Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο

Οι υποψηφιότητες για το μεγάλο βραβείο αρχιτεκτονικής Stirling.

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 20.7.2013 | 13:40

 

Επί χρόνια η short list του περίφημου αρχιτεκτονικού βραβείου Stirling ήταν υπόθεση των μεγάλων καταξιωμένων γραφείων και των σταρ της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Φέτος η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Δεν είναι μόνο που γνωρίζουμε νέα πρόσωπα. Είναι που στη λίστα επιτέλους πρωταγωνιστούν οι γυναίκες.
Για την ακρίβεια πέντε από τους έξι υποψηφίους βρίσκονται για πρώτη φορά σε αυτή τη λίστα, ενώ, οι μισές δημιουργίες φέρουν θηλυκές υπογραφές.

 

 

Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο
Φαβορί καθώς φαίνεται είναι αυτός ο εξαιρετικός πέτρινος ναός στο Οξφορντσάιερ. Τον σχεδίασε ο Niall McLaughlin και μάλλον αποτελεί όνειρο για κάθε αρχιτέκτονα. Το κτίριο θυμίζει κόσμημα καθώς ο τρόπος που το φως αντανακλά πάνω στους εσωτερικούς στήλους, τα υλικά, τα σιδερένια δεσίματα της οροφής αλλά και τα χρώματα δημιουργούν μια ιδιαίτερη λάμψη. Μια φωτεινή κατάνυξη. Στοίχισε 2 εκατομμύρια λίρες.

 

Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο
Στη φετινή λίστα υπάρχουν και αυτές εδώ οι σκούρες κατοικίες του αρχιτεκτονικού γραφείου της Αλισον Μπρουκς. Βρίσκονται στο Χάρλοου και το σχέδιό τους θυμίζει Τ. H αρχιτέκτονας αξιοποίησε κάθε σπιθαμή του οικοπέδου, δημιούργησε εσωτερικά αίθρια που δίνουν την αίσθηση μιας κρυμμένης αυλής στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο και πρότeινε στους ιδιοκτήτες να φτιάξουν στο ισόγειο με τα μεγάλα παράθυρα τον χώρο εργασίας τους ώστε να υπάρχει απόλυτη επικοινωνία με τον δρόμο και τον εξωτερικό του κτιρίου.

 

Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο
Μπορεί στην αρχή να κατηγορήθηκε ότι έχει παραπάνω χρώμα απ’ όσο χρειαζόταν, ωστόσο, το κτίριο αυτό κέρδισε επάξια την υποψηφιότητά του. Το παλαιό κτίριο που είχε στηθεί στο Park Hill ντο 1961 ανακατασκευάστηκε από τους Hawkins\Brown with Studio Egret West.Το σημερινό τούτι φρούτι δημιούργημα προσφέρει σε όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του μια απίθανη θέα που σε πολλούς μοιάζει με συνομιλία του ανθρώπου με τον ουρανό.

 

Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο
Ιρλανδικής καταγωγής οι Grafton Architects υπογράφουν το νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής του Limerick University καθώς και τις νέες εστίες των φοιτητών. Οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου υπολόγισαν πως τα νέα κτίρια θα αναβαθμίσουν τον περιβάλλοντα χώρο. Και πράγματι. Τα τρία μπλοκ των εστιών ξεφεύγουν από τις φόρμες που γνωρίζουμε, ενώ, το γκρι λιτό κτίριο της διδασκαλίας με τις δύο επιβλητικές κολόνες στην είσοδο θυμίζει στους ειδικούς καλοβαλμένη άγκυρα. Δαπανήθηκαν για το σύνολο του έργου 1,220 εκατομμύρια λίρες.

 

Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο
Στημένο στους ιδιαίτερους λόφους της Βόρειας Ιρλανδίας το Giant's Causeway, δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου Heneghan Peng (των δύο γυναικών Roisin Heneghan και Shi Fu Peng) είναι από διάφορες πλευρές του τοπίου αόρατο. Οταν, όμως, πάρεις την κατάλληλ θέση, αρχίζουν να ξεπροβάλλουν αυτές οι σκούρες τσιμεντένιες στήλες. Υποψήφιες οι δύο κυρίες καθώς από τη μια δημιούργησαν μια αίσθηση γεωλογικής ανακάλυψης από την άλλη δεν ενόχλησαν την Ουνέσκο που έχει υπό την προστασία της το μέρος.

 

Εξι κτίρια διεκδικούν ένα βραβείο
Εχει φιλοξενήσει βασίλισσες, έχει λειτουργήσει ως ξενοδοχείο και μπαρ. Ωστόσο, το 1978 μια φωτιά στο Astley Castle του Warwickshire το έκαψε και έκανε στάχτη την λάμψη του. Με μια περσινή ριζική ανακαίνιση το Landmark Trust, δεικδικεί ξανά το κοινό του. Οι Witherford Watson Mann έφτιαξαν ένα σύγχρονο κτίριο δωματίων που φανερώνει την αίγλη από το παρελθόν αλλά μοιάζει να διεκδικεί και την παρουσία του στο σήμερα.