Στις, μεγάλων διαστάσεων, συνθέσεις της, η Αντιγόνη Καββαθά παρουσιάζει τις εικόνες ενός αμφίσημου κόσμου, μετέωρου ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την ύπαρξη του πραγματικού και τον φασματικό αντικατοπτρισμό του.


Μέσα από την ισχυρή εντύπωση του συγκεκριμένου και την εκφραστική ένταση του μαύρου, του λευκού και των γκρίζων τόνων, η Αντιγόνη προχωρά σε μια διαφορετική αντίληψη της θέασης και της ερμηνείας του, εστιάζοντας σ' εκείνο που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια, το οποίο έτσι αποκτά τη δική του απολογία και ζωή.


Οι δαιδαλώδεις σχηματισμοί φυτών και δέντρων, αλλά και η εγκλωβισμένη σ' ένα πλέγμα ανθρώπινη μορφή ή το δάσος των σκηνών, ορίζουν διαδρομές στην επικράτεια των σκιών, σε ανεξερεύνητες περιοχές του ψυχισμού, όντας σε ευθεία αντιστοιχία με συναισθηματικές και συγκινησιακές καταστάσεις· ταυτόχρονα εγείρουν έναν ευρύτερο προβληματισμό για τις παγιδεύσεις και τους διχασμούς της ύπαρξης και της ζωής.


Το κάθε έργο φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του αποδίδει η καλλιτέχνης και τον τρόπο με τον οποίο το επεξεργάζεται, — αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης, επίμονης άσκησης και οξείας παρατήρησης. Καταδεικνύεται έτσι μια συγκροτημένη έρευνα και εξέλιξη δυνατοτήτων και προβληματισμών, αντανακλώντας παράλληλα την ουσιαστική σχέση της δημιουργού με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Η Αντιγόνη Καββαθά γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γ. Μόραλη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη των ΗΠΑ. Έχει κάνει δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε περισσότερες από 60 ομαδικές σε Μουσεία, Πολιτιστικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές Γκαλερί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ελβετία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τουρκία, Ρωσία). Έχει συμμετάσχει, επίσης, σε δράσεις εικαστικών ομάδων. Είναι μέλος της ομάδας Horror Vacui. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.- Γ. Μπόλης