Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς

Τα Εξάρχεια και η ευρύτερη περιοχή, ο τόπος και οι άνθρωποι, είναι το σκηνικό της εργασιακής καθημερινότητας ή της κατοικίας μας.

The LiFO team, 24.3.2021 | 09:23

Το Επιγραφικό Μουσείο ανακοινώνει την έναρξη της νέας του δράσης «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς», η οποία περιλαμβάνει κύκλο διαδικτυακών παρουσιάσεων με θέμα τη γειτονιά του, τα Εξάρχεια. Η δράση σύντομα πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω και με τη συμμετοχή φορέων που εδρεύουν στην περιοχή.

 

Οι διαδικτυακές ομιλίες ξεκινούν στις 29/3 και θα παρουσιάζονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, πάντα Δευτέρα στις 7 μ.μ. Κάθε φορά θα αναπτύσσεται ένα θέμα που θα αναδεικνύει πτυχές τις ιστορίας, της περιοχής και των ανθρώπων που ζουν ή έζησαν σε αυτή. Με τη συνδρομή του Αρχείου της ΕΡΤ και του Αρχείου ΜΙΕΤ/ΕΛΙΑ οι παρουσιάσεις θα περιλαμβάνουν επιλεγμένο αρχειακό υλικό. Το Επιγραφικό Μουσείο θα συστήνεται στο κοινό με ένα έκθεμα ή ένα στιγμιότυπο από την ιστορία του, καθιστώντας τη συλλογή του ως συλλογή όλων μας.

 

Οι ομιλίες πλαισιώνονται με τη νέα ιστοσελίδα (blog) https://epigrafikomouseiodrasi.blogspot.com/, αποκλειστικά για τις παρουσιάσεις αυτές, όπου θα παρέχεται επιλεγμένο υλικό για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πριν την παρουσίαση και αν θέλει να αποστείλει παρατηρήσεις, απόψεις ή ερωτήσεις που θα απαντήσει ή σχολιάσει ο ομιλητής.

 

Το Επιγραφικό Μουσείο είναι μουσείο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εδρεύει από το 1886, στην οδό Τοσίτσα, αρ. 1, στα Εξάρχεια. Η συλλογή του, με 14.000 επιγραφές περίπου, το καθιστά ως το σημαντικότερο στο είδος του παγκόσμια. Μάρτυρας της ιστορίας της περιοχής, από τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης της μεγάλης πρωτεύουσας, αναζητά να διερευνήσει και να αναδείξει πτυχές της ιστορίας της περιοχής του.

 

Τα Εξάρχεια και η ευρύτερη περιοχή, ο τόπος και οι άνθρωποι, είναι το σκηνικό της εργασιακής καθημερινότητας ή της κατοικίας μας. Η ιστορική διερεύνηση της περιοχής, μας επιτρέπει να αναγνώσουμε και να γνωρίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Το ενδιαφέρον μας για τη γειτονιά θεωρούμε ότι αποτελεί κοινό τόπο συνάντησης και καλούμε όσοι ενδιαφέρονται να συμπράξουν σε αυτή τη δράση να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 

Για την εγγραφή στον κύκλο των παρουσιάσεων παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/MRVR3Rt1xtoJGPQQ7

 

Πρόγραμμα ψηφιακών παρουσιάσεων

Κάθε 15 μέρες, Δευτέρα, 7:00 μ.μ.

 

Μάρτιος

29/3 

Θέμα: Η πέτρα ως φορέας τέχνης και λόγου. Το εργαστήριο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη στα Εξάρχεια. Αρχαίες επιγραφές σε λίθο, παραδείγματα από το Επιγραφικό Μουσείο.

Ομιλητές: Ασπασία Παπαδοπεράκη γλύπτρια.

Χαράλαμπος Κριτζάς, επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου.

        

Απρίλιος

12/4 

Θέμα: Αστικό τοπίο και όροι συμμετοχής. Η περίπτωση των Εξαρχείων.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Μωραΐτης, τ. καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 

 

26/4 

Θέμα: Περπατώντας στα Εξάρχεια.

Ομιλητής: Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας. 

 

Μάιος

10/5 

Θέμα:  Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944:

Γ. Σουρής, Κ. Παλαμάς, Ν. Λαπαθιώτης, φιλολογικά σαλόνια και καφενεία.

Ομιλήτριες: Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός, Δώρα Μέντη, Ε.ΔΙ.Π. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Αθηνών

 

24/5

Θέμα: Τοπωνύμια και ονοματοδοσία οδών στα Εξάρχεια. Ο ακριβής τίτλος της παρουσίασης σύντομα θα ανακοινωθεί.

Ομιλητής: Ελευθέριος Σκιαδάς

 

Ιούνιος

7/6 

Θέμα: "Μένω στο κέντρο για να έχω την ησυχία μου: Τα Εξάρχεια του Γιώργου Ιωάννου".

Ομιλητές: Γιώργος Θάνος, συγγραφέας, Γιώργος Ευσταθίου, ραδιοφωνικός παραγωγός-ποιητής

Ελένη Τσιτσιμίκλη, Δ/ντρια Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Υπεύθυνη Αρχείου Γιώργου Ιωάννου.

 

14/6

Θέμα: #NeapolisAthina: και τώρα και τότε. Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης για την ιστορία της Νεάπολης Εξαρχείων που έγινε το 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ομιλήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος.

 

Συνεχίζεται…… ραντεβού τον Σεπτέμβριο!

 

Για την εγγραφή στον κύκλο των παρουσιάσεων παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική φόρμα εδώ

 

Ή να στείλετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση στο [email protected]