Αλέκος Φασιανός, έργα 1960-1980 στο μουσείο Μπουζιάνη

Φιλοξενείται στο Μουσείο Μπουζιάνη έκθεση-αφιέρωμα στην ζωγραφική προσφορά του καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού τον Γενάρη του 2023, σε συνεργασία με την οικογένεια Φασιανού και το Αlekos Fassianos Estate.

The LiFO team, 20.12.2022 | 15:48

Στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, εκτίθενται επιλεγμένα έργα από τα πρώτα είκοσι χρόνια δημιουργίας του Αλέκου Φασιανού, ως φόρος τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη που μας «άφησε» πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Ζωγραφιές σε καμβά, μονοτυπίες, μελάνια, ντοκουμέντα και μοναδικές χειροποίητες αφίσες από τη δεκαετία του ‘60 έως και το 1980 εκτίθενται για πρώτη φορά και ιχνηλατούν τη πορεία του ζωγράφου στα πιο δημιουργικά του χρόνια.

 

Αφετηρία της έκθεσης, αποτέλεσε η συνομιλία μεταξύ του συλλέκτη Κυριάκου Τσιφλάκου και των επιμελητών του Μουσείου με θέμα τη σημαντική ζωγραφική διαφοροποίηση στη δημιουργία της ανθρώπινης φιγούρας ανάμεσα στον Μπουζιάνη και τον Φασιανό, από την ακαδημαϊκή της μορφή στη μοντέρνα της εκδοχή. Ο Μπουζιάνης αλλοιώνει πρόσωπα και φιγούρες δραματικά, στα χρώματα της γης, χωρίς ποτέ να μειώνει την ανθρώπινη υπόσταση τους, ενώ ο Φασιανός εξομειώνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά – κοινωνικά και φυλετικά – με σκωπτικότητα, χιούμορ και έντονα χρώματα. Από την μια πλευρά ο μοναχικός, εσωστρεφής Μπουζιάνης και από την άλλη ο φωτεινός, ξέγνοιαστος Φασιανός.

 

Με άξονα την ανάδειξη καλλιτεχνών διαφορετικής τεχνικής ή και διαφορετικής γενιάς από τον Γιώργο Μπουζιάνη, καλλιτεχνών που έχουν συνεισφέρει πραγματικά στη μορφοποίηση της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπουζιάνη έκθεση-αφιέρωμα στην ζωγραφική προσφορά του καλλιτέχνη Αλέκου Φασιανού τον Γενάρη του 2023, σε συνεργασία με την οικογένεια Φασιανού και το Αlekos Fassianos Estate.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Φοίβος Κυπραίος & Κυριάκος Τσιφλάκος

 

Η έκθεση συνοδεύεται απο κατάλογο ενώ θα προβάλλονται αρχειακό υλικό και ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπουζιάνη.

 

Ημέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου Μπουζιάνη: Πέμπτη – Κυριακή: 12:00-16:00
Διεύθυνση Γ. Μπουζιάνη 27-31, Δάφνη

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός