Απεργία την Πρωτομαγιά

Στο σημερινό «Α μπα»: υπουργείο εξωτερικών

Στο σημερινό «Α μπα»: υπουργείο εξωτερικών Facebook Twitter
27

__________________
1.


Κάπου έγραψες ότι για να κάνεις σωστή επιλογή συντρόφου, πρέπει να έχεις αυτογνωσία. Νιώθω ότι τη διαθέτω κι έχω δουλέψει πολύ με τον εαυτό μου, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Και συνεχίζω να "δουλεύω" και να τον βελτιώνω. Ξέρω τι θέλω από άποψη συντρόφου (απλά, λογικά πράγματα), αλλά δεν μου έχει παρουσιαστεί ακόμη η ευκαιρία να τον βρω. Είμαι 33, δε βιάζομαι, δεν αγχώνομαι ούτε για γάμους και παιδιά. Το μόνο που θέλω είναι να βρω τον σωστό για εμένα σύντροφο και όλα τα υπόλοιπα να κυλήσουν ομαλά, όποτε και αν. Το θέμα μου είναι πώς και πού να τον βρω μέσα στην καθημερινότητά μου; Το πρόγραμμά μου είναι: σπίτι-δουλειά-χόμπυ (χορός, γυμναστήριο, εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συνέδρια, καφέδες και βόλτες με φίλες). Η ζωή μου κυλάει με αυτές τις δραστηριότητες, που με κάνουν χαρούμενη και που μου έχουν ανοίξει νέο κύκλο γνωριμιών (καινούριες φίλες). Ωστόσο, παρόλο που περνάω καλά, δεν έχει έρθει ακόμη στη ζωή μου ο κατάλληλος σύντροφος και νιώθω μέσα μου ότι λείπει ένα κομμάτι. Έχεις να μου δώσεις κάποια συμβουλή; Σ' ευχαριστώ! Και να είσαι καλά!
- μια φίλη της στήλης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η συμβουλή που έχω να δώσω είναι να συνεχίσεις να κάνεις ακριβώς αυτό που κάνεις. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο. Μην ανησυχείς. Κι εγώ, κουμπάρα.

__________________
2.


Αγαπητή α μπα,

σου είχα ξαναστείλει αλλά δεν πήρα απάντηση, ελπίζω να είμαι πιο τυχερή τώρα. Όταν κάποιος ασχολείται εμμονικά με σένα, και όχι πάντα με την καλή έννοια, τι μπορεί να θέλει? Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι αποτελεί δικό του πρόβλημα και τρόπο να κρύψει κάποιο κόμπλεξ του. Κι απ την άλλη, αν εσύ συνεχίζεις να απαντάς ή να το παίζεις υπεράνω, μήπως τελικά του δίνεις τροφή? Μήπως η κατάλληλη αντίδραση είναι ένα χαστούκι και διαγραφή απ την καθημερινότητά σου? Γιατί αυτή η μανία λες?
-Ξανθιά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βρε Ξανθιά, μπορώ να φανταστώ γιατί δεν σου απάντησα. Δεν μας λες τίποτα, και θέλεις να μαντέψουμε. Ποιος είναι αυτός ο κάποιος; Τι παρελθόν έχετε; Τι παρόν; Με ποιον τρόπο συνδέεστε; Τι εννοείς «εμμονικά;» Η γκάμα είναι μεγάλη, και δεν ξέρω με ποιον τρόπο χρησιμοποιείς εσύ προσωπικά αυτή τη λέξη. Να πάρουμε τηλέφωνο την αστυνομία, ή μιλάς για κουτσομπολιό; Υπάρχει θέμα συκοφαντίας; Κινδυνεύει η δουλειά σου, η υπόληψή σου από την ασχολία αυτού του ανθρώπου;


Μην στέλνετε ερωτήσεις- τηλεγραφήματα ρε παιδιά. Θέλετε να κάνουμε όλοι τις προβολές μας στα λίγα που λέτε;


__________________
3.


Έχω μια θεία που ήταν πάντα η αγαπημένη μου. Ήταν η λίγο τρελούλα, αυτή που θα της έλεγες πάντα τα μυστικά σου και θα σου έπαιρνε λουκουμά όταν δεν ήταν εκεί η μαμά για να το απαγορέψει. Πλέον μεγάλωσα (εγώ 28), μεγάλωσε και αυτή (αυτή 50) και έχει εδώ και κανα δυο χρόνια facebook. Το θέμα είναι ότι εκεί ανεβάζει όλο και περισσότερο, ρατσιστικά posts (αναδημοσιεύσεις άλλων σελίδων), σεξιστικά posts (τύπου ανέκδοτα με θύμα του αστείου τη γυναίκα) και ολημερίς και ολονυκτίς τέρμα θεολογικά-χριστιανικά posts. Ειδικά τα ρατσιστικά και τα σεξιστικά με ενοχλούνε πάρα πολύ αλλά δεν έχω την όρεξη να διαπληκτιστώ μαζί της, είτε κάτω από τη δημοσίευση ούτε πρόσωπο με πρόσωπο. Με κάθε άλλο άτομο στο facebook μου που είχε αντίστοιχη συμπεριφορά, απλά το διέγραφα. Με αυτή τη θεία μου ντρέπομαι να κάνω το ίδιο όμως. Δυστυχώς πιστεύω ότι τα πιστεύει όλα αυτά που ανεβάζει και στεναχωριέμαι και ντρέπομαι. Έχεις μήπως κάποια συμβουλή για το πως θα μπορούσα να το διαχειριστώ; Ευχαριστώ όπως και να έχει, φιλιά!
- Ανιψιά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Φυσικά και τα πιστεύει. Το «τρελούλα» μπορεί να βγει με διάφορους τρόπους, προς δεξιά αριστερά ή εκτός των ορίων, η θεία διάλεξε έναν σχετικά μέινστριμ. Κάνε unfollow για να μη τα βλέπεις. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο.

__________________
4.

Γιατι είμαι τόσο ασταθής στην προσωπική μου ζωή παρά το ότι είμαι 62. Αδιόρθωτος.
-Δημήτρης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν μας έλεγες και τι εννοείς με το «ασταθής» ίσως είχαμε μια χρήσιμη απάντηση. Κάτι μου λέει ότι με το αδιόρθωτος εννοείς ότι εξαπατάς και κοροϊδεύεις για να πετύχεις αυτό που σε βολεύει, και το σκεπάζεις με τη λέξη «ασταθής». Αν έπεσα μέσα, είσαι αδιόρθωτος επειδή δεν είχες σοβαρές συνέπειες από τη συμπεριφορά σου – ποιος ξέρει γιατί, εσύ ίσως ξέρεις – και γι'αυτό δεν είχες κίνητρο να την αλλάξεις. Αν έπεσα έξω και εννοείς ότι θα ήθελες μια μακροχρόνια, ισότιμη σχέση, και δεν τα έχεις καταφέρει παρόλο τις ειλικρινείς σου προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια, θα εκπλαγώ ιδιαιτέρως.

 

__________________
5.


Και τελικά ισχυει αυτό που λενε οτι αν εχεις δωσει πολλα πράγματα σε κάποιον όταν χωρίσεις δεν μπορείς σε συντομο διαστημα να δώσεις πράγματα σε κάποιον άλλο ή είναι ένας τρόπος να μας πουν ότι δεν μας γουστάρουν και τόσο γι'αυτό μη περιμένεις πολλά πολλά ( πιστεύω το 2ο)
-Πιτσα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, αλλά επίσης και κυρίως ότι δεν έχουν ξεπεράσει τον προηγούμενο, και αυτό είναι ακόμη χειρότερο, γιατί δεν υπάρχει ελπίδα ακόμη και αν υπάρχει κάποιο ταίριασμα.


__________________
6.

Αμπα μου γεια σου,
Νομιζω πως ο συντροφος μου τρεφει συναισθηματα για καποια πρωην του.
Ανεβασει καποιες φορες τραγουδια αναλογου περιεχομενου στο προφιλ του στο φεισμπουκ και τις περισσοτερες φορες ειναι ξεκαθαρο οτι αναφερεται στο παρελθον. In real life δεν εχω καταλαβεί κατι τετοιο ομως.. και πως να το καταλαβω θα μου πεις?
Η ερωτηση μου ειναι το πως πρεπει να αντιδρασω κατα τη γνωμη σου?
Να του πω κατι? Να κανω θεμα κατι που βλεπω στο φεισμπουκ?
-Μπερδεμενη

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το φέισμπουκ είναι κάτι πολύ χειροπιαστό που επηρεάζει εκλογικά αποτελέσματα, οπότε ελπίζω να μην το υποτιμάς ως κάτι αόριστο ή άυλο. Έχει σημασία τι κάνει εκεί όπως έχει σημασία τι κάνει οπουδήποτε αλλού.


Υπάρχει κόσμος που κάνει αμένσιοτα αράδα γιατί ελπίζει να τσιμπήσει κάποιος, ακόμα και κάποιος που δεν είχε υπολογίσει. Υπάρχει κόσμος που ανεβάζει αισθαντικά τραγούδια γιατί ελπίζει σε λάικ και στο βάθος του μυαλού του, σε κανένα τυχερό. Υπάρχει κόσμος που αφήνει διφορούμενα σχόλια ελπίζοντας ότι θα ανάψουν τα αίματα στα σχόλια. Το κοινό που έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους είναι ότι θέλουν να τραβήξουν την προσοχή.


Τι πιστεύεις ότι κάνει; Αναφέρεται στην πρώην, ή προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή οποιουδήποτε; Ή και τα δύο;


Πιστεύω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχει ξεπεράσει κάποιος κάποιον και να καταφέρνει να μην αναφέρεται ποτέ σε αυτόν σε τρίτους. Συνήθως το αντίθετο γίνεται, το αντικείμενο του πόθου εμφανίζεται στη συζήτηση με πολύ παράξενες αφορμές. Αν δεν σου μιλάει ποτέ γι'αυτή, δε νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος που του αρέσει τόσο το careless whisper. Αν την αναφέρει με αθώες αφορμές όπως μια γεύση, μια μυρωδιά, ένα ανέκδοτο, τότε είναι άσχημα τα πράγματα.


_________________
7.

Μεταξύ των φίλων μου βρίσκονται και κάποιοι που έχουν μεταξύ τους ερωτική σχέση. Την προηγούμενη χρονιά, έτυχε δύο πολύ καλές μου φίλες (που σχετιζόταν αντίστοιχα με δύο καλούς μου φίλους) να μου πουν ότι με το σύντροφό τους συζητούσαν ποιος από τους δυο τους, έχει καλύτερη σχέση μαζί μου. Η Α μου το ανέφερε χαριτολογώντας μιας κι έτσι το ανέφεραν και μεταξύ τους. Η Β μου το ανέφερε νιώθοντας τύψεις και ντροπή λέγοντάς μου ότι το συζητούσαν για ώρα, με αρκετή ένταση και στα σοβαρά έχοντας κάνει αντίστοιχες συζητήσεις και για άλλους κοινούς του‚ φίλους. Μου είπε μάλιστα ότι είχε δει και σχετικό όνειρο. Όταν μου το είπαν ένιωσα αμηχανία κι αιφνιδιάστηκα χωρίς όμως να μπορώ να το κάνω πιο συγκεκριμένο κι άρα δεν είπα τίποτα. Οι άντρες των ζευγαριών δε μου έχουν αναφέρει κάτι σχετικό. Γνωρίζουν και οι τέσσερις πολύ καλά ότι εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθώ κατά το δυνατόν να έχω ανεξάρτητη σχέση με τον κάθε φίλο μου. Θεωρείς ότι τα παραπάνω περιστατικά είναι κάποιο καμπανάκι για τις σχέσεις που δημιουργώ;

Και μια 2η ερώτηση! Συχνά αναφέρεις ότι όταν κάποιος έχει ζήτημα με τον πεθερό/ά του/της, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει ζήτημα με τον/ην σύντροφό του/της. Αν έχω καταλάβει καλά θεωρείς ότι το καλύτερο είναι το ζευγάρι να είναι ομάδα και να αντιμετωπίσει ενιαία, με κοινή στάση το γονιό. Αυτό που δεν πολυπιάνω είναι το εξής: γιατί δεν είναι εξίσου καλό τόσο για τη σχέση με το γονιό όσο και για τη σχέση του ζευγαριού, ο κάθε ένας του ζευγαριού να ορίσει μια διαφορετική σχέση με το γονιό;
Η ερώτηση είναι θεωρητική, δεν είμαι καν παντρεμένη, αυτό που περισσότερο προσπαθώ να καταλάβω είναι την έννοια της ομάδας και της αυτόνομης προσωπικότητας στις περιπτώσεις συμβίωσης.

*και μόλις τώρα σκέφτομαι, μήπως τελικά οι δύο ερωτήσεις δεν είναι και τόσο δύο; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι!


Νομίζω ότι αυτό που είναι κοινό είναι η απορία σου, ή η δυσκολία σου, να εννοήσεις το ζευγάρι ως ομάδα με κοινό υπουργείο εξωτερικών. Προτιμάς να το βλέπεις ως ένωση δύο διαφορετικών προσωπικοτήτων. Αυτό που λες είναι και σωστό, και λάθος. Ισχύει όταν πρόκειται για φίλους. Όταν όμως μιλάμε για μια σχέση που έχει από πάνω της ένα συμβόλαιο, όπως είναι ο γάμος, υπάρχει ένωση υποχρεωτική για πολλά θέματα, και ένα από αυτά, και πολύ βασικό, είναι το οικονομικό. Τα οικονομικά του ενός επηρεάζουν τον άλλον με άμεσο, βίαιο τρόπο. Επειδή στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αλληλεξάρτηση οικονομική – ή πρακτική, που είναι επίσης τελικά οικονομική – μεταξύ των γενεών, τότε είναι απολύτως απαραίτητο για την ψυχική υγεία των μελών του ζευγαριού να λειτουργούν ως κρατίδιο με εσωτερικούς κανόνες και κοινή εξωτερική πολιτική.


Αν πχ δεν υπάρχουν λεφτά για παιδικό σταθμό και το παιδί περνάει τα πρωινά του στη γιαγιά, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει μεταξύ του ζευγαριού κοινή πολιτική σχετικά με μύρια θέματα, όπως αν επιτρέπονται σοκολάτες για επιβράβευση. Αν η γιαγιά το θεωρεί σωστό, και το ζευγάρι λάθος, το ζευγάρι έχει πιθανότητες να εφαρμόσει τους κανόνες του. Αν η γιαγιά το θεωρεί σωστό, και ο γιος δεν ξέρει τι θέλει, αλλά προτιμάει να μην τσακώνεται με τη μαμά γιατί έτσι έχει μάθει, το ζευγάρι έχει πρόβλημα εξαιτίας της αδυναμίας του γιου να φέρει αντίσταση, και όχι εξαιτίας της γιαγιάς.


Δεν ξέρω αν μπορώ να το πω πιο αναλυτικά.

27

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