4 εκθέσεις εικαστικών που ξεκινούν τον Απρίλιο

Από το ημερολόγιο μιας μοδίστρας μέχρι τις εικονογραφίσεις του Χατζηκυριάκου-Γκίκα

The LiFO team, 11.4.2018 | 16:16

Το ημερολόγιο μίας μοδίστρας. Μία φανταστική βιογραφία.

Το τετράδιο σημειώσεων που κράτησε το 1958 η Μαρίκα Χαντζή, μοδίστρα και μαθήτρια του ελληνικού Οίκου Ραπτικής Τσοπανέλη, γίνεται αφορμή για μια καινούρια έκθεση στην οποία συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της ελληνικής μόδας και σύγχρονοι εικαστικοί.

 

Οι 17 προσκεκλημένοι δημιουργοί της γκαλερί Αντωνοπούλου, μεταξύ των οποίων ο Κωστής Βελώνης, ο Άγγελος Φρέντζος, ο Ηλίας Καφούρος και η Σοφία Κοκοσαλάκη, παρουσιάζουν μέσα από τα έργα τους την προσωπική τους ανάγνωση του ευρήματος που ανασύρθηκε από τον εγγονό της Μ. Χαντζή, τον αρχιτέκτονα Γιώργο Καλύβη και θέτουν ερωτήματα για τον τρόπο που η ελληνική πραγματικότητα αφομοιώνει, επεξεργάζεται και οικειοποιείται το φαινόμενο της μόδας ή απαξιώνει την παραγωγή του. 

 

20/04- 26/05, Α. Antonopoulou. Art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Τετάρτη-Παρασκευή: 14:00 – 20:00 & Σάββατο: 12:00 – 16:00, Είσοδος ελεύθερη, Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Απριλίου 19:00-22:00

 

 

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία

4 εκθέσεις εικαστικών που ξεκινούν τον Απρίλιο
Περ. Agenda, τχ. 1, Λονδίνο, Χειμώνας 1969. Εξώφυλλο του Ν. Χ. Γκίκα. Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, Βιβλιοθήκη

 

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Πραγματοποίησε εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες και εικονογραφήσεις κυρίως για ποιητικά έργα. 

 

Λογοτεχνικά περιοδικά όπως η Νέα Εστία, οι Μορφές, η Αιξωνή κυκλοφόρησαν με έργα του Γκίκα ως εξώφυλλο ή προμετωπίδα, ενώ εικονογράφησε πλήρως, τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσεια του Καζαντζάκη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, την Αμοργό του Νίκου Γκάτσου. Σε αυτά προστίθενται και πολλά μεμονωμένα εξώφυλλα και προμετωπίδες για βιβλία και ποιητικές συλλογές, όπως του Οδυσσέα Ελύτη, της Λητώς Κατακουζηνού, της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και άλλα.

 

Η έκθεση προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη λογοτεχνία, ενώ παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να μελετήσει παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

 

18/04- 21/07, Μουσείο Μπενάκη- Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Κριεζώτου 3, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο: 10:00-18:00, Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Απριλίου 2018, 20:00 (Την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου 2018 η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη)

 

 

Ζωή Χατζηγιαννάκη, The Past of Things to Come

4 εκθέσεις εικαστικών που ξεκινούν τον Απρίλιο
Ζωή Χατζηγιαννάκη, The Past of Things to Come

 

Mία εγκατάσταση γύρω από την υποθετική κατοίκηση ενός κτιρίου παρουσιάζει η Ζωή Χατζηγιαννάκη στο A-Dash. Η καλλιτέχνις εργάζεται ερευνητικά μελετώντας στοιχεία που ανήκουν στην ανεπίσημη αστική κληρονομιά των καθημερινών αφηγήσεων της πόλης και χρησιμοποιώντας ως μέσο τη φωτογραφία κατασκευάζει μια κριτική και σαρκαστική αφήγηση ενός δυστοπικού μέλλοντος, παραθέτοντας πραγματικά και μυθοπλαστικά γεγονότα.

 

20/04- 20/05, A-Dash, Ασκληπιού 74, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 18:00- 21:00, Σαβ: 12:00- 16:00 ή με ραντεβού, Είσοδος ελεύθερη

 

 

Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος: O 166ος Ντανταϊστής

4 εκθέσεις εικαστικών που ξεκινούν τον Απρίλιο
Βελλούδιος - Εμπειρίκος, Μάρσιας οπίσθια όψη

 

Ο Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος υπήρξε μια από τις πιο πολυσχιδείς αλλά και πρωτοπόρες προσωπικότητες στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Ως αεροπόρος, διακρίθηκε για τα κατορθώματα του στη Μικρά Ασία. Ως συνθέτης, υπήρξε ο άνθρωπος που «ξετούρκεψε τον ζεϊμπέκικο» κατά παραγγελία του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, στις Δελφικές Εορτές.

 

Ως λαογράφος, ανέδειξε τις ρίζες της λαϊκής τέχνης -από τη φορεσιά μέχρι την κεραμική- και την απενοχοποίησε από το ταπεινό προφίλ της στα μάτια των αστικών κύκλων της εποχής. Υπήρξε δάσκαλος του Μάνου Χατζηδάκι και του Γιάννη Τσαρούχη, έγινε ακόμα και τραγούδι δια χειρός Διονύση Σαββόπουλου.

 

Με κεντρικό άξονα λοιπόν αυτό τον άνθρωπο-ορχήστρα, που συνέλαβε την τέχνη αλλά και την ιστορία, το Τhe Βox και ο ποιητής και καλλιτέχνης διαμέσων Δημοσθένης Αγραφιώτης προγραμματίζουν μια έκθεση και κύκλο δράσεων - εκδηλώσεων με σκοπό να αναδείξουν ορισμένες πτυχές από το έργο του Θάνου Μούρραη-Βελλούδιου και μέσα από αυτό την τύχη της Πρωτοπορίας στην Ελλάδα.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών, προβολή ταινίας, προβολή ταινιών-ντοκιμαντέρ, μουσική εκδήλωση, συζήτηση και έκθεση αντικειμένων.

 

17/04- 17/05, The Box, Δορυλαίου 12, Πλ. Μαβίλη, 210 6463788, 12.00 - 20.00 (πλην των ημερών των ειδικών εκδηλώσεων) Κυριακές και 1η Μαΐου: Κλειστά, Είσοδος ελεύθερη, Εγκαίνια: 17 Απριλίου 2018, 20.00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός