Αφιέρωμα στον Wael Shawky: The Cabaret Crusades

Η τριλογία του σημαντικού Αίγύπτιου καλλιτέχνη εξιστορεί τις Σταυροφορίες από μια αραβική ματιά

LIFOTEAM 28.12.2017 | 00:00

Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της Αιγύπτου. Αναμειγνύοντας την αλήθεια με τη μυθοπλασία, τον παιδικό ενθουσιασμό με το πνευματικό δόγμα, ο Wael Shawky αναπαριστά με μαριονέτες τις επικές μεσαιωνικές συγκρούσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην τριλογία ταινιών του "Cabaret Crusades".

 

Η τριλογία εξιστορεί τις Σταυροφορίες από μια αραβική ματιά, με αρχική έμπνευση το βιβλίο του Αμίν Μααλούφ, Οι Σταυροφορίες από τη σκοπιά των Αράβων. Οι τρεις ταινίες εκλαμβάνονται ως ένα ενιαίο, μνημειώδες έργο, αν και η καθεμία έχει τη δική της, ιδιαίτερη αισθητική, ομιλία, μουσική και σκηνογραφία. Τα δύο πρώτα έργα της τριλογίας παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση Ντοκουμέντα 13, ενώ το τρίτο σε έκθεση στο ΜοΜΑ PS1 και στη διεθνή έκθεση Art Basel.

 

Πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου | 18:00

The Cabaret Crusades: The Horror Show File (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 31'49'')

The Cabaret Crusades: The Path to Cairo (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 58')

 

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου | 17:00

The Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 120')

 

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου | 16:00 (όλη η τριλογία)

The Cabaret Crusades: The Horror Show File (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 31'49'')

The Cabaret Crusades: The Path to Cairo (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 58')

The Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala (HD video, έγχρωμη, με ήχο, 120')

 

Παράλληλη Δράση

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τον Wael Shawky

Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

Wael Shawky

Ο Ουάελ Σόκι γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και σπούδασε καλές τέχνες, ενώ συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ). Ζει και εργάζεται στην Αλεξάνδρεια, ενώ έχει ιδρύσει και ένα πρόγραμμα για νέους καλλιτέχνες, το MASS Alexandria.

 

Χρησιμοποιώντας ποικίλα μέσα –ταινίες, σχέδιο, φωτογραφία και περφόρμανς–, διερευνά και αναλύει τις πραγματικές και φανταστικές ιστορίες και αφηγήσεις του Αραβικού κόσμου. Οι πολυεπίπεδες επαναφηγήσεις του παροτρύνουν τους θεατές να ασχοληθούν με τα θέματα της αλήθειας, του μύθου και των στερεοτύπων.

 

Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ένα είδος «μεταφραστή σε φόρμες» παραδειγμάτων μιας πολιτιστικής μετάβασης που συμβαίνει στον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, όπως οι Μπιενάλε της Βενετίας και της Κωνσταντινούπολης και η Ντοκουμέντα, και έχει κάνει προσωπικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και κέντρα τέχνης σε όλο τον κόσμο.

 

Το μέχρι τώρα έργο του Ουάελ Σόκι έχει προκύψει από μεγάλες περιόδους εξαντλητικής και εις βάθος έρευνας. Περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα των εθνικών, θρησκευτικών και καλλιτεχνικών ταυτοτήτων, ενώ χρησιμοποιεί ως μέσα το φιλμ, την περφόρμανς και την αφήγηση.

 

Είτε κάνει περφόρμανς στην έρημο διδάσκοντας παιδιά Βεδουίνων, είτε οργανώνει μια συναυλία heavy metal σε ένα απομονωμένο χωριό στην έρημο, ο Σόκι βάζει το σύγχρονο Δυτικό πολιτισμό στο πλαίσιο ενός νέου βλέμματος, μέσα από το φακό της ιστορικής παράδοσης – αλλά και το αντίστροφο.

ΠΟΤΕ28/12/2017 - 30/12/2017
ΠΟΥΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός