Στο σημερινό «Α μπα»: τα μπικικίνια

Στο σημερινό «Α μπα»: τα μπικικίνια Facebook Twitter
39

__________________
1.


Αγαπημένη μου α μπα, σε διαβάζω καθημερινά εδώ και δυο χρόνια και αγαπώ τον τρόπο σκέψης σου. Αποφάσισα λοιπόν να σου γράψω γιατί τον τελευταίο καιρό με ενοχλεί όλο και περισσότερο η συμπεριφορά μιας φίλης μου. Η παρέα μας αποτελείται από πέντε κορίτσια, δευτεροετεις που κάνουμε παρέα από πέρυσι. Η συγκεκριμένη κοπέλα είναι πολύ ενεργητική και δραστήρια και την θαυμάζω γι' αυτό αλλα μερικές φορές η ενεργητικότητα της μου προκαλεί άγχος, πχ. θέλει στις εξόδους να έχουμε όλοι ένα σωρό προτάσεις για καινούρια μαγαζιά η μέρη να πάμε γιατί όπως λέει δεν πηγαίνουμε πουθενά ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει(και στην τελική δεν καταλαβαίνω γιατι είναι κακό να πάμε αρκετές φορές στο ίδιο μαγαζί για καφέ η ποτό εφόσον μας αρέσει το μερος) αλλα έχουν γίνει και προτάσεις από τις υπόλοιπες που όμως δεν πραγματοποιούνται γιατί εκείνη αδιαφορεί ή δεν μπορεί κλπ. Αυτό επαναλαμβάνετε αρκετά συχνά τελευταία και αντί να χαλαρώνω καταλήγω να αγχώνομαι όταν βγαίνω έξω. Επίσης δειχνει να την πειράζει το ότι επειδή είμαστε οι περισσότερες στην παρέα από άλλες πόλεις (εκείνη οχι) θα φύγουμε κάποια στιγμή στις διακοπές και το καταλαβαίνω ως ένα βαθμό αλλα κάνει συνέχεια σχόλια χιουμοριστικού τύπου βέβαια πως την εγκαταλείπουμε όλο μόνη της ειναι, πολυ συχνά όμως ώστε καταλήγουν μια passive aggressive μορφή γκρίνιας, πχ πρόσφατα αρνητικά ότι λείπαμε στα γενέθλια της και ότι αυτά τα πράματα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους(εχει περάσει μισός χρόνο σχεδόν από τότε) παρόλο που τα γιορτάσαμε μια χαρά μετά από λίγες μέρες. Ίσως να έχει δίκιο σ'αυτό, κι απλα εγω δεν έδινα μεγάλη σημασία στα γενέθλια μου για να καταλάβω; Τέλος πάντων συνήθως απαντάμε με χιούμορ και δεν δίνουμε σημασία αλλα δημιουργείται γενικά μια ένταση που παίρνει ώρα να ξεφουσκώσει. Κι ένα τελευταίο το ότι διορθώνει όταν μιλάμε κάποιους ιδιωματισμούς(οχι κάτι πολύ βαρύ ή περίεργο) η κάποιες πιο λαϊκές εκφράσεις που θα τύχει πάνω στην κουβέντα να πούμε γιατι της "ακουγονται πάρα πολύ άσχημα"-αυτό το βρίσκω τέρμα εκνευριστικό. Εσύ πώς θα αντιμετώπιζες τέτοιες συμπεριφορές χωρίς να πληγώσεις όμως τον άλλο; Δεν θέλω να πω το κλισέ αν είμαι υπερβολική γιατί όντως ενοχλούμαι, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να βλέπω εγώ τα πράματα λάθος γιατί καμία άλλη δεν μοιάζει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Any advice?
Υ.Γ. δώσε πολλά φιλιά στο αμπάκι δεν ξερεις πόσο χάρηκα όταν το έμαθα! :))
-alice


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα της δώσω ?


Όταν αντιπαθείς κάποιον δεν χρειάζεται να έχεις αντικειμενικό δίκιο, και αυτός είναι ο λόγος που οι άλλες δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα. Μόνο που πρέπει πρώτα να καταλάβεις ότι αυτό σου συμβαίνει, γιατί μάλλον δεν το έχεις συνειδητοποιήσει, και ακόμα πιστεύεις ότι η αίσθηση που έχεις θα χαθεί αν καταφέρεις να χειριστείς τον άλλον. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να πεις ή να κάνεις για να σταματήσει να λέει αυτά που λέει και να σκέφτεται αυτά που σκέφτεται. Γιατί να αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά της; Επειδή δεν αρέσει σε σένα; Οι άλλες, όπως βλέπεις, δεν έχουν πρόβλημα.


Δεν ξέρω τι θα κάνεις με τη νέα πληροφορία, ειδικά όσο είσαι η μόνη που ενοχλείται από αυτή την κοπέλα, τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους με την δυναμική της παρέας σας όπως αυτή εξελιχθεί. Μέχρι τότε προσπάθησε να μην χειροτερέψεις τη θέση σου εντοπίζοντας όσα σε εκνευρίζουν σε αυτή και τονίζοντας τα στις υπόλοιπες για να τις επηρεάσεις, γιατί μπορεί να έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ψάχνεις και για νέες παρέες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου, για να μη φτάσεις στα τριάντα και ρωτάς στο α μπα «πώς κάνουν φίλους μετά τα τριάντα».


__________________
2.

Α,μπά μου καλησπέρα!

Πρωτα απ'ολα να σε συγχαρώ για τη στήλη σου&να εύχηθώ να σου ζησει η μπουμπού σου!το γεγονός οτι έγινες&εσύ μαμά ήταν τελικά αυτό που με παρακινησε να σου γράψω.Είμαι φριχτή μαμά Α,μπά μου...Κι εξηγούμαι ευθύς αμέσως.Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών που λατρεύω.Δυστυχως όμως νιώθω οτι η μητρότητα με έχει κάνει χειρότερο&όχι καλύτερο άνθρωπο.Έχω αλλάξει συμπεριφορά προς το χειρότερο.Στη δουλειά μου είμαι πολύ λιγοτερο συνεργάσιμη&πολύ λιγότερο έτοιμη να διαπραγματευτώ&να υποχωρησω σε πράγματα που μου ζητουν&θεωρώ γελοια,απαντώ απότομα&είμαι πολύ πιο ετοιμη για καβγά,δε μασάω τα λόγια μου&λέω αυτό που σκέφτομαι&που 99% ακούγεται πολύ χειρότερο έξω απ'ότι μέσα στο κεφάλι μου.Έτσι έχω συνεχως μικροπροβληματα στη δουλειά,τοσο που έχω αλλάξει 2 δουλειές σε 2 χρόνια που έχω το μωρό.Όλα αυτά νιώθω οτι έχουν ξεκλειδωσει μέσα μου απο τότε που έγινα μαμά&φυσικά όλος αυτός ο προβληματισμός με τη δουλειά έχει αντίκτυπο στα καθήκοντά μου σα μαμά.Δεν παραμελώ,για να σε προλάβω,το παιδί μου αλλά πιάνω καμιά φορά τον εαυτό μου όταν παιζει μαζί του να βαριέται φριχτά,να λαχταράει να το κρατησει η γιαγιά για καμιά ωρα να ηρεμησει λίγο το κεφαλι μου&να μείνει για κανένα μισάωρο καθαρό&τακτοποιημένο το σπίτι μου,ακομα&αν δεν έχω να πάω κάπου ή να κάνω καποια δουλειά.Μια φίλη δε με προσθεσε σε ένα από αυτά τα μαμαδίστικα γκρουπ στο fb(βασικά για να βλεπω καμιά ιδεα για συνταγή εμεινα&εγώ εκεί για 5 μερες,τόσο άντεξα να βλεπω τις αναρτησεις των αλλων στο timeline μου)&αυτό έγινε το Βατερλώ μου.Μιλάμε ένιωσα ακόμα πιο σκατά που δεν αγοράζω για το παιδί οργανικό αλευρι ολικής αλέσεως,που του δίνω να δοκιμασει καμιά φορά καμιά τηγανιτή πατάτα(είναι πολύ φαγάνος το πουλάκι μου&όλο ζητάει μαμ μαμ)που δεν ξερω τί είναι τα μωρά blw(μπας&ξερεις εσύ?)που δεν του κάνω το φαγητό του σαν να το έχουν φτιάξει νεραϊδες,που το πάω που και που σε παιδοτοπο να παίξει(δεν έχει σχεδόν καμιά επαφή με αλλα παιδάκια της ηλικίας του&κάνει τόση πολλή χαρά όταν τα βλεπει που πονάει η ψυχή μου)που του δίνω κανένα μπισκοτάκι Μιράντα,που κοιμάται μαζί μας&έχω φρικάρει γιατί θεωρώ οτι του κάνω κακό& τόσα αλλά,θα μπορουσα να σου γράφω για ωρες.Νιωθω συνεχως ανεπαρκής&αμφισβητώ συνέχεια τον εαυτό μου παρόλο που έχω ένα υγιέστατο&π
ολύ πολύ χαρούμενο παιδάκι(λες να βγαλει ψυχολογικά μετά??)Τί προτείνεις λοιπόν Α,μπά μου να κάνω?Ψυχοθεραπεια,λοβοτομή,τί?????
-Mummy Blue


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Προτείνω να ξεγραφτείς από αυτό το γκρουπ (πριν ξεγραφτείς όμως κάνε μου add γιατί είμαι πολύ περίεργη) εφόσον σε επηρεάζει με αυτόν τον τρόπο και να αρχίσεις να διαβάζεις κανένα σοβαρό βιβλίο για ανατροφή παιδιών για να καταλάβεις ότι είσαι μια χαρά, κι εσύ και το παιδί σου. Τονίζω τη λέξη «σοβαρό». Όχι αυτό που έχουν αγοράσει όλοι, όποιο και αν είναι αυτό. Ψάξε το λίγο. Ψάξε μέχρι να βρεις κάποιο που μιλάει στη γλώσσα σου χωρίς τις σύγχρονες υστερίες. Υπάρχουν πάρα πολλά, και η αναζήτηση θα σε ανακουφίσει.


Τις αλλαγές στην συμπεριφορά σου όμως σε σημείο αλλαγής δουλειάς δύο φορές σε δύο χρόνια δεν τις καταλαβαίνω. Είναι αλλαγές που σου δημιουργούν προβλήματα. Πώς σχετίζεται αυτό με τη μητρότητα; Νομίζεις ότι επειδή έκανες παιδί έχεις περισσότερα δικαιώματα ως άνθρωπος; Ήσουν υποχωρητική και τώρα βρήκες το θάρρος να φέρεις αντιρρήσεις; Τότε είχες από πριν λάθος αντίληψη για την θέση σου στην κοινωνία και δεν έγινε πιο σωστή τώρα. Αν έχεις προβλήματα με τους άλλους κάτι πρέπει να αλλάξεις, μην χρησιμοποιείς το παιδί ως δικαιολογία για να βγάλεις το φίλτρο. Να το βγάλεις μόνο αν έχεις να βάλεις στη θέση του ένα καλύτερο.

 

__________________
3.

Αγαπημένη μου Α,μπα
Σε οποιαδήποτε φάση ζωής κ αν βρίσκομαι, κ υποθέτω δε θα μαι η μόνη, πάντα ο περιγυρος θα χει ενα σχόλιο-ερώτηση ενδιαφέροντος για το ρυθμό ζωής με τον οποίο πορεύεσαι. Τι εννοώ; Έχεις σχέση."πότε με το καλό;" Παντρεύεσαι."βάλατε μπρος για κανα παιδάκι;όχι;; τι περίμενετε;" Γεννάς το πρώτο παιδάκι κ λίγο πριν/μετά το πρώτα γενέθλια."κανα αδερφάκι δε θα κάνετε; δεν είναι ωραίο το παιδί να μεγαλώνει μόνο του" . Γεννάς το δεύτερο παιδάκι,το οποίο ειναι ιδίου φυλου. "Άντε κ με έναν γιο τώρα!" . Κανεις τρίτο παιδακι, γιατί το θες κ όχι γιατί έτυχε, το οποίο ειναι και αυτο κορίτσι. " αχ,βρε πάλι κορίτσι;;δεν πειράζει" . " Άντε το τέταρτο θα ναι σίγουρα αγόρι" . "κάντε κ ένα τέταρτο να πάρετε το επίδομα πολυτέκνου" .
Γιατί τοση αδιακρισία κ φαιά ουσία στο πότε,αν κ τι φύλου παιδιά θα βγάλουμε στην κοινωνία;
-η μάνα του λόχου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Οι μικρές και ευάλωτες κοινωνίες διατηρούν τη συνοχή τους και άρα εξασφαλίζουν την επιβίωση τους μέσω του εσωτερικού, πολύ αυστηρού ελέγχου. Αυτό είχε πολύ νόημα όταν ζούσαμε σε σπηλιές, αλλά μας έχει μείνει κουσούρι μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που αυτές οι ερωτήσεις και παραινέσεις έρχονται κυρίως από μικρά και ευάλωτα μυαλά.


__________________
4.

Γειά σου Αμπα μου,
Σε διαβάζω καιρό και πάντα βρίσκω τον εαυτό μου να αναζητά την δική σου οπτική γωνία.
Έχω κάτι που με προβληματιζει. Και αυτό το κάτι,ξεκίνησες κάπως έτσι:Ήταν η τελευταία μέρα της εξεταστικής,και εγώ και μια φίλη μου περιμέναμε το λεωφορείο για να πάμε σπίτι. Εκεί που περιμέναμε,ήρθε ένας γνωστός μας. Καλό παιδί ,αλλά η φίλη μου δεν τον πολύ-συμπαθούσε. Τέλος πάντων, αρχίσαμε να μιλάμε ώσπου ήρθε το λεωφορείο. Θα έκανε 20 λεπτά για να ξεκινήσει,αλλά δεν είχαμε πρόβλημα. Εγώ και η φίλη μου καθισαμε μαζί και ο γνωστός από την απέναντι μεριά στα αριστερά μας. Ενώ εγώ έβλεπα το κινητό μου,η φίλη μου με σκουντηξε και μου είπε να δω τι κάνει ο γνωστός. Γύρισα και είδα ότι είχε βάλει το χέρι του μέσα στο παντελόνι του και συγγνώμη για την έκφραση αλλά την έπαιζε και,αμέσως είδα και το πρόσωπο του,που είχε μια έκφραση που με στιγματισε. Στην αρχή της λέω μπορεί και να είναι η ιδέα μας,αλλά μετά άρχισε να μπαίνει κόσμος στο λεωφορείο και εκείνος να συνεχίζει κοιτάζοντας που και που την φίλη μου. Κάποιες κοπέλες το παρατηρησαν και μας ρωτησαν. Από τότε δεν του μιλάω. Νιώθω χάλια και πάντα η εικόνα έρχεται στο μυαλό μου. Είπα στον εαυτό μου,μήπως πρέπει να του μιλήσω, αλλά από την άλλη τι να του πω. Με ρώτησε μια κοπέλα αν ήταν κανένας ωραίος τι θα έκανα.. Την ίδια αηδία θα ένιωθα. Γιατί άλλο το κάνω στο σπίτι μου και άλλο το κάνω σε εξωτερικό χώρο όπου μπορεί να παραβιαζω τον προσωπικό χώρο άλλων ανθρώπων. Η ερώτηση μου είναι: του το λέω εν τέλει;
Συγγνώμη για το κατεβατο, σε ευχαριστώ ακόμα και αν το διαβάσεις μόνο!!!
-Μπαχαρικά σιροπιαστο


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτή είναι η ερώτηση;


Να του πεις τι;


Ελπίζω να παρακολουθείς τις εξελίξεις για την σεξουαλική παρενόχληση και να διαβάζεις τι είναι, τι συμβολίζει, τι στόχο έχουν αυτοί που την κάνουν και τα λοιπά. Αν όχι, διάβασε αυτό και αυτό και κυρίως αυτό, και για τους τεμπέληδες παραθέτω αποσπάσματα.

 

"Μου αρέσει να χρησιμοποιώ την εξής αναλογία: αν ο επιτιθέμενος σας είχε χτυπήσει στο κεφάλι με ένα τηγάνι, δεν θα το αποκαλούσατε μαγειρική", είπε η Chaffers. "Επειδή ένα γεγονός περιλαμβάνει γεννητικά όργανα δεν γίνεται αυτόματα σεξουαλικό. Το πρόσωπο χρησιμοποιεί τον αυνανισμό ως όπλο - δεν διαφέρει από όπλο. Είναι βία."

 

Τόνισε ότι η συγκατάθεση είναι το παν όταν συζητάμε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η συμπεριφορά που εκφράζεται μέσω ανεπιθύμητου αυνανισμού δεν προέρχεται από διαφορετικό ψυχολογικό κίνητρο ή διαφορετική πρόθεση από τη φυσική ή λεκτική βία.

 

Τόσο ο τυπικός επιδειξίας - ένας άνδρας με παλτό, που το ανοίγει σε ανυποψίαστους περαστικούς σε μια γωνιά του δρόμου – όσο και ο επιδειξίας που στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, ερεθίζεται από "τη φρίκη, τον τρόμο, το θυμό στο πρόσωπο της γυναίκας. Είναι μια πράξη οργής."

 

Δώσε τα λινκ και στην κοπέλα που σε ρώτησε τι θα έκανες αν ήταν ωραίος, αν και η συγκεκριμένη πρέπει να αρχίσει από το μου και α, μα.

 

__________________
5.

Γεία σου αμπά!!
Θέλω κι εγώ την άποψή σου για ένα λίγο πολύπλοκο θέμα. Η μητέρα μου είναι ομογενής που έχει γεννηθεί κι έχει μεγαλώσει στην Γερμανία. Ήρθε στην Ελλάδα για σπουδές και γνώρισε τον πατέρα μου κι έμεινε στην Ελλάδα ενώ οι γονείς και τα αδέρφια της είναι στην Γερμανία. Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως για κάποιο λόγο νιώθει πως έκανε αυτή την μεγάλη υποχώρηση (να μείνει στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω γονείς και αδέρφια) για χάρη του πατέρα μου. Παρόλο που η ζωή της φαινομενικά είναι μια χαρά (με καλή δουλεία, παντρεμένη και με παιδία) για οτιδήποτε δεν πάει όπως θα ήθελε κατηγορεί τον πατέρα μου πως την έμεινε εξ αιτίας του στην Ελλάδα και της συμβαίνει αυτο. Για παράδειγμα, επειδή δεν μπορέσε να έχει καποιες σταθερές φιλιες, κατά καιρούς είχε φίλες αλλά ποτέ κάποια μακροχρόνια φιλία-παρέα, μας λέει: "ε πως να βρω φίλες εδώ που έχω έρθει, αφού είμαι μια ξένη" ή κατά καιρούς σε καβγάδες με τον πατέρα μου την έχω ακούσει να λέει: "έγω έμεινα εδώ για σένα και δε το εκτιμάς" ενώ το θέμα για το οποίο καβγαδίζουν είναι άσχετο με την απόφασή της να μείνει στην Ελλάδα. Αυτά που σου λέω συμβάινουν πολλά χρόνια τώρα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αυτά λέει και τώρα είμαι 25. Είναι γεγονός πως δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα της σχέσης των γονίων και για να πω την αλήθεια δεν θα το ήθελα, είναι προσωπικό τους θέμα. Αλλά η μητέρα μου νίωθω πως έχει αυτή την άσβεστη και μόνιμη απαίτηση για ανταπόδοση για την "υποχώρηση" που έκανε και ως έκ τούτου δεν ειναι ποτέ ικανοποιημένη. Αυτό λοιπόν έχει αντίκτυπο και στην σχέση μας. Με το παραμικρό θυμώνει και στεναχωριέται και μας λέει πως την εγκαταλείπουμε κι εμείς ενώ είναι ήδη ξένη στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι να κάνω, όταν πάω με τα νερά της δεν δείχνει να είναι ευχαριστημένη μάλλον γιατί θεωρεί πως έιναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για την υπέρτατη θυσία της, όταν δεν κάνω αυτό που θέλει θυμώνει και μου λέει συνέχεια πόσο μόνη νιώθει σε ξένο μέρος. Ζει στην Ελλάδα από τα 18 της και είναι 52, και είναι ομογενής, πήγε σε Ελληνικό σχολείο την Γερμανία και τα σχετικά, πως γίνεται να θεωρεί την Ελλάδα ξένο μέρος και κυρίως πως γίνεται να πιστεύει ακόμα πως κάποιος της χρωστάει κάτι για την απόφαση που πήρε η ίδια να μείνει εδώ. Δεν ξέρω τι να κάνω, από τη μια θέλω να την βλέπω και να περνάω χρόνο μαζί της, αλλά από την άλλη δεν παλεύεται αυτή η συνεχόμενη γρίνια και μιζέρια. Ποιά είναι η γνώμη σου?
- mama mia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η μητέρα σου έχει βρει την εξήγηση και τη δικαιολογία για όλες της τις αποτυχίες, και έχει βρει και τον μοχλό για να εκβιάζει τους άλλους όταν κάτι δεν της αρέσει. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τον τρόπο που επιλέγει να βλέπει τη ζωή της. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τα όρια σου και να δείξεις ότι δεν δέχεσαι αυτή τη δικαιολογία για να σε ελέγχει ή να μην είναι υπόλογη για τις πράξεις της. Θα το λες κάθε φορά που το κάνει, αλλά τα λόγια δεν αρκούν, πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις. Μια λύση είναι να φεύγεις από το δωμάτιο. Η μητέρα σου δεν θα αλλάξει ποτέ, αλλά χρειάζεται να έχεις έναν τρόπο για να την αντιμετωπίζεις. Για σένα θα τα κάνεις αυτά, όχι για την ίδια.

