Eros & Thanatos, Real Estate

Μία έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει site specific εγκαταστάσεις από Ισπανούς και Έλληνες καλλιτέχνες.

LIFOTEAM 30.1.2020 | 00:00

Eros & Thanatos, Real Estate: μία έκθεση σύγχρονης τέχνης και ένα πολυπρισματικό πολιτιστικό πρόγραμμα που παρουσιάζει site specific εγκαταστάσεις από Ισπανούς και Έλληνες καλλιτέχνες. Η έκθεση διερευνά τη δυαδικότητα των εννοιών Έρωτας και Θάνατος, επιχειρώντας όμως να την υπερβεί θίγοντας αέναα ζητήματα ταυτότητας σε Ισπανία και Ελλάδα.

 

Ως αφετηρία στάθηκε ο ρομαντικός ποιητής José Cadalso και η τραγική του πράξη να ξεθάψει το σώμα της αγαπημένης του Maria Ignacia Ibáñez μόνο για να το δει νεκρό άλλη μια φορά. Αυτές οι έννοιες του Έρωτα και του Θανάτου συμβολίζουν αντίστοιχα την καλλιτεχνική κίνηση αλλά και τα ερείπια των μεσογειακών πόλεων. Σε αυτά τα πλαίσια, η έκθεση διερευνά τη σχέση των δύο με τον πλούτο των αισθήσεων που ενυπάρχουν στους μεταιχμιακούς χώρους, όπως αυτός αντιτίθεται με τους περισπασμούς ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου.

 

Η έκθεση συλλαμβάνεται ως μία πλασματική μεσιτική εταιρεία, με έμβλημα την παπαρούνα, ως σύμβολο επιθυμίας αλλά και μέθης. Ως πρώτο της εγχείρημα η Eros & Thanatos, Real Estate επανενεργοποιεί το παλιό σπίτι των Ιωάννα και Τόνυ Σπιτέρη στην Κυψέλη. Για ένα διάστημα τριών εβδομάδων θα συνδεθεί με την πολύμορφη κοινότητα της γειτονιάς με στόχο να διερευνήσει τις κοινωνικό-μαγικές επιδράσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς διαβλέπει στην τέχνη τη δυνατότητα να μεταμορφώνει, θαυματουργικά, νεκρά απομεινάρια σε ερωτικά αντικείμενα.

 

Οι συμμετέχoντες καλλιτέχνες είναι οι: Μάρω Μιχαλακάκου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Mateo Revillo, Leonor Serrano Rivas και Marina Vargas.
Επιμέλεια: Inés Muñozcano
Υπεύθυνη συντονισμού: Σωτηρία Σμυρναίου

ΠΟΤΕ30/01/2020 - 19/02/2020
ΠΟΥATELIER CYCLADON
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός