«Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα»

Ο Δήμος Τρίπολης παρουσιάζει τη συλλογή του Γιώργου Γαϊτανάρη & της Ιώς Ντόλκα στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

The LiFO team, 6.7.2021 | 11:58

Κορυφαία εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος που παρουσιάζει ο Δήμος Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, αποτελεί η έκθεση με τίτλο  «Απεικονίσεις & Αναπαραστάσεις του ελληνόφωνου κόσμου - από τον 18ο στον 21ο αιώνα», με έργα της Συλλογής Γιώργου Γαϊτανάρη & Ιώς Ντόλκα.

 

Το ζεύγος των συλλεκτών, Γιώργος Γαϊτανάρης και Ιώ Ντόλκα, με καταγωγή από την Τρίπολη, διαπρεπείς επιστήμονες πολυβραβευμένοι στις Η.Π.Α, παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη συλλογή, στη γενέτειρά τους.

 

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης. 

 

Η έκθεση των έργων προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιασθούν εικαστικά τεκμήρια τα οποία καλύπτουν το χρονικό διάστημα καλλιτεχνικής δημιουργίας από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, από ξένους και Έλληνες δημιουργούς. Περιλαμβάνει συνολικά 67 έργα, ανάμεσα στα οποία  συναντούμε αναπαραστάσεις με διαφορετικές τεχνοτροπίες, πίνακες, λιθογραφίες, οξυγραφίες, κεντήματα και ένα γλυπτό, σε εννέα ενότητες.

 

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στον 18ο αιώνα και περιλαμβάνει  χαλκογραφίες των J. Stuart και N. Revett που είναι από τις πιο εμβληματικές ματιές των περιηγητών του ελληνικού χώρου. Η δεύτερη ενότητα, η οποία αποτελεί και τον βασικό πυρήνα της έκθεσης, αφορά στην περίοδο της επανάστασης του 1821 και απαρτίζεται από την περίφημη σειρά του Παναγιώτη Ζωγράφου, που μετέτρεψε τις μνήμες του Στρατηγού Μακρυγιάννη σε εικόνες. Πιο συγκεκριμένα είναι η πλήρης σειρά των 24 επιχρωματισμένων με το χέρι λιθογραφιών, από τη σειρά που παρήγγειλε ο Γεννάδιος στην Βιέννη 70 χρόνια μετά την δημιουργία των πρωτοτύπων τα οποία ανήκαν στον βασιλιά Όθωνα.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης, έργα του Reinagle από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπως και ιδεαλισμένες αναπαραστάσεις δραματικών σκηνών από καίριες στιγμές του Αγώνα, αλλά και της δημιουργίας του Νεοελληνικού Κράτους, φιλοτεχνημένες από επώνυμους ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως οι: Delacroix, Krauss, Lipparini, Vernet, Langlois, De Neuville, Roberts. Επιπροσθέτως,  εικονολογικές υπενθυμίσεις, όπως η σειρά των πλοίων από τον Κογεβίνα,  ενώ δεν λείπουν και οι λαϊκότροπες αναβιώσεις βασισμένες σε αγνώστους αλλά και σε γνωστούς δημιουργούς, όπως από τον Μπόστ, οι οποίες καλύπτουν πολλά ιστορικά περιστατικά.  Η παρουσίαση κλείνει με τo γλυπτό “Περικεφαλαία” του Θόδωρου Παπαδημητρίου.

 

Διάρκεια έκθεσης: ως 3 Οκτωβρίου.

Στις  7 Οκτωβρίου 2021 η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Εθνικής Αντιστάσεως & Παπαρρηγοπούλου, Τρίπολη, Τ.Κ. 22131

Τηλ.: 2713 600403 & 2710 233241.  

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 10-00-14.00, 17.30-21.30, Σάββατο-Κυριακή:10.00-21.30.

Είσοδος για το κοινό, ελεύθερη.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός