχεδίασε και υλοποίησε, σε συνεργασία με την Intelearn, μια σειρά από ψηφιακά παιχνίδια για παιδιά, τα οποία προσφέρονται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας.

 

Φώτα, σκιές και χρώμα
Μια μικρή ιστορία, 1964

 

Αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον ψηφιοποιημένο υλικό και τη βιβλιογραφία –στόχος της Artifex είναι να ψηφιοποιηθεί όλο το αρχείο με τα έργα του Σπύρου Βασιλείου–, ο σχεδιασμός των ψηφιακών παιχνιδιών συμβάλλει στη γνωστική και συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής εικαστικής δημιουργίας του εικοστού αιώνα.

 

Η εκπαιδευτική δράση ξεκινά με τη Γραμμή του Χρόνου, όπου παρουσιάζονται η ζωή και η εικαστική πορεία του ζωγράφου μέσα από χαρακτηριστικά έργα του και συνοπτικά κείμενα. Ακολουθεί το Παιχνίδι Ερωτήσεων, που δομείται με τρόπο τέτοιο ώστε τα παιδιά να εκτιμήσουν τον ιδιότυπο συνδυασμό ρεαλισμού και αφαίρεσης στο έργο του Βασιλείου, να ανιχνεύσουν επιδράσεις από τη βυζαντινή τέχνη καθώς και σχέσεις µε καλλιτεχνικούς προβληματισμούς και κινήματα της εποχής του (υπερρεαλισμός, pop art). Στο τέλος τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ψηφιακά παζλ, συμπληρώνοντας έργα σε κομμάτια. Μέσα από αυτό το παιχνίδι καλλιεργούν την παρατήρηση των λεπτομερειών και τελικά βιώνουν την εκφραστική λειτουργία της τέχνης και τη μετατροπή της πραγματικότητας σε καλλιτεχνική δημιουργία. 

 

Φώτα, σκιές και χρώμα
Χρυσή Αθήνα, 1971

 

Τα ψηφιακά παιχνίδια απευθύνονται σε παιδιά από 7 ετών καθώς και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και μπορούν να αξιοποιηθούν ατομικά, ομαδικά αλλά και ως επιπλέον εκπαιδευτικό εργαλείο. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.