Ποια ήταν η τελευταία φορά που λερώθηκες με λάσπη και το απόλαυσες; Αυτή την αρχέγονη, λυτρωτική επαφή με τη φύση σού προσφέρει απλόχερα το Εργαστήρι Κεραμικής που εδώ και είκοσι χρόνια λειτουργεί ως ένας χώρος εκπαίδευσης και αυτοπραγμάτωσης για ενήλικες και παιδιά.

 

Ο κόκκινος πηλός, το απολύτως φυσικό αυτό υλικό, γίνεται η πρώτη ύλη στα χέρια των εκπαιδευόμενων για τη δημιουργία αγγείων ή γλυπτών μέσα από την τέχνη της αγγειοπλαστικής και της γλυπτικής. Με την καθοδήγηση του αγγειοπλάστη Βασίλη Γκούμα, ιδρυτή του εργαστηρίου, οι μαθητές ανακαλύπτουν τη μαγεία του τροχού, ενώ ο γλύπτης Βαγγέλη Καρκάνης διδάσκει τεχνικές για τη δημιουργία γλυπτών, από προτομές μέχρι ό,τι άλλο μπορεί να εμπνευστεί ο καθένας.

 

Εργαστήρι Κεραμικής

 

Όσο για τους μικρούς μαθητές, αυτοί ενθουσιάζονται περισσότερο απ’ όλους με την πλαστικότητα του πηλού και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ελεύθερα, «λερώνοντας» τα χέρια τους με ό,τι πιο αγνό προέρχεται από τη φύση, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εκφραστούν ζωγραφίζοντας. Η Αντωνία Γκούμα, με την ιδιότητα της λογοθεραπεύτριας, βρίσκεται δίπλα τους για να δουλέψει μαζί τους τη λεπτή τους κινητικότητα και να τα κατευθύνει σε έναν κόσμο ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας που συμβάλλει στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Εκτός από τα εργαστήρια με τις πρακτικές γνώσεις, το Εργαστήρι Κεραμικής φιλοξενεί Ιστορικό Τέχνης, που καλύπτει το θεωρητικό μέρος μέσα από διαλέξεις αλλά και συζητήσεις με τους μαθητευόμενους.

 

Στο Εργαστήρι Κεραμικής, που μοιάζει με παραδοσιακό σπίτι, οι άνετοι χώροι είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να σου δημιουργούν την απόλυτη οικειότητα. Το παραδοσιακό καφενείο λειτουργεί για να φιλοξενεί τους επισκέπτες αλλά και τους μαθητευόμενους. Τι άλλο θα μπορούσες να σκεφτείς ως την απόλυτη διέξοδο από την καθημερινότητα της πόλης;

 

Εργαστήρι Κεραμικής

 

Ελευσινίων 31 & Λένορμαν 36, Μεταξουργείο, 210 5148996, Instagram

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός