Μitsotakis Vs Bloggers

Facebook Twitter
55

Τον περιμένουν στη γωνία να πεθάνει για να πανηγυρίσουν αλά Θάτσερ, του έχουν βγάλει ένα σωρό παρατσούκλια, τον κοροϊδεύουμε ότι θα μας θάψει όλους (και πιθανότατα θα το κάνει). 

Όμως, καλώς ή κακώς, όλο και περισσότερο φαίνεται πως η τριετία του Μητσοτάκη στις αρχές των '90ς -που τόσο δαιμονοποιήθηκε, ορθά εν μέρει- ήταν απ' τις λίγες περιόδους που ο κυβερνήτης προσπάθησε στ' αλήθεια να διορθώσει παθογένειες της χώρας. Όσο κι αν αντιπαθεί κανείς τον Μητσοτάκη, διαβάζοντας αυτά που έλεγε και αυτά για τα οποία μας προειδοποιούσε, δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει την διορατικότητά του αλλά και την γενναία αδιαφορία του για το πολιτικό κόστος. 

Είναι 95 ετών, περπατάει 8 χιλιόμετρα την ημέρα, και πριν από λίγο έδωσε συνέντευξη ζωντανά στο ίντερνετ (από το βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone) για να απαντήσει σε ερωτήσεις bloggers. 

Ασχέτως του αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του (και με όσα -συχνά εξοργιστικά- έκανε στο παρελθόν) τον βρίσκω αξιοθαύμαστο. Είναι δύσκολο να παραδεχτώ ότι ο Απόλυτος Villain που είχα στο μυαλό μου για δεκαετίες, τελικά, δεν ήταν και ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στην πολιτική μας. 

Τώρα που η Βουλή είναι γεμάτη ανιστόρητους οπορτουνιστές, βουλευτές που κατουράνε έξω από κανάλια, τραμπούκους, Καμμένους, ναζιστές συνειδητοποιώ ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια κάποια φωνή της λογικής που ενοχλητικά έλεγε όσα δεν θέλαμε να ακούσουμε. 

Τα ωραία λόγια και τα ψέματα των πολιτικών (που θα έλεγαν τα πάντα για να μας ικανοποιήσουν) πάντα νικάνε - και ο Μητσοτάκης με τις -αρκετές- σκληρές αλήθειες του μας ήταν ιδιαιτέρως δυσάρεστος. 

Αυτός που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη -ποτέ δε θα μάθουμε με βεβαιότητα γιατί το έκανε και αν ισχύουν οι φήμες- κυβερνάει τώρα την χώρα. (The irony!)

==

Η συνέντευξή του, με την αναμενόμενη περιαυτολογία του που μου θυμίζει τον παππού μου τον Τέλη, αλλά και την σύγχρονη σκέψη του που είναι πιο φρέσκια από πολλών νέων, η συνέντευξή του έχει ενδιαφέρον μεγάλο, νομίζω:

βίντεο via

«Ο πολιτικός καθορίζει τη μοίρα των λαών, η πολιτική είναι η αρχή όλων, γι' αυτό να προσέχετε τι λέτε για τη Βουλή, αυτήν την βγάζετε εσείς, ο λαός» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην πρωτότυπη εκδήλωση που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης το αθηναϊκό βιβλιοπωλείο Free thinking zone, στην οποία ο πρώην Πρωθυπουργός άρχισε να συνομιλεί με bloggers και το νεανικό κοινό που είχε συγκεντρωθεί.

Στη συζήτηση με τίτλο «Digibate: Mitsotakis vs Bloggers. Catch him if you can!», o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε για πολλά ζητήματα.

«Το 1981 το ΠΑΣΟΚ εισήγαγε την πολιτική των ελλειμμάτων» είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του ο Κων. Μητσοτάκης αλλά επεσήμανε: «Την πολιτική όμως αυτή δεν ακολούθησε μόνο το ΠΑΣΟΚ, την ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα μέχρι πρόσφατα. Αλλά αυτά είναι ιστορία».

«Κανείς πολιτικός δεν είναι μαζοχιστής και όλοι θέλουν να κάνουν παροχές, εύκολα παρασύρεσαι» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Και αναφερόμενος στην κρίση τόνισε: «Αντί να τραβάμε κόκκινες γραμμές που τις σβήνουμε την επόμενη ημέρα, καλό είναι να πούμε στον ελληνικό λαό την ωμή αλήθεια. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να πει την αλήθεια στον λαό και να του προτείνει λύσεις. Και ο ελληνικός λαός θα τον ακολουθήσει».

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος για την κρίση καθώς πρόκειται για εθνικό ζήτημα. «Ακόμη και με το ΚΚΕ, που είναι κόμμα σταλινικό, πρέπει να υπάρξει διάλογος. Τουλάχιστον με αυτούς ξέρεις με ποιους έχεις να κάνεις» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Γιατί να μην μπορείς να μιλήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ενα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Βέβαια με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια αδυναμία: υπάρχουν πολλές φωνές. Αλλά και πάλι πρέπει να συνομιλήσεις», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε το πολιτικό πρόβλημα, τον λαϊκισμό. Μίλησε για κόμματα που υπόσχονται «λαϊκιστικές» πολιτικές και μόλις εκλεγούν «κάνουν τούμπα 180 μοιρών» ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει τον λαϊκισμό, «ώσπου να εκλεγεί και να κάνει και αυτή τούμπα 180 μοιρών».

55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

16 σχόλια
Χαίρομαι που διαβάζω ένα απροκατάληπτο κείμενο για το Μητσοτάκη. Είναι ο άνθρωπος ένα πραγματικό φαινόμενο αντοχής στη φθορά του χρονού. Η όλη στάση του ως ανθρώπου απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και ιδίως η παροιμιώδης ψυχραιμία του και - θα έλεγα τελικά - η αισιοδοξία του είναι για μένα παράδειγμα προς μίμηση. Από 'κει και πέρα , θα είχε κανείς να πει πολλά εάν τον έκρινε ως πολιτικό. Πάντως η αβάσταχτη ελαφρότητα - για να μην πω γελοιότητα - με την οποίαν συνήθως αντιμετωπίζεται ως γκαντέμης ή γρουσούζης είναι εντελώς άκυρη και ενδεικτική τελικά του επιπέδου μας.
Βλέπω ότι δουλεύουν μια χαρά οι επικοινωνιολόγοι της οικογένειας. Καταφέρνουν να πείσουν τους νεότερους ότι χάσαμε φλουρί κωνσταντινάτο όταν ο σημερινός πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει τον Μητσοτάκη και να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα που είχε χρησιμοποιήσει εκείνος για να πουλήσει τον Γεώργιο Παπανδρέου.Εύκολη υπόθεση, γιατί στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε την πρόσφατη ιστορία και ξεχνάμε πολύ εύκολα.Δεν είναι δύσκολο να ανατρέξει όποιος ενδιαφέρεται στα γεγονότα του 65 και να δει ποιός ακριβώς υπήρξε ο Μητσοτάκης.Αλλά και στην τριετία που κυβέρνησε με την έμμεση βοήθεια και την ανοχή της αριστεράς δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό. Όλη του η δυναμική εξαντλήθηκε στην προσπάθεια να καταστρέψει τον Παπανδρέου. Όλα αυτά που λέει τώρα είναι για την υστεροφημία του. Η ιστορία όμως δεν αλλάζει.Άπαξ προδότης, πάντα προδότης (η μόνη σωστή κουβέντα που είπε στη ζωή του ο Καρατζαφέρης για τον Σαμαρά και ταιριάζει γάντι στην πρωθυπουργάρα μας και στον Μητσοτάκη).
Άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον Μητσοτάκη, ένα πράγμα δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί: Ότι ήταν ο τελευταίος πολιτικός που πίστευε κάποια πράγματα και προσπάθησε να τα εφαρμόσει με τη πολιτική του, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Μετά από αυτόν η χώρα κυβερνήθηκε όχι για να εφαρμοστεί η όποια πολιτική αλλά για να λυμαίνονται κάποιοι την εξουσία. Η εξουσία πλέον έγινε αυτοσκοπός και όχι μέσο για την εφαρμογή πολιτικής. Κάπως προσπάθησε να ξεφύγει ο Σημίτης, αλλά ήταν πολλά τα βαρίδια τότε για να τα καταφέρει (Άκηδες κλπ)
Για ψάξε λίγο πόσες χιλιάδες "δικά τους παιδιά" διόρισε μόλις έγινε πρωθυπουργός αυτός που μιλούσε για μείωση του δημοσίου. Βόλεψε βέβαια και λίγα αριστερά παιδιά για να τους ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες τους. Άσε η κορούλα του στον Δήμο Αθηναίων πόσους έβαλε να φάνε ψωμάκι. Ποιά πράγματα προσπάθησε να εφαρμόσει;
Το να αγνοεί ένας εκλεγμένος πολιτικός το πολιτικό κόστος μπορεί να ερμηνευτεί και ως το να αγνοεί τη θέληση αυτών που τον ψηφίσανε βασιζόμενοι στις προεκλογικές του θέσεις πάντως.
Ευχάριστη έκπληξη όλη η συνέντευξη, απ’ τη σοφία του Μητσοτάκη ως το όμορφο πρόσωπο της Λουκρητίας της Αμαρτωλής!> που τόσο δαιμονοποιήθηκε, ορθά εν μέρειΚάτι άλλο θέλεις να πεις, η δαιμονοποίηση είναι πάντοτε κακή: «Δρακουμέλ», «βίλλα με εφτά τουαλέτες» και λοιπές βλακείες αντί για εποικοδομητική κριτική.> με την αναμενόμενη περιαυτολογία τουΜεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μόνος που ως βουλευτής της ΝΔ υπερψήφιζε νομοσχέδια του ΠαΣοΚ. Μάλλον ήταν σ̲χ̲ε̲δ̲ό̲ν̲ ο μόνος: ο Στέφανος Μάνος διαγράφτηκε απ’ τη ΝΔ επειδή υπερψήφισε νομοσχέδιο του ΠαΣοΚ, το οποίο είχε πρωτοφέρει για ψήφιση η ΝΔ. Η κομματική γραμμή ήταν: καταψηφίζουμε τα νομοσχέδια άλλων κομμάτων, ό,τι κι αν γράφουν, ακόμα κι αν είναι τα δικά μας νομοσχέδια…Δυσκολεύομαι να συμβιβάσω τον ισχυρισμό του ότι είναι φιλελεύθερος με τον παλαιοκομματισμό του. Σύμφωνοι, δεν μπορείς ν’ αγνοείς τον κόσμο, αλλά πρέπει να γίνεις νονός και κουμπάρος της μισής Κρήτης; Είναι ανάγκη να λες απ’ το προεκλογικό μπαλκόνι πως «πρέπει να κοιτάξουμε κι εμείς τα δικά μας παιδιά»;
"...«βίλλα με εφτά τουαλέτες» και λοιπές βλακείες αντί για εποικοδομητική κριτική".Την οποία είχε κάνει σημαία το Ποντίκι τότε. Για τους νεότερους, η επιρροή που είχε η εφημερίδα την πρώτη τετραετία και δεύτερη τετραετία του Πασόκ ήταν τρομαχτική, σε σημείο που νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουν την άποψή τους για τον Μητσοτάκη κυρίως από τη λαϊκίστικη πασοκολαγνεία του Ποντικιού. Μιλάμε για τον ορισμό του character assassination, που ξεπερνά τα (πραγματικότατα) αμαρτήματα του Μητσοτάκη.
"ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μια κάποια φωνή της λογικής που ενοχλητικά έλεγε όσα δεν θέλαμε να ακούσουμε" σε αυτό θα απαντήσω με μερικές λέξεις απλά (όχι προτάσεις) και ας τις χρησιμοποιήσει όποιος θέλει ως keywords στο google:Μητσοτάκης. Σκάνδαλο. ΑΓΕΤ Ηρακλής. ΤΑΙΠΕΔ. Στέφανος Μάνος. Ξεπούλημα. Αντίδραση ΠΑΣΟΚ. Ιταλοί. Μαφία. Χρεοκόπησε η εταιρεία. Καλτσεστρούτσι.
Όλα αυτά από ΜΙΑ συνέντευξη; Δεν βγαίνει. Ή κάποιος έχει σχηματίσει μια εικόνα και με άλλα πράγματα ή αν παραδέχεται πως έχει αλλάξει γνώμη 180 μοίρες στροφή μέσα από ΜΙΑ συνέντευξη, τότε παραδέχεται πως έχει παρασυρθεί. Δεν βγαίνει κάτι άλλο. [Σχόλιο Άρη: Όχι, έχει χρόνια που διαπίστωνα ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ακριβώς ο Villain των Παιδικών μου Χρόνων - με αφορμή τη συνέντευξη το είπα και φωναχτά :)]
Προς Αρη: Μήπως απλά με τα χρόνια άλλαξαν οι πολιτικές σου πεποιθήσεις; Γιατί απ'το άρθρο σου φαίνεται να θεωρείς αξιόλογο πολιτικό το Μητσοτάκη βασιζόμενος σε κάποια πράγματα που είπε και όχι αυτά που έπραξε.
"Είναι κρίμα όμως τα λάθη κάποιου (ή αυτά που εμείς θεωρούμε λάθη) να μας τυφλώνουν και να μας αποτρέπουν απ' το να δούμε τα σωστά του."Δεν αφορά σε λάθη τύπου γκομενικά και απιστίες κ.Δημοκίδη.Η αποστασία, είναι από τις πλέον μελανές σελίδες της νεώτερης ιστορίας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά και οδήγησε στη Χούντα .Από την επταετία εκείνη, ακόμα η Ελλάδα να συνέρθει και ευθύνεται -περισσότερο απ΄'οτι η μεταπολίτευση για την κατάντια της, για την οποία τωρα μας κουνάει το δάχτυλο.Διαβάζω για γερο-Νέστορα και άλλα τέτοια. ΛΥπάμαι, αλλά αν γνωρίζαμε λίγη -αρκεί- ιστορία, δε θα λέγαμε με τέτοια ευκολία τέτοιες αρλούμπες.Υπό άλλες συνθήκες, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε καταδικαστεί και να είχε φυλακιστεί.(Λυπάμαι που σας σοκάρω, αλλά έτσι είναι)Είμαστε έτοιμοι να καταδικάσουμε με ευκολία για εκφραστικά λάθη ή ανεύθυνα λόγια νέους πολιτικούς και "ξεπλένουμε" το Μητσοτάκη που αποδεδειγμένα έβλαψε τη χώρα και τη δημοκρατία.Ξεχνάμε όντως πολύ γρήγορα.Στην ιστορία, υπάρχει μαύρο και άσπρο, ναι.
Αξιοθαύμαστη η υγεία του Μητσοτάκη και αξιέπαινη η πρόθεσή του να καταπιαστεί με τις νέες τεχνολογίες σε αυτή την ηλικία.Κατά τα άλλα, είναι πασίγνωστο ότι και επί θητείας Μητσοτάκη αυξήθηκε το δημόσιο χρέος, όπως ακριβώς έγινε και με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Μήπως νομίζει ότι το έχουμε ξεχάσει?
Ο τίτλος της εκδήλωσης μου θύμισε το "Catch Me If You Can", την ταινία του Σπήλμπεργκ που είχε ως θέμα έναν ευφυέστατο και γοητευτικό απατεώνα και καταχραστή.
Δεν είναι οπορτουνιστής ο Μητσοτάκης με την αποστασία που οδήγησε στη χούντα; Τότε ποιος είναι;Σε ότι αφορά στη διακυβέρνησή του, μη το συζητήσουμε καθόλου, θα κλάψουμε και ήδη έχουμε λόγους πολλούς.Περισσότερο θαυμάζω τον 95 Ικαριώτη π.χ που είναι κοτσονάτος και δούλεψε στη ζωή του σκληρά, παρά το μΗτσοτάκη, ποιυ έτρωγε από τρια συσσίτια στην Κατοχή.Υπό άλλες συνθήκες, ο Μητσοτάκης θα ήταν πολιτικός που θα αντιμετώπιζε την απόλυτη απαξίωσή μας με βάση τα πεπραγμένα του- ιστορικά γεγονότα -έχουμε φτάσει όμως να τον θωρούμε και σεβάσμιο...Κρίμα, απευθύνεστε και σε νέο κόσμο και θα έπρεπε να είσαστε πιο προσεκτικός στις εκτιμήσεις σας, κυρίως εφόσον αφορά σε πρόσωπο ιστορικό πια.Σε ότι αφορά τα επιχειρήματά σας που δικαιολογούν τη συμπάθειά σας προς το πρόσωπό του, θα σας πω ότι έτσι κρίνουμε το γείτονα, όχι ένα πολιτικό πρόσωπο.[Σχόλιο Άρη: Κι εγώ θαυμάζω περισσότερο τον '95 Ικαριώτη', εννοείται. Απλώς το θέμα μου ήταν ο Μητσοτάκης και όχι τόσο το ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος απ' αυτόν.Για τα λάθη που έκανε ο Μητσοτάκης γράφω και στο κείμενο:"δαιμονοποιήθηκε, ορθά εν μέρει""Ασχέτως του αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του (και με όσα -συχνά εξοργιστικά- έκανε στο παρελθόν)"Και μπορεί να γίνει και μεγάλη κουβέντα για τα εξοργιστικά που έκανε στο παρελθόν. Είναι κρίμα όμως τα λάθη κάποιου (ή αυτά που εμείς θεωρούμε λάθη) να μας τυφλώνουν και να μας αποτρέπουν απ' το να δούμε τα σωστά του. Ή τα καλά κάποιου να μας κάνουν να παραβλέπουν εξοργιστικές ή -κατά τη γνώμη μας- λανθασμένες πράξεις του. Δεν είναι όλα άσπρο / μάυρο και κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να φερόμαστε ωσάν να ήταν...]
τον είδα και γω περναγα από το φρι θινκινγκ ζόουν την ώρα που έβγαινε. ευθυτενής και κωτσονάτος..απλά οταν μπήκα σπίτι με περίμενε ο λογαριασμός της δεη.
Είναι τρομερό που στην Ελλάδα-και ας μην είμαστε άδικοι, ισχύει και στις περισσότερες δημοκρατίες - ένα πολιτικός που απλά μιλάει για προφανή πράγματα, λέει αλήθειες και εκφράζει τα πραγματικά του πιστεύω για την κοινωνία, τον λαό και την βουλή, θεωρείται ώριμος, ευθύς, αντικειμενικός.Δεν νομίζω ότι αποκάλυψε η είπε κάτι τρομερό: το ότι ο λαός έχει την ευθύνη αυτών που ψηφίζει δεν θέλει ιδιαίτερη ευφυΐα να το καταλάβει κανείς. Το ότι ένα κόμμα στην αντιπολίτευση τάζει τα πάντα και μετά εάν γίνει κυβέρνηση τα αναιρεί, είναι κάτι επίσης συνηθισμένο. Το ότι οι πολιτικοί χαϊδεύουν αφτιά και προσελκύουν ψηφοφόρους με υποσχέσεις, επίσης δεν είναι κάτι πρωτάκουστο.Ο κύριος Μητσοτάκης γενικά τα τελευταία χρόνια -και αφού πλέον δεν απαιτείται να ακολουθεί καμία «πολιτική γραμμή»- έχει αναδειχτεί σε έναν αντίστοιχο Νέστορα της πολιτικής, που συνετά λέει σκληρές αλλά χρήσιμες αλήθειες για την κατάσταση της χώρας.Το θέμα είναι ότι έναν πολιτικό, τον κρίνεις όταν έχει την δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα με βάση τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις. Ο κύριος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο σαν πρωθυπουργός να μπορεί αν θέλει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα και εκ του αποτελέσματος απέτυχε - στην ουσία τον έριξαν οι δικοί του άνθρωποι.Οπότε, σίγουρα έχει ενδιαφέρον να ακούς ένα πεπειραμένο πολιτικό - μιλούσε στα εφηβικά του χρόνια με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, for God's shake! -, η εμπειρία και οι συμβουλές του είναι σημαντικές να τις ακολουθεί κάποιος για να αποφεύγει τα λάθη, αλλά στην τελική, είναι ακόμα μια κριτική του Συστήματος εκ του –πολύ- ασφαλούς κατα τη γνώμη μου.Ο κύριος Μητσοτάκης είναι 95 χρονών, δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, ας δούμε πια την νέα γενιά πολιτικών τι μπορεί να κάνει και να κρατήσουμε μια συμβουλή του: Προσέχετε τι ψηφίζετε !