«Δρόμοι του Νερού»: Μια έκθεση για ένα πολύτιμο αγαθό στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το έργο χρησιμοποιεί το νερό ως αφήγημα για να εξερευνήσει τον δημόσιο χώρο και την ιστορία του μέσα από δημιουργικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και έργα νέων καλλιτεχνών, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

The LiFO team, 8.12.2021 | 09:46

Το Μουσείο των Ηρακλειδών και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών διοργανώνουν από κοινού έκθεση έργων δώδεκα αποφοίτων του Α´ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ με τίτλο «Το Σχήμα του Νερού». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτήριο του Μουσείου επί της οδού Αποστόλου Παύλου 37, θα διαρκέσει από 10 Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Ιανουαρίου 2022, Τετάρτη έως Κυριακή, 13:00 έως 17:00, ενώ η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη. 

 

Όπως αναφέρει ο εκ των επιμελητών της έκθεσης, Άγγελος Αντωνόπουλος, εικαστικός, διευθυντής του Α’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ «η θεματική της συγκεκριμένης έκθεσης έχει ως ζητούμενο το υγρό στοιχείο και το “δίλημμα” που ενδεχομένως διαφαίνεται από αυτό. Παραδοξότητα οπωσδήποτε, μιας και το νερό-υγρό δεν έχει συγκεκριμένο σχήμα. Το σχήμα του δημιουργείται από το αντικείμενο που το εμπεριέχει. Πρόκειται για μια θεματική με πολλές αναγνώσεις, ελευθερία στην έκφραση και στο μέσον, ενώ αποτελεί εφαλτήριο για αξιόλογο εικαστικό {διά}λόγο». Φιλοδοξία του Μουσείου είναι, μέσα ΄και από την έκθεση αλλά και από τις άλλες δράσεις του έργου «Δρόμοι τους Νερού, Δρόμοι Πολιτισμού», να προκαλέσει τη συμμετοχή του θεατή σε αυτόν τον διάλογο που δεν θα είναι πια μόνο εικαστικός αλλά και αναζήτησης της σχέσης της πόλης και των κατοίκων της με το νερό ως αγαθό ζωτικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό.   

 

Επιμέλεια:  Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Ασημίνα Κάνιαρη

Συμμετέχοντες: Έλενα Αντωνοπούλου, Ελπίδα Βουτσά, Ευγενία Γαλανοπούλου, Έλλη Εμπεδοκλή, Ελένη Ζούμπα, Βασιλική Κούκου, Έλενα Κυρκιλή, Βλαδιμήρ Μητρόπουλος, Διονύσιος Παππάς, Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα, Στράτης Σταματάκος, Ιωάννης-Αλέξανδρος Τόβας

Η έκθεση είναι μέρος του έργου “Δρόμοι του Νερού – Δρόμοι Πολιτισμού” που υλοποιείται από το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Projec, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς, μέσα από το έργο, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του νερού ως πολιτισμικού κεφαλαίου. Το έργο χρησιμοποιεί το νερό ως αφήγημα για να εξερευνήσει τον δημόσιο χώρο και την ιστορία του μέσα από δημιουργικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και έργα νέων καλλιτεχνών, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων γύρω από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην ενδυνάμωση της σχέσης του πολίτη με την πόλη.

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο