Έκθεση ζωγραφικής του Felix Delandre στο Αχιλλοπούλειο Τσαγκαράδας -

Η απλή και άμεση μορφή του σταυρού επιτρέπει την περισυλλογή ως προς τις φυσικές κινήσεις που απαιτήθηκαν για την πραγματοποίηση των έργων.

The LiFO team, 1.9.2022 | 16:54

Η έκθεση παρουσιάζει έργα του Félix Delandre στο μοτίβο του σταυρού που χρονολογούνται από το 2022, ως μια πολύχρωμη γιορτή – μια έκσταση σχημάτων και χρωμάτων.


Η δουλειά του καλλιτέχνη έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε προσχεδιασμένα, εννοιολογικά έργα και διαισθητικούς, αυθόρμητους πίνακες που χαρακτηρίζουν τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Στα τελευταία ενσωματώνει παγκόσμια σύμβολα όπως τον σταυρό.

 

Το σύμβολο του σταυρού είναι ένα πρότυπο που διατρέχει στο έργο του Félix Delandre, όχι ως κεντρικό θέμα, αλλά με μια συνεχή παρουσία που εκδηλώνεται ανά πάσα στιγμή υποδεικνείοντας έναν αδιάκοπο αγώνα προς μια πανταχού παρούσα μορφή. Στο “God, Glory & Gold” τοu 2011, το κεντρικό τμήμα ενός ξύλινου καμβά σε σχήμα σταυρού τροποποιήθηκε καλύπτοντάς το με μεταλλικές καρφίτσες και παρουσιάστηκε αφημένο απευθείας σε έναν τοίχο.

 

Σε ένα έργο με τίτλο Cross Composition του 2009, χρησιμοποιήθηκε το σχήμα του σταυρού για την σύνθεση μιας σειράς σχεδίων και πινάκων.

 

Τα έργα που παρουσιάζονται στο Cross Works διαμορφώνονται από μια ισχυρή αμεσότητα. Oι δυναμικές πινελιές και τα ρευστά χρώματα συμβολίζουν το αρχέγονο και το ανεξέλεγκτο. Η απλή και άμεση μορφή του σταυρού επιτρέπει την περισυλλογή ως προς τις φυσικές κινήσεις που απαιτήθηκαν για την πραγματοποίηση των έργων. Αυτή η μορφή εμπνέει τον καλλιτέχνη να συνδεθεί με την πράξη της ζωγραφικής με διαλογιστικό τρόπο. Οι μορφές καταλήγουν ποιητικές και στοχαστικές.

 

Η μέθοδος αποτελείται από μια αυθόρμητη, πειραματική εξερεύνηση του σχήματος. Η διαδικασία οδηγεί συχνά σε σχεδόν μονόχρωμους πίνακες που είναι ταυτόχρονα μινιμαλιστικοί και ενστικτώδεις. Οι πινελιές και οι χρωματικές στρώσεις δημιουργούν κίνηση και μια αιθέρια διάσταση. Το συχνά μονόχρωμο φόντο αφήνει χώρο για να μετουσιώσουν οι κινήσεις των χεριών με μια πλήρη και ζωντανή ευελιξία. Ταλαντεύονται μεταξύ απότομων και μακρών, εύκαμπτων κυματιστών κινήσεων. Ο διάλογος μεταξύ φωτός και χώρου, χρώματος και συμβόλου πυροδοτεί μια σειρά συσχετισμών.

 

Cros works

Félix Delandre

Eγκαίνια:
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, 6-9 pm

2 – 8 Σεπτεμβρίου, 2022 Αχιλλοπούλειο, Τσαγκαράδα

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός