Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση με τα έργα του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη στο ΚΑΜ

Πολλά από τα έργα του όπως η πολυκατοικία της οδού Σεμιτέλου, οι κατοικίες της Αναβύσσου, τα ξενοδοχεία «Αμαλία» κ.ά., αποτελούν ορόσημα για την ανανέωση και την εξέλιξη της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

The LiFO team, 24.2.2022 | 13:28

Άνοιξε τις πύλες της η έκθεση του Νίκου Βαλσαμάκη, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στα Χανιά.

 

Πρόκειται για μία έκθεση-αφιέρωμα στο έργο του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 το 2007.

 

Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από την αρχή της επαγγελματικής του διαδρομής, μιας διαδρομής που σημάδεψε το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι του τόπου μέχρι σήμερα, και εντάσσεται στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος της συνεργασίας των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου-Κ.Α.Μ. με τίτλο «Το Μουσείο Μπενάκη έρχεται στο Κ.Α.Μ.».

 

Όπως δήλωσε και ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης, «ο κ. Νίκος Βαλσαμάκης είναι ένας αρχιτέκτονας ο οποίος με 70 χρόνια εργασίας έχει διαμορφώσει σημαντικά την σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Αποτελεί μία έκθεση που θα πρέπει όλοι οι Χανιώτες να την επισκεφθούν. Θα μας αλλάξει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την κατοικία στη σύγχρονη Ελλάδα, θα γνωρίσουμε έναν σπουδαίο δημιουργό, έναν σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα».

 

Πολλά από τα έργα του όπως η πολυκατοικία της οδού Σεμιτέλου, οι κατοικίες της Αναβύσσου, τα ξενοδοχεία «Αμαλία» κ.ά., αποτελούν ορόσημα για την ανανέωση και την εξέλιξη της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Η προσωπική του κατοικία στη Φιλοθέη είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και επιλέχθηκε για να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου «Εκατό κατοικίες εκατό Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων του 20ου αιώνα», (“One hundred Houses for one Hundred European Architects for the 20th century”), ανάμεσα από τις κατοικίες των Alvar Aalto,Le Corbusier, Charles Rennie Mackintosh, Otto Wagner.

 

Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με επιλεγμένα έργα από το 2007 μέχρι και σήμερα. Την έκθεση συνοδεύει η προβολή οπτικού υλικού με το σύνολο του έργου του Νίκου Βαλσαμάκη, καθώς και μακέτες από έργα του.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός