Η Μυρτώ Τζίμα (1990) είναι visual artist που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ταυτόχρονα δουλεύει σε κινηματογραφικά γυρίσματα και βίντεο κλιπ ως art director και βοηθός σκηνοθέτη. Χρησιμοποιεί κυρίως αναλογικά μέσα όπως φιλμ 35mm.

 

Η καλλιτεχνική της πρακτική αποτελείται από φωτογραφίες, video , γραπτά και εγκαταστάσεις και διέπεται από την εμπειρική καταγραφή καταστάσεων καθώς και από την διαρκή αγωνία για το τι σημαίνει καταγραφή. Την απασχολεί ιδιαίτερα πως η ανάμνηση της εμπειρίας επηρεάζει τον ενεστώτα χρόνο.

 

«Blueprints of past lives»: Μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην αναλογική μέθοδο της κυανοτυπίας

 

Η ατομική της έκθεση «Blueprints of past lives» που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαΐου στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του Ασπάλαθου, είναι αποτέλεσμα μιας καταβύθισης σε προσωπικά αρχεία χρόνων, εκατοντάδων ωρών απομόνωσης και αποτύπωσης αναμνήσεων σε χαρτί με την μέθοδο της κυανοτυπίας.

 

Η κυανοτυπία είναι μια αναλογική μέθοδος εκτύπωσης όπου η εικόνα σχηματίζεται λόγω μιας χημικής ένωσης που αντιδρά κατά βάση στο φως του ήλιου (ακτίνες UV) και έχει ως αποτέλεσμα της μετατροπή της ένωσης σε μπλε χρώμα.

 

«Blueprints of past lives»: Μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην αναλογική μέθοδο της κυανοτυπίας

 

Η Μυρτώ Τζίμα μας προσκαλεί να αναλογιστούμε την σημασία της αναπαραγωγής εικόνων με όλη την αποστασιοποίηση που δηλώνει η συγκεκριμένη μέθοδος, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ πως κάθε προσπάθεια αναπαραγωγής μιας εικόνας, μιας χειρονομίας, μιας ιστορίας κρύβει μέσα της την ανάγκη της μνήμης να μείνει ζωντανή.

 

Ωράρια έκθεσης:

13 Mαΐου: 17:30-23:30
14 Mαΐου: 12:30-23:30

Ασπάλαθος χώρος τέχνης : Xαριλάου Τρικούπη 129-131, Αθήνα

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Δανιά, Μυρτώ Τζίμα

Οργάνωση έκθεσης: Αλέξανδρος Συρογιαννούλης, Μυρτώ Τζίμα

Μουσική/ηχητική επιμέλεια διημέρου: Μαρκέλλα Α.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός