Παναγιώτης Βούλγαρης & Mary Cox, Breakfast at Tiffany’s

Oι δυο συνεργάτες παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο “Breakfast at Tiffany’s” με αφορμή το κοινό τους ενδιαφέρον για την επαναχρησιμοποίηση υλικών με αναφορές στην αφηρημένη τέχνη και τον μοντερνισμό.

LIFOTEAM 7.12.2019 | 00:00

Τα μικροσκοπικά κολάζ και οι ψηφιακές εκτυπώσεις της Mary Cox παίζουν με την ιδέα της οικειοποίησης του έργου άλλων καλλιτεχνών, απορρίπτοντας την ιδέα της πρωτοτυπίας και της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας. Οι αναπαραγωγές των οικειοποιημένων έργων έχουν γίνει μέσω πολλαπλών μετασχηματισμών, μεταβολών της κλίμακας και επιπλέον με κολάζ και ζωγραφική, που έχει ως αποτέλεσμα μια νέα υβριδική μεταμόρφωση.

 

Η Mary Cox είναι Αμερικανίδα ζωγράφος με ελληνική ιθαγένεια που ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1993. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Καλές Τέχνες από την Ακαδημία των Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο στη Καλιφόρνια. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δουλειά της, έχει καταπιαστεί με ένα εύρος θεμάτων και έχει δοκιμάσει διάφορες τεχνικές. Από μια σειρά έργων για τη μετανάστευση που επιλέχτηκε να παρουσιαστεί στη Lulea Art Μπιενάλε 2011, μέχρι πίνακες φωτορεαλιστικής ζωγραφικής με θέμα τις παλιές κατοικίες των νοτίων προαστίων της Αθήνας, καθώς και δημόσια κτήρια όπως είναι ο εμβληματικός αεροσταθμός του αεροδρομίου στο Ελληνικό.

 

Αφετηρία των πρόσφατων έργων του Παναγιώτη Βούλγαρη, στάθηκε η διαμονή του στη Μάλτα για ένα μήνα, στα πλαίσια ενός art residency της Valletta 2018, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Παρεμβάσεις στη φύση, σε κτήρια καθώς και εργαστήρια σε σχολεία της χώρας, καταγράφηκαν σε ένα καλλιτεχνικό βιβλίο που ξεκίνησε ως ημερολόγιο, για να μετατραπεί σταδιακά σε αυτοτελές έργο.

 

Έτσι προήλθε η ιδέα για έργα μικρών διαστάσεων που εύκολα μεταφέρονται, είναι αυτόνομα αλλά συνδυαστικά μπορούν να αποτελούν τμήμα ενός μεγαλύτερου συνόλου. Πρόκειται για κολλάζ σε χαρτί, φτιαγμένα από χαρτοταινίες και χρωματιστές πλαστικές ταινίες, που δημιουργούν στρώσεις από έντονα σχήματα πάνω σε χάρτες, σχέδια και αποσπάσματα παλιών βιβλίων. Αποτελούν την καταγραφή ενός ταξιδιού σε πραγματικούς τόπους και την εικονογραφία φανταστικών κόσμων γεωμετρίας και χάους, όντας όμορφα και απόκοσμα μαζί.

 

Ο Παναγιώτης Βούλγαρης είναι εικαστικός και επιμελητής που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει μεταπτυχιακό με διάκριση, στη Τέχνη και την Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, φεστιβάλ και residencies σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΠΟΤΕ07/12/2019 - 21/12/2019
ΠΟΥFOKIANOU 24/7
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός