Αριστομένης Θεοδωρόπουλος: «Έξω» στον χώρο Μετς Κέντρο Τεχνών

Η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Θεοδωρόπουλουαποτελείται από το πιο πρόσφατο σώμα δουλειάς του εικαστικού.

The LiFO team, 15.10.2021 | 11:24

Η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Θεοδωρόπουλου με τίτλο ΕΞΩ πραγματοποιείται στο χώρο Μετς Κέντρο Τεχνών και αποτελείται από το πιο πρόσφατο σώμα δουλειάς του εικαστικού.

 

Μετά από δύο ατομικές εκθέσεις, “ΦΕΥ : ΕΔΩ” (2018) και “ΦΕΥ : Πριν την Ηχώ” (2019), ο Θεοδωρόπουλος μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε όλα εκείνα τα αθέατα σημεία που μας περιβάλλουν και βρίσκονται έξω από τα όρια των καταστάσεων που βιώνουμε.

 

Η στιγμή που κάτι τελειώνει είναι ταυτόχρονα η στιγμή που κάτι νέο ξεκινά. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή ως μια σειρά επεισοδίων, μια αλληλουχία γεγονότων, αγνοώντας όλα εκείνα τα ενδιάμεσα στοιχεία που ολοκληρώνουν την πραγματικότητα μας. Τα στοιχεία αυτά, που βρίσκονται ανάμεσα σε προκαθορισμένες θέσεις, συχνά περνούν απαρατήρητα και αποβάλλονται ως άχρηστα ή παρασιτικά. Ωστόσο, αυτά είναι οι καταλύτες που μεταβάλλουν μια συνθήκη, μια κατάσταση, μια σχέση. Ο Θεοδωρόπουλος δημιουργεί στους πίνακες του αινιγματικά, ατμοσφαιρικά τοπία χωρίς απαραίτητα να προδιαγράφει τα σημεία της αρχής και του τέλους, για να υπογραμμίσει τη σημασία όλων αυτών των ενδιάμεσων καταστάσεων που συνήθως παραβλέπονται.

 

Η αίσθηση της συνεχόμενης κίνησης στις φόρμες των έργων του εικαστικού, μοιάζει να σχηματίζει πολλαπλές νοητές διαδρομές, αναδεικνύοντας μια μορφή κίνησης και ήχου. Παράλληλα, η σκόπιμη ανθρώπινη απουσία στη νέα του δουλειά, δίνει στο θεατή τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να δημιουργήσει τις δικές του ερμηνείες και αφηγήσεις σχετικά με τις έννοιες της απομόνωσης και της ύπαρξης. Έτσι, τα έργα της έκθεσης αποκτούν τόσες αφηγήσεις όσες και οι άνθρωποι που τα κοιτούν.

 

Αριστομένης Θεοδωρόπουλος | ΕΞΩ στο χώρο Μετς Κέντρο Τεχνών

 

Τα έργα που παρουσιάζονται, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της δύσκολης και απαιτητικής προηγούμενης περιόδου όπως αυτή διαμορφώθηκε από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό που τη συνόδεψε. Όπως οι συνθήκες αυτές, που τις χαρακτήριζε μια αλλόκοτη αστάθεια, έτσι και οι φόρμες στους πίνακες του Θεοδωρόπουλου μοιάζουν να μεταβάλλονται διαρκώς. Ο θεατής γίνεται κοινωνός μιας ενδιάμεσης κατάστασης, ενός μη συγκεκριμένου χώρου, καθώς αποκαλύπτονται μπροστά του όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που έχουμε μάθει να αγνοούμε ή που μας προκαλούν συναισθήματα που ίσως να μην θέλουμε να βιώσουμε. 

 

Ωστόσο, όταν βρίσκεται κανείς σε αυτή την συνθήκη, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα ένταση ανάμεσα σε αντίθετες ροπές που είναι ικανή να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Όπως ένα δυνατό γέλιο μπορεί να μεταμορφωθεί σε δυνατό κλάμα και για μια στιγμή τα δύο να αλληλοϋπάρχουν, πριν το ένα υπερισχύσει και εν τέλει εξουδετερώσει το άλλο, έτσι και εδώ, τα αντίθετα συμπίπτουν και συνυπάρχουν σε άρρηκτη αρμονία. Η μετάβαση από τη μια συνθήκη στην άλλη γίνεται κάποιες φορές τόσο ανεπαίσθητα που είναι σχεδόν αθόρυβη.

 

Η έκθεση ΕΞΩ ολοκληρώνεται με μια σκηνοθετική εγκατάσταση από κάρβουνο, με αναφορά στα σύγχρονα αστικά ερείπια και πώς αυτά μπορούν να επανεφερευθούν, καθώς και με μια πρωτότυπη μουσική περιβάλλοντος σε σύνθεση του ίδιου. Οι παρεμβάσεις του Αριστομένη Θεοδωρόπουλου στον εκθεσιακό χώρο του Μετς Κέντρο Τεχνών δημιουργούν μια εμβυθιστική, ενεργητική και καθηλωτική αίσθηση στο θεατή, δίνοντας έτσι στα έργα ένα τόνο συγκρατημένης αισιοδοξίας.

 

Αριστομένης Θεοδωρόπουλος | ΕΞΩ στο χώρο Μετς Κέντρο Τεχνών

 

 

Μετς Κέντρο Τεχνών

Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Μέτς Πλησίον στάσης ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

 

Διάρκεια: 21 Οκτωβρίου – 06 Νοεμβρίου 2021

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 18:00 – 21:00. Σάββατο, 11:00 – 16:00

 

Λόγω των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο χώρο της έκθεσης. Η είσοδος στο χώρο είναι ελεύθερη. 

 

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός