Εξάρχεια- θραυσματικοί χάρτες 1

Δεκατέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες και ομάδες συλλέγουν θραύσματα -υλικών, εικόνων, ήχων, συναισθήματων, σημασιών- από τους δρόμους των Εξαρχείων

LIFOTEAM 19.6.2018 | 00:00

Είτε από επιθυμία είτε εξ ανάγκης, πάντως ιδία ευθύνη, αποφασίζεις να μπεις στο λαβύρινθο. Αν δεν το κάνεις με τα μάτια κλειστά ακολουθώντας ένα μίτο που σου δόθηκε για να φτάσεις εκεί που σε στέλνει και να επιστρέψεις στο σημείο που σε εκκίνησε, τότε θα διαπιστώσεις -στα πρώτα βήματα ή στα βάθη, θα 'ρθει η στιγμή- πως από τούτο το λαβύρινθο δε θέλεις να βγεις. Κι επιπλέον ότι, είσαι κι εσύ σώμα ανθρώπου–κεφάλι ταύρου, σε δρόμους γεμάτους μινώταυρους.

Πολύ πέρα από το τρίγωνο Χαριλάου Τρικούπη – Αλεξάνδρας – Πατησίων, που χαράσσει τα όρια τους στους οδικούς και τουριστικούς χάρτες, εκτείνονται τα Εξάρχεια. Φτάνουν μέχρι το Εδιμβούργο και το Βερολίνο, θραύσματα των εκρήξεων τους βρίσκονται σφηνωμένα στους τοίχους της Κυψέλης και στη Βικτώρια, εξαρχειώτες μινώταυροι είναι διασκορπισμένοι στα σημεία του ορίζοντα.

 

Στο υπόγειο του Bios δεκατέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες και ομάδες συλλέγουν θραύσματα -υλικών, εικόνων, ήχων, συναισθήματων, σημασιών- από τους δρόμους των Εξαρχείων,δημιουργούν έργα -ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, performance, video art, εγκαταστάσεις- και τα παρουσιάζουν, ανοίγοντας θραυσματικούς χάρτες σε εκείνους που θέλουν να φανταστούν και να σχεδιάσουν τη συνέχειά τους. Σχολιάζουν πτυχές και στροφές του λαβύρινθου και προκαλούν σε δράση και συζήτηση όσους βλέπουν στο μινώταυρο, όχι τον εχθρό, αλλά το σύντροφο στους δαιδάλους του.

Από την προπαγάνδα των ΜΜΕ στους φόβους των νοικοκυρέων, από την καπήλευση των αγώνων μέχρι τη μαφιόζικη ντάγκλα και τον αναρχοτουρισμό τύπου airbnb, πολλά στραβά μπορείς να αποδώσεις στα Εξάρχεια. Αλλά και πρέπει να παραδεχτείς πως εδώ -μόνο εδώ- βρίσκεις αρετές που άλλες περιοχές, αν ποτέ τις είχαν, τις έχουν από καιρό απολέσει.

 

Στα Εξάρχεια, Άσυλο και Μπάχαλο χωρίς πρόσημο και κατασταλτικό χρωμάτισμα, συνυπάρχουν δημιουργικά· συλλογικότητες, πολιτική στάση ως δράση, αντίσταση, αυτοοργάνωση, γειτονιά, αλληλεγγύη,  αγώνες που εμπνέουν· εδώ, ακόμα, στην επόμενη γωνία, ανθίζει το στοιχείο της έκπληξης, ευχάριστη ή δυσάρεστη, εσύ ό,τι πεις, όμως λουλούδι σπάνιο.

 

Καλλιτέχνες: Ayis Zita, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Χρήστος Αθηναίος, Ντάνιελ Ζόρμπα, Death Valee, The krank, Δέσποινα Νισύριου, Μαίρη Ρουσσιώτη, Tarta Ross, Ελένη Τσαμαδιά- Αρα Μοιγοσιάν, ΤΤ, Δημήτρης Χαλατσής, Αριστέα Χαρωνίτη


Συντονισμός - Επιμέλεια: Γεωργία Οικονομοπούλου
Διοργάνωση: Bibliotheque

ΠΟΤΕ19/06/2018 - 24/06/2018
ΠΟΥBIOS
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός