Δήμητρα Κουστερίδου, 6.8 Kohm

Η Δήμητρα Κουστερίδου ταξιδεύει από Ολλανδία σε Αθήνα συνεχίζοντας το ταξίδι της πολύ-αισθητηριακής της performance.

LIFOTEAM 6.12.2018 | 00:00

Η Δήμητρα Κουστερίδου ταξιδεύει από Ολλανδία σε Αθήνα συνεχίζοντας το ταξίδι της πολύ-αισθητηριακής performance «6.8 Kohm».

 

Η εν λόγω performance εξερευνά ένα συνεχή καλλιτεχνικό διάλογο ήχων και κινήσεων, μέσω του ηλεκτρισμού, των αγώγιμων υλικών και των συνεργασιών με διαφορετικούς καλλιτέχνες.

 

Το κύριο συστατικό των παραστάσεων είναι ο αυτοσχεδιασμός και η δημιουργία ποιητικών ηχητικών τοπίων που μετατρέπουν τις συχνότητες σε έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας αναλογικά ηλεκτρονικά και μουσικά όργανα.

 

Σκίτσα από γραφίτη, σκηνικά και σώμα, χρησιμοποιούνται ως αγώγιμα υλικά και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός χειροποίητου ηλεκτρονικού κυκλώματος που μετατρέπει τον ηλεκτρισμό σε ήχο. Το σκίτσο μετατρέπεται σε μια παιχνιδιάρικη πρακτική και ο ηχητικός καμβάς σε ένα όργανο που μπορεί να επικοινωνήσει με το μουσικό ερμηνευτή.

 

Στην εκάστοτε παράσταση θα παρουσιάζονται νέα έργα από διαφορετικούς φιλοξενούμενους συνεργάτες της Δήμητρας.

 

Βιογραφικό

Η Δήμητρα Κουστερίδου (GR) με έδρα το Αμστερνταμ, δουλεύει κυρίως με site specific έργα και αυτοσχεδιασμούς που επικεντρώνονται στον ήχο. Ο πυρήνας του ενδιαφέροντός της βρίσκεται στους τρόπους αποδόμησης της εικονικής και ακουστικής ταυτότητας των αντικειμένων μετατρέποντας τις εννοιολογικές τους ιδιότητες.

 

Μπορεί κανείς να φανταστεί τις δράσεις της σαν συνθέσεις από τις οποίες προκύπτει ένα δίκτυο από σώματα, αναμνήσεις και εμπειρίες. Αποτελέσματα που παρέχουν ενδείξεις ως προς την αντίληψη μας για το χωροχρόνο και την τοποθέτηση των εαυτών μας σε αυτό. www.dimitrakousteridou.com

 

Πρόγραμμα

6 Δεκεμβρίου 2018

Στο πρώτο session του 6.8KOhm Improvisation series, η Δήμητρα Κουστερίδου (σκίτσο, electronics) και η Μαρία Κριτσωτάκη (αυτοσχεδιαστικά φωνητικά), που γνωρίστηκαν καλλιτεχνικά στην Ολλανδία, συναντιούνται ξανά σε έναν ελεύθερο ηχητικό διάλογο.

 

Η δημιουργία του ντουέτου, εξερευνά τον ήχο μέσω του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, δοκιμάζοντας συχνότητες, υλικά και φωνή σκηνογραφικά, σε μια διερεύνηση της αλλοτρίωσης των αισθήσεων δημιουργώντας συναισθητικές εμπειρίες.

 

Με αφετηρία τα χειροποίητα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα σκίτσα, το σώμα και τα χρώματα της φωνής σαν όργανα, εξερευνούν νέες διαστάσεις της ηχητικής εμπειρίας και της συνεχώς μεταβαλλόμενης άμεσης σύνθεσης.

 

Η Μαρία Κριτσωτάκη (GR) είναι τραγουδίστρια, προσφάτως επαναπατρισμένη στη Ελλάδα από την Ολλανδία, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην τζαζ. Σε μόνιμη καλλιτεχνική αναζήτηση, εξερευνά τη γνώση και δοκιμάζει διαφορετικούς δρόμους όπου η τέχνη την οδηγεί. Μέσω της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού,σε πλαίσια ελευθερίας αλλά και σε ιδιώματα όπως η τζαζ και οι παραδοσιακές μουσικές, βρίσκει τη καλλιτεχνική και προσωπική της εξέλιξη.

 

13 Δεκεμβρίου 2018- Δημήτρης Χιώτης

Με σπουδές στη βυζαντινή μουσική, το αραβικό μακάμ και τον πέρσικο αυτοσχεδιασμό και έχοντας κύριο μουσικό όργανο την κρητική λύρα, συμμετείχε  για αρκετά χρόνια σε διάφορα συγκροτήματα παραδοσιακής / ethnic μουσικής.  Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Κρίστη Στασινοπούλου, Strovili, Pallyria, Lamia Bedioui, Ross Daly, Ψαραντώνη. Τα τελευταία χρόνια, με την ηλεκτρική λύρα που ο ίδιος σχεδίασε,  πειραματίζεται με ήχους εκτός της παραδοσιακής μελωδικής φόρμας

 

20 Δεκεμβρίου 2018

O Γιώργος Κοκκινάρης σπουδάζει κλασικό κοντραμπάσο (σόλο & ορχήστρα). Σκοπός του είναι να εξερευνήσει τις ηχητικές δυνατότητες του κοντραμπάσου σε συνδυασμό με το λόγο, την υποκριτική, την κίνηση και άλλες μορφές τέχνης. Συνεργάζεται με μουσικούς από τη σκηνή της free jazz/avante-garde και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού δίνοντας παραστάσεις στην Αθήνα.

 

Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα duo και trio μαζί με καλλιτέχνες από τους χώρους του θεάτρου, του χορού, των εικαστικών και της λογοτεχνίας. Τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ "Touch – 8 Improvised Stories for Solo Double Bass". (https://kokkinaris.bandcamp.com).

 

27 Δεκεμβρίου 2018 - Δήμητρα Κουστερίδου (Solo)

ΠΟΤΕ06/12/2018 - 27/12/2018
ΠΟΥBOOZE COOPERATIVA
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός