Μια διαφορετική, οπτική προσέγγιση στο σύμπαν των βιβλίων παρουσιάζουν οι καλλιτέχνες της ομαδικής έκθεσης "Περί εικόνων βιβλίων και ανάγνωσης". Τα έργα επιχειρούν να φέρουν τον θεατή –μέσω μιας άλλης επικοινωνιακής οδού, της φωτογραφίας– κοντά σε ένα λεξιλόγιο γεμάτο ματιές και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα δύο ιδιώματα.

 

Οι επιμελητές, Jesús Cámara και Ciuco Gutiérrez, σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Στις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλοί Ισπανοί φωτογράφοι πλησίασαν με τις εικόνες τους τον κόσμο του βιβλίου, του λόγου και των γραμμάτων και το έκαναν από την οπτική γωνία της μεταφοράς, του παραδόξου ή της καθαρής συναισθηματικής περιγραφής της γραφής ή της ανάγνωσης. Σκοπός της παρουσίασης των έργων είναι η προσέγγιση των διαφορετικών προτάσεων 29 φωτογράφων στη σχέση εικόνας-βιβλίου, αποφεύγοντας το κυριολεκτικό μήνυμα και δημιουργώντας μια αίσθηση πιο αναφορική παρά ρεαλιστική».

 

Την έκθεση διοργανώνουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας–Γενική Υποδιεύθυνση Βιβλίου, Ανάγνωσης και Ισπανικών Γραμμάτων και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.