Διαδρομές στη Μάρπησσα: ένα φεστιβάλ για το Θέρος στην παριανή «κατοικιά»

Με έμπνευση τις παριανές «κατοικιές», τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής που πρεσβεύουν, θα δημιουργηθούν σταθμοί-σημεία ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό.

The LiFO team, 8.8.2022 | 11:56

Στο θέρος στην παριανή κατοικιά είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα που επιστρέφει για 12η χρονιά, συνεπές στο ραντεβού του με το κοινό, στις 26, 27 και 28 Αυγούστου.

 

Η εποχή της συγκομιδής όπως τη βίωναν στις τοπικές παραδοσιακές κοινωνίες της Πάρου έξω και γύρω από τους οικισμούς, στις χαρακτηριστικές «κατοικιές», γίνεται αφορμή για να ζωντανέψουν ιστορίες και πρακτικές ανθρώπων που ζούσαν με γνώμονα την αυτάρκεια, τη σοφή λιτότητα και τον σεβασμό.

 

Με έμπνευση τις παριανές «κατοικιές», τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής που πρεσβεύουν, θα δημιουργηθούν σταθμοί-σημεία ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, που θα είναι επισκέψιμα από τις 19:00 ως τις 22:00 καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου, και θα παρασύρουν μικρούς και μεγάλους, μέσα από δράσεις και διαδραστικά παιχνίδια, σε μια θεματική διαδρομή στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Επιπλέον, τις ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ, οι μικροί επισκέπτες θα συμμετέχουν σε πρωτότυπα εργαστήρια εικαστικών, αρχιτεκτονικής και φιλοσοφίας, ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού αλλά και εφήβους, ενώ η καθιερωμένη κυριακάτικη πρωινή δράση που απευθύνεται σε ενήλικες θα εστιάσει στην ψηφιακή καταγραφή υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της παριανής «κατοικιάς» με τη μεθοδολογία HERMeS.  

 

Διαδρομές στη Μάρπησσα: ένα φεστιβάλ για το Θέρος στην παριανή «κατοικιά»

 

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «το στόμα μπούκωσε με λόγια» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή και το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικά σημεία του χωριού χορευτικές εγκαταστάσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε χορογραφίες του Διευθυντή του Μπαλέτου ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου και των Γιάννη Νικολαΐδη, Έλενας Κέκκου. 

 

Οι δύο πρώτες μέρες θα κλείσουν ατμοσφαιρικά, με μια συναυλία τζαζ μουσικής με το SPIRAL TRIO την Παρασκευή (Σπύρος Μάνεσης, πιάνο / Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο / Αναστάσης Γούλιαρης, drums), και τη μουσική παράσταση Ρεμπώτικα με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη το Σάββατο, ενώ όπως κάθε χρόνο το φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία με ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

 

Τέλος, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, και λίγο πριν τη συναυλία, θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη, «ΜΗ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΜΟΥ», Ιστορίες από τις κατοικιές της Πάρου, που αποτελεί παραγωγή του φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την προβολή θα πραγματοποιηθεί ομιλία με τη Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα. Σταυρούλα-Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου.

 

Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Μάρπησσα, Πάρος

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις