Η έκθεση "Jarracharra: Οι άνεμοι της ξηρής εποχής" είναι μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης σε ύφασμα που δημιούργησαν ιθαγενείς καλλιτέχνιδες από το Bábbarra Women's Centre στην περιοχή Maningrida του Western Arnhem Land στην Αυστραλία.

 

Jarracharra ονομάζεται ο ισχυρός ψυχρός άνεμος που φυσάει στο Arnhem Land κατά την ξηρή εποχή και σηματοδοτούσε την έναρξη μιας περιόδου ανταλλαγών μεταξύ των διάφορων φυλών και την ετήσια τελετουργική συνάθροιση. Οι άνεμοι Jarracharra έφερναν κοντά τους ανθρώπους για τελετές, χορό και ιεροτελεστίες επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια, κατά τον ίδιο τρόπο που το Bábbarra Women's Centre φέρνει κοντά γυναίκες από διαφορετικά πολιτισμικά και γλωσσικά περιβάλλοντα για περισσότερα από 35 χρόνια.

 

Οι καλλιτέχνιδες έσπρωξαν τα όρια της τέχνης για να αποτυπώσουν αρχαία αφηγήματα χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα. Η βαθιά εσωτερική γνώση τους για τον πολιτισμό τους διαπνέει όλα τα έργα της έκθεσης. Οι μεταξοτυπίες που αποτελούν μέρος της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν σε βάθος πολλών ετών από διαφορετικές γενιές γυναικών στα κοινοτικά εργαστήρια της Maningrida. Τα έργα αποτελούν ένα συνεκτικό σύνολο κατά τον ίδιο τρόπο που οι διαφορετικές καλλιτέχνιδες του Bábbarra Women's Centre λειτουργούν ως μία οικογένεια.

 

Οι καλλιτέχνιδες που παρουσιάζει η έκθεση μιλούν ή καταλαβαίνουν περισσότερες από έξι ζώσες ιθαγενείς γλώσσες και διατηρούν σύνθετους κοινωνικούς και τελετουργικούς δεσμούς με όλες τις γειτονικές φυλές. Η πλειονότητα των καλλιτέχνιδων της έκθεσης ανήκουν στη φυλή Kuninjku. Ωστόσο, στην έκθεση εκπροσωπούνται ακόμη οι γλώσσες Gurr-goni, Ndjébbana, Mawng, Burarra, Djambarrpuyngu, Djinang, Rembarrnga, Kriol και Kune.