«Έξι μνήμες»: Παρουσίαση έξι βίντεο έργων του Νίκου Γιαβρόπουλου

Από το πρώτο βραβευμένο στο Μεσογειακό φεστιβάλ Mediaterra του Φούρνου το 1999 μέχρι το τελευταίο που φιλοτέχνησε ειδικά για την επέτειο της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

The LiFO team, 10.12.2021 | 18:24

Ο ΑΚΤΟ, στο πλαίσιο των παρουσιάσεων καταξιωμένων δημιουργών, έχει προσκαλέσει τον καλλιτέχνη της κινούμενης εικόνας Νίκο Γιαβρόπουλο την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου και ώρα 19:30 να «ξεναγήσει» κοινό και σπουδαστές στο έργο του με γνώμονα την καλλιτεχνική του πορεία σε βάθος χρόνου, μια παρουσίαση τρόπον τινά αναδρομικού χαρακτήρα, που προβάλλει τα έργα εκείνα που o καλλιτέχνης θεωρεί σταθμούς στην διαδρομή του και ανασύρει μνήμες τις οποίες θα μοιραστεί με τους θεατές. 

 

"ΕΞΙ ΜΝΗΜΕΣ": Παυορσιάση έργων τέχνης

 

Ο τίτλος της παρουσίασης είναι «Έξι μνήμες» και περιλαμβάνει προβολή έξι βίντεο έργων του καλλιτέχνη, από το πρώτο βραβευμένο στο Μεσογειακό φεστιβάλ Mediaterra του Φούρνου το 1999 μέχρι το τελευταίο που φιλοτέχνησε ειδικά για την επέτειο της Ελληνικής επανάστασης του 1821 και βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Με αυτό τον τρόπο καλύπτει μια πορεία 22 χρόνων. Η διάρκεια της προβολής είναι 50 λεπτά και στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με ερωτήσεις, γνώμες, τοποθετήσεις και σκέψεις σχετικά με τα έργα. 

 

"ΕΞΙ ΜΝΗΜΕΣ": Παυορσιάση έργων τέχνης

 

Τα έργα: 

1. Madonna 1999 διάρκεια: 4:50 

2. Pieta 2003 διάρκεια: 7:10    

3. Aphrodite 2004 διάρκεια: 20:00 

4. Selfexile 2009 διάρκεια: 7:50 

5. Oedipus 2015 διάρκεια: 4:50 

6. Hymn for the Liberty 2021 διάρκεια: 3:10 

 

"ΕΞΙ ΜΝΗΜΕΣ": Παυορσιάση έργων τέχνης

 

Αμφιθέατρο ΑΚΤΟ, Ευελπίδων 11A, 210 5230130, Πληροφορίες: κα Εύα Μαυρίδου

Στους χώρους τηρούνται τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του covid19. 

 

"ΕΞΙ ΜΝΗΜΕΣ": Παυορσιάση έργων τέχνης

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.  

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος είναι καλλιτέχνης της κινούμενης εικόνας, με έδρα την Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στην σχολή Λ. Σταύρακου, στο ενεργητικό του μετράει 15 ατομικές εκθέσεις καθώς και πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Πολωνία, Τουρκία, Φινλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, Λετονία, Αυστραλία, Κόσοβο, Κορέα, Σενεγάλη,  Αυστρία, Η.Π.Α, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Η.Β, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Περού, Ολλανδία, Ρωσία, Βουλγαρία, Κίνα. 

Έχει επιμεληθεί 7 ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

 

"ΕΞΙ ΜΝΗΜΕΣ": Παυορσιάση έργων τέχνης

 

Απέσπασε δύο πρώτα βραβεία Video Art το πρώτο στην Αθήνα, στο φεστιβάλ Mediaterra-Φούρνος 1999 με το έργο "Madonna" και το δεύτερο στο Greek film video Festival 2013 του Λονδίνου με το έργο "self-exile". 

 

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων -Ελαιουργείων, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.  

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός