Ιστορίες ανθεκτικότητας: Γυναικείες φωνές της Μέσης Ανατολής

Μέσα από έργα ζωγραφικής, κεντήματα, φιλμ, γλυπτά και φωτογραφίες η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει το έργο των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής.

LIFOTEAM 18.10.2019 | 00:00

Μέσα από έργα ζωγραφικής, κεντήματα, φιλμ, γλυπτά και φωτογραφίες η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει το έργο των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής. Τα έργα να αντλούν τη θεματολογία τους από το φύλο, τη γυναικεία χειραφέτηση, τη μετανάστευση και τον πόλεμο.

 

Οι καλλιτέχνιδες, αρνούμενες στερεότυπα και περιορισμούς, εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους για τη Μέση Ανατολή. Πώς διαμορφώνεται η ταυτότητα από τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μοτίβα μετανάστευσης και εκτοπισμού που μαστίζουν ολοένα και πιο συχνά τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής;

 

Τόσο η παλιά όσο και η σημερινή τους κουλτούρα αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία έργων τέχνης που παρά τη σκληρή τους ιστορία και προέλευση, δεν είναι σκοτεινά αλλά αισιόδοξα.

 

Μέσω των έργων τους οι καλλιτέχνιδες προσκαλούν τον θεατή να εξετάσει όλες τις νέες προοπτικές στον τρόπο που βλέπουμε και βιώνουμε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κλίμα. Εξετάζουν πώς μπορούμε να κερδίσουμε από τις ιστορίες τους, να τις μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να αλλάξουμε τα υπάρχοντα στερεότυπα της ταυτότητας της Μέσης Ανατολής.

 

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί αποτελεί συνεργασία της Christiana Jabara, επιμελήτριας και ιδρύτριας της μη κερδοσκοπικής ένωσης με έδρα το Λίβανο "Female Artists of the Middle East" (FAME) και της Dona Barakat, πρέσβειρας του Λιβάνου στην Αθήνα. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει και να διερευνήσει το εξαιρετικό έργο των σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής.

 

Η Christiana Jabara είναι μία ανεξάρτητη επιμελήτρια η οποία εκπαιδεύτηκε στο Sotheby's του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει ως έδρα το Λονδίνο, τη Βηρυτό και την Αθήνα. Γεννημένη στο Λονδίνο από ιταλικής και ινδο-περσικής καταγωγής γονείς, εστιάζει στο θέμα της διατομεακής Ανατολικής και Δυτικής κουλτούρας και τον τρόπο που αντικατοπτρίζεται στον κόσμο της τέχνης.

 

Στόχος της είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα στις γυναίκες καλλιτέχνες, οι οποίες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται, και παράλληλα να εξετάσει τον αντίκτυπο της Μεσανατολικής τους ταυτότητας βάση επιλεγμένων συλλογών και εκθέσεων σε διεθνές επίπεδο. Η Jabara επιμένει και υποστηρίζει πως μέσα από την επιμέλεια και τη διαχείριση των έργων τέχνης, θα ακουστούν οι φωνές τους.

ΠΟΤΕ18/10/2019 - 21/10/2019
ΠΟΥΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός