Ενα ιδρυμα για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Ενα κέντρο τεχνών στην καρδιά της Νέας Υόρκης

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 27.7.2013 | 15:12

 

"Είμαι η Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Επί 40 χρόνια διερευνώ τα πνευματικά και φυσικά μου όρια μέσω της τέχνης. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια περφόρμανς που έκανα, ήταν αυτή στο ΜΟΜΑ. Κάθησα σε μια καρέκλα απέναντι σε όποιο θεατή της έκθεσης ήθελε να καθίσει και αυτός απέναντί μου. Αυτή η εμπειρία διήρκεσε συνολικά 736 ώρες. Οταν σηκώθηκα από το κάθισμά μου δεν ήμουν πια ο ίδιος άνθρωπος. Κάτι άλλαξε μέσα μου οριστικά. Ηταν η πρώτη φορά που κατάλαβα την τεράστια ανάγκη του κοινού να είναι μέρος της συνολικής εμπειρίας. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που έκανα. Η επόμενη ήταν το ότι θέλω να δημιουργήσω ένα Ινστιτούτο και πως δε πρέπει να χάσω καθόλου χρόνο. Ενα Ινστιτούτο για την ανθρωπότητα."

Αυτά λέει η  Μαρίνα Αμπράμοβιτς σε ένα βίντεο,  στο οποίο εξηγεί την ανάγκη της να δημιουργήσει ένα κέντρο τεχνών και εκπαίδευσης.

 

 

 

Και ξεκίνησε αμέσως την εκστρατεία της...


Ο Jay Z,  μετά την εμφάνισή του με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, στην περφόρμανς του Baby Picasso, ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει και αυτός στην εκστρατεία της, προκειμένου να συγκεντρωθούν 600.000 δολάρια, απαραίτητα για την ίδρυση του MAI (Marina Abramovic Institute), στο Hudson της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ της τάξης των 20.000.000 δολαρίων, που συμπεριλαμβάνει την ανακαίνιση του δημοτικού κινηματογράφου του Hudson και τη μετατροπή του σε κέντρο τεχνών και εκπαίδευσης.

 

 

"Μπορεί να μοιάζει σκληρό, αλλά η Μαρίνα δε θα κάνει τίποτα σε ανταπόδοση των δωρεών. Δε θα κάνουμε τίποτα", φαίνεται να είπε ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος. Η δήλωση μοιάζει λίγο σκληρή. Από την άλλη πλευρά, η Αμπράμοβιτς σε ένα δωρητή των 1.000 δολαρίων είναι έτοιμη να κάνει την περφόρμανς της "Abramovic Method eye gazing exercise" σε live τετ-α-τετ συνεδρία με τον δωρητή.

 

 

 

Η καμπάνια έχει σαν στόχο να καλύψει κάποιες πρώτες ανάγκες, ώστε να γίνουν οι μελέτες των αρχιτεκτονικών στοιχείων, της ακουστικής και των φωτισμών.
Η ανταπόδοση ακόμα και στον δωρητή των 10 δολαρίων θα είναι ένα "εικονικό τουβλάκι",  με γραμμένο επάνω το όνομά του.

 

 

 

 

 

*****