 

__________________
6.

Συγχαρητήρια για το μωράκι σου. Σε διαβάζω καιρό και συμφωνώ πολλές φορές με αυτά που γράφεις. Ένα θέμα που διαφωνώ είναι που εχεις πει περίπου ότι δεν έχει σημασία να πει μια γυναίκα τι άρωμα φοράει. Νομίζω ότι το τι άρωμα φοράμε είναι ένα στοιχείο της προσωπικοτητας καθώς και της σεξουαλικοτητας μας και ένας άνθρωπος υποσυνείδητα μπορεί να το συνδέσει με το ατομο μας αφού σε ο, τι ζούμε χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας. Συνδέουμε ανθρώπους με γεύσεις, με μυρωδιές, με εικόνες. Στα μυθιστορηματα διαβάζουμε πχ η τάδε δεσποινιδα μύριζε γιασεμί, θυμόταν την απαλή της επιδερμίδα μπλα μπλα μπλα κλπ. Στη δε σεξουαλικη έλξη παίζει τεράστιο ρόλο η όσφρηση και αυτός είναι ένας λόγος να θες να "ξεχωρίζεις". Να θες να μην έχεις την ίδια μυρωδιά με άλλες δέκα. Δε λέω, πολλές φορές είναι ανέφικτο να το κρύψεις καθώς κάποια αρώματα γίνονται διάσημα και τελικά καταλήγει να τα φοράει η μισή Ελλάδα αλλά σε περίπτωση που μπορεί να έχεις βρει κατι ιδιαίτερο, το οποίο θα "προσκαλεί" ίσως και το σύντροφό σου, γιατί να το μοιραστείς με άλλες και μετά ο σύντροφός σου πχ να συναντάει τη μάνα του και να μυριζετε το ίδιο? Γνώμη μου.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ευχαριστώ. Δεν αντιλέγω για την σημασία της όσφρησης, αντιθέτως μου αρέσουν πολύ τα αρώματα. Αν είσαι από αυτούς που έχουν τόσα ώστε να αγοράζουν αρώματα των διακοσίων και τετρακοσίων και οχτακοσίων ευρώ, τότε κράτα το μυστικό, αξίζει τον κόπο. Αλλά αν το αγόρασες από τα duty free του αεροδρομίου ή από πολυκατάστημα, το έχουν εκατομμύρια γυναίκες. Η απόπειρα αποκλειστικότητας σου έχει τόσο νόημα όσο να μη λες ότι το παντελόνι σου είναι τζην. Άντε και βρήκες ένα «ιδιαίτερο» που θα «προσκαλεί» τον σύντροφο. Αν ο σύντροφος συγκλονιστεί τόσο που το πάρει στη μαμά του, τότε πρέπει να αλλάξεις σύντροφο, όχι άρωμα.


_________________
7.

Αγαπητή Α,μπα,
Πρόσφατα οι γονείς μου μου έκαναν δωρεά ένα διαμέρισμα. Το διαμέρισμα το πούλησα και έτσι τώρα έχω πολλά λεφτά (είμαι 29 και πρόκειται για 150.000 ευρώ, και αυτό το ποσό προσωπικά για μένα είναι ΠΟΛΛΑ λεφτά). Οι γονείς μου είναι οικονομικά καλά, λόγω κυρίως του πατέρα μου, που δούλεψε πολύ και επένδυσε καλά και από το τίποτα σχεδόν έκανε μια καλή περιουσία. Και τώρα μου έδωσε ένα μέρος της. Κατά τα άλλα μένω στην Αγγλία και εδώ κάνω δυο δουλειές (έρευνα και κλινική πράξη). Γενικά δουλεύω από τα 16 μου σχεδόν συνεχόμενα. Σπίτι όσο μέγάλωνα ήταν χάλια. Πήρε πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας για να συνέλθω κάπως. Η αδερφή μου ακόμα τρέχει από ψυχίατρο σε ψυχίατρο. Πλέον εγώ είμαι καλά με τους γονείς μου και το παρελθόν. Δέχτηκα τα χρήματα μετά από πολλή σκέψη, και κυρίως γιατί σκέφτηκα ότι η ζωή μου θα γίνει πολύ πιο ήρεμη άμα έχω μια τέτοια καβάτζα στην άκρη. Με την έννοια ότι δε θα χρειάζομαι να αγχώνομαι τι θα γίνει άμα χάσω τη δουλειά μου και αν θα έχω να πληρώσω το νοίκι. Μέχρι να βρω μια άλλη δε θα μείνω στο δρόμο. Και πιστεύω ότι μου αξίζει αυτή η ηρεμία. Επίσης, θα ήθελα να ασχοληθώ πιο πολύ με την έρευνα και ξέρω πως πληρώνει χάλια, οπότε τώρα θα έχω την ευκαιρία να το κάνω πιο άνετα. Αυτό λοιπόν είναι το μπακγκράνουντ μου.

Το θέμα για το οποίο σου γράφω ξεκινάει ως εξής. Είμαι με το φίλο μου εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Αυτός από οικογένεια που τα βγάζει μεν πέρα, αλλά δεν τους περισσεύει και τίποτα. Δουλεύει, αλλά ούτε και αυτού του μένουν λεφτά στην άκρη. Όταν πλησιάζει το τέλος του μήνα τα μετράει. Είμαστε δηλαδή, σε πολύ διαφορετική οικονομική κατάσταση. Και πριν σκάσουν τα λεφτά των γονιών μου ήμασταν. Εγώ έβγαζα πιο πολλά από αυτόν και ήδη είχα βάλει στην άκρη αρκετά. Τώρα αυτός θα βγάζει λίγο παραπάνω από μένα, γιατί πήρε προαγωγή.

Τον τελευταίο καιρό είμαστε απόμακροι και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Έχουμε κάνει διάφορες συζητήσεις για διάφορα θέματα, αλλά δεν επανερχόμαστε στο πόσο αγαπημένοι ήμασταν μέχρι πριν κάποιους μήνες. Νιώθω πως ίσως και να υπάρχει κάποιο θέμα με τα χρήματα. Ο φίλος μου πχ ποτέ δε με ρωτάει τι θέλω να τα κάνω. Άμα ξεκινήσω συζήτηση πάνω σε θέματα πχ επενδύσεων που σκέφτομαι να κάνω γίνεται λιγομίλητος. Όταν πήρα το διαμέρισμα, και μετά τα λεφτά, είχα κατααγχωθεί, γιατί δεν ήξερα πως να διαχειριστώ ένα τέτοιο ποσό, τα φορολογικά, λογιστικά, συμβολαιογράφους κλπ. Ο φίλος μου έχει σπουδάσει οικονομικά, οπότε είχα την ελπίδα να με βοηθήσει κάπως. Όμως πάντα αποφεύγει το θέμα και τελικά διαχειρίζομαι τα πάντα μόνη μου. Έχω την αίσθηση ότι αισθάνεται λίγος μπροστά μου. Ότι πλέον με βλέπει σαν άλλη κατηγορία ανθρώπου, αυτού που έχει λύσει ένα βασικό πρόβλημα επιβίωσης. Ότι επειδή φαινομενικά δεν μοιραζόμαστε πλέον αυτό το άγχος είμαστε από άλλους, ασύμβατους κόσμους. Νιώθω μόνη μου, γιατί μου συνέβη κάτι καλό, αλλά ο άνθρωπός μου απομακρύνθηκε. Επίσης, εκεί που τον χρειάστηκα δεν μου στάθηκε, και αυτό με προβληματίζει. Βασικά πλέον ντρέπομαι να αναφέρω οτιδήποτε έχει να κάνει με τα χρήματα, αν και αυτά συνεχίζουν να είναι εκεί, στο λογαριασμό μου, και όλο αυτό μου φαίνεται πολύ πολύ περιέργο. Δεν έχω συζητήσει αυτά που σου γράφω στην τελευταία παράγραφο μαζί του, γιατί δεν ξέρω από που να το πιάσω. Επίσης, μόνο δυο κοντινές μου φίλες ξέρουν για τα λεφτά, αλλά γενικά ούτε με αυτές το συζητάω, γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να φαίνεται σαν να δείχνομαι και ότι το πρόβλημά μου είναι μιας κακομαθημένης πλούσιας (ούτε αυτές έχουν λεφτά γενικά). Δεν ξέρω ρε συ Α,μπα, βγάζουν νόημα αυτά που λέω; Και τι να κάνω, να του μιλήσω; Και τι να του πω δηλαδή, πως να το φέρω για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση; Θυμάμαι την ιστορία με το Σοφάκι και βλέπω ότι ο φίλος μου είναι πολύ μακρυά από μια τέτοια αντιμετώπιση και ανησυχώ πολύ για το αν θα την έχει ποτέ. Ή μήπως δεν έπρεπε να δεχτώ τα λεφτά;
- που να με λέγαν και Αθηνά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εγώ πιστεύω ότι κακώς το πούλησες κι έτσι μάλλον έχασες ένα σωρό λεφτά που θα συνεχίζεις να χάνεις, αλλά αλλάζουμε θέμα έτσι. Μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά έχω την αίσθηση ότι εσύ είσαι αυτή που νιώθει τρομερά άβολα με αυτά τα λεφτά, που πιστεύει ότι ανέβηκε κοινωνική τάξη, που νομίζει ότι αυτό το ποσό μπορεί να θαμπώσει και να απομονώσει, και το έχει κάνει τεράστιο θέμα. Φυσικά είναι πολλά, και είναι θαυμάσιο που έχεις την άνεση να μπορείς να παραιτηθείς ή να αρρωστήσεις, χτύπα ξύλο, χωρίς να σε πιάνει σύγκρυο. Αλλά δεν έγινες και από άλλο πλανήτη. Είναι πολλά, αλλά όχι τόσα ώστε να είσαι εξασφαλισμένη, και μου φαίνεται ότι η στάση σου δείχνει στον σύντροφο σου ότι είναι τα λεφτά ΣΟΥ και σε καμία περίπτωση ΣΑΣ. Δεν έχετε μεγάλο παρελθόν αλλά το πώς φέρεσαι τώρα του δείχνει πόσο συντροφικά το βλέπεις, και τώρα δεν φέρεσαι ιδιαίτερα συντροφικά. Δεν εννοώ ότι του ανήκουν τα μισά. Εννοώ ότι δείχνεις ότι είναι αποκλειστικά δικό σου προνόμιο. Έτσι το αισθάνεσαι; Τότε του δείχνεις τι πιστεύεις για τη σχέση σας.


Μήπως να ξοδέψεις μερικά για να πάτε να φάτε σε ένα ωραίο εστιατόριο; Πάρε ένα καλό μπουκάλι κρασί για να χαλαρώσετε. Είναι ώρα να μιλήσεις για αυτό το θέμα. Μην περιμένεις να το ξεκινήσει αυτός.

 

39

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
#7Νομίζω Αμπα η απόφαση της να το πουλήσει σχετίζεται άμεσα με τη δύσκολη παιδική ηλικία. Ήθελε ίσως να κόψει κάθε δεσμό με Ελλάδα πουλώντας το διαμέρισμα αλλά και συμβολικά άλλο να έχει ένα σπίτι από τους γονείς και άλλο λεφτά στην τράπεζα που προκύπτουν από εκεί, απομακρύνεται συμβολικά. Το λέω γιατί κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Είναι μια πράξη εκδίκησης ίσως αν το καλοσκεφτείς. Εντάξει δέχομαι το δώρο σου, αλλά δεν θα μείνω ποτέ εκεί, δεν θα ελέγξεις άλλο τη ζωή μου. Στο προκείμενο τώρα. Μήπως αγαπητή 3 ο φίλος σου δεν ήθελε να σε επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο γιατί αν κάτι πήγαινε στραβά οικονομικά θα καταστρεφόταν η σχέση σας; Είστε σχετικά λίγο καιρό μαζί, οπότε η θέση του είναι πολύ λεπτή. Καλύτερα που τα ανέλαβε όλα αυτά κάποιος τελείως ουδέτερος. Κατά τ'άλλα τι έχεις κάνει εσύ ώστε να γίνεις το Σοφάκι του; Μετακομίσατε σε καλύτερο σπίτι; Του έκανες δώρο κανένα ταξίδι; Ανέβηκε η ποιότητα της ζωής σας με οποιοδήποτε τρόπο; Μην περιμένεις να σου ζητήσει αυτός οτιδήποτε. Πρέπει εσύ να προσφέρεις. Είχατε κοινό ταμείο; Θα έχετε; Πρέπει να το σκεφτείς καλά. Επίσης, μην υποθέτεις ότι ξέρεις τι σκέφτεται και ότι θεωρεί τώρα εαυτόν κατώτερο από σένα. Συζητήστε πρώτα και μετά βγάλε τα συμπεράσματα σου. Σκέψου λίγο και προσπάθησε να θυμηθείς αν έχει ποτέ σχολιάσει αρνητικά άλλα ζευγάρια που έχουν οικονομική ανισότητα, υπέρ της γυναίκας. Θα σε προϊδεάσει λίγο.
#7 150.000 ευρώ δεν είναι τίποτα. Είναι μεν σημαντικό ποσό αλλά είναι πολύ εύκολο να εξανεμιστούν αν μείνεις ένα διάστημα χωρίς δουλειά και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Δε λες πού μένεις στην Αγγλία αλλά φαντάζομαι ότι οι τιμές, τα ενοίκια κλπ είναι αυξημένα σε σχέση με Ελλάδα, οπότε ενισχύεται η άποψή μου ότι τα λεφτά αυτά δεν είναι κάτι. Όπως τα λες, φαίνεται ότι έχεις αγχωθεί αλλά φαινέται, επίσης, ότι έχεις διογκώσει το όλο θέμα στο κεφάλι σου. Νιώθω κάπως ότι πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, ίσως γιατί και εγώ συχνά πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό, δεν το καταλαβαίνω όταν γίνεται, χρειάζεται κάποιος άλλος να μου το πει και το συνειδητοποιώ πραγματικά μετά από καιρό, όταν έχει ήδη λυθεί το "πρόβλημα". Μη σκέφτεσαι ότι ο φίλος σου "δε σε στήριξε σε μια δύσκολη στιγμή". Σιγά τη δύσκολη στιγμή, αν είχες θέμα υγείας ή πρόβλημα με τα χαρτιά σου και την παραμονή σου στην Αγγλία πώς θα το χαρακτήριζες; Αντιθέτως, σκέφτηκα ότι ο φίλος σου δεν ανακατεύεται από διακριτικότητα. Ίσως φοβάται ότι αν κάνεις κουβέντα θα τον πρήξεις ακριβώς επειδή μέσα στο κεφάλι σου το έχεις κάνει τόοοοοσο μεγάλο θέμα. Παρεπιπτόντως, συμφωνώ με Α,μπα, κακώς το πούλησες. Αν το νοίκιαζες και κρατούσες τα χρήματα αυτά σε ξεχωριστό λογαριασμό, με τον καιρό θα μαζευόταν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. *Διακρίνω μια αγωνία μην αλλάξουν οι ισορροπίες στη σχέση του τώρα που ο φίλος σου πήρε προαγωγή και βγάζει περισσότερα από σένα ή όχι; Νομίζω ότι γενικά έχεις άλυτα θέματα, με τα λεφτά, με τις σχέσεις σου, με τη σχέση σου με τα λεφτά; Δεν ξέρω. Σκέψου το και ψάξου εκ νέου, αν το κρίνεις.
Να επισημάνω μόνο κάτι επειδή με έχει απασχολήσει προσωπικά και το έχω βάλει κάτω με χαρτί και μολύβι. Το διαμέρισμα των 150.000 (που δεν είναι σούπερ πολυτελές και το λέω μετά λόγου γνώσης) αν υποθέσουμε ότι νοικιαστεί προς 300 ευρώ το μήνα (δηλαδή 3600 ευρώ το χρόνο) θα αποφέρει τις 150.000 στο ευπρεπές διάστημα των...41.6 χρόνων!Αν το νοικιάσει προς 400 ευρώ θα χρειαστεί μόνο...31 χρόνια για να φτάσει αυτό το ποσό. Κι αυτό αν κατορθώσει όχι μόνο να το έχει νοικιασμένο όοοοοολο αυτό το σεβαστό διάστημα αλλά κι αν κατορθώσει το ακόμα πιο ακατόρθωτο να είναι καλοπληρωτής ο ενοικιαστής και να βάζει τα χρήματα τακτικά και όλα στον λογαριασμό σου!Χώρια τα ένφια που θα χρειάζεται να πληρώνει και οτιδήποτε άλλο σκαρφιστούν ώστε να μας βγάλουν τα σπίτια από την μύτη. Χώρια τις διάφορες συντηρήσεις κι επισκευές που θα χρειάζεται να πληρώνει ως ιδιοκτήτης κλπ κλπ. Δεν συμφέρει...Κάποτε (την εποχή των γονιών μας) συνέφερε αλλά όχι πλέον. Ζούμε σε νέα πραγματικότητα.
Οι αντικειμενικές αξίες μπορούν να είναι ελαφρώς άρτσι-μπούρτσι σε σχέση με τις πραγματικές τιμές αγοράς, που σημαίνει –εκτός των άλλων- ότι και καλά ακίνητα μπορούν να "σκοτωθούν" για αρκετά λιγότερο και φυσικά παίζει ρόλο και το μέγεθος/ τοποθεσία/ όροφος/ παλαιότητα-παρούσα κατάσταση/ αυθαιρεσίες κ.λπ..Στον χονδρικό υπολογισμό με τα νοίκια, που χρήσιμα παρέθεσε η Καραβάν', πρέπει να υπολογίζεται η ετήσια φορολόγηση βάσει Ε2, που δεν είναι αμελητέα παρότι με κλιμακούμενο συντελεστή βάσει εισοδημάτων, καθώς και το ΕΝΦΙΑ (το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε/αν θα καταργηθεί) επιπροσθέτως υπολογίζουμε minimum επισκευών στο σπίτι σε βάθος χρόνου και -ίσως- το πιο σημαντικό: δυνητικό τρέξιμο με νοικάρηδες, διότι άλλοι είναι τυπικοί και όλα καλά, άλλοι ντεμί πανσιόν, ενώ άλλοι είναι τόσο κακοπληρωτές που μπορεί να σε φεσώσουν ακόμη και στις δεκο, για να μην μιλήσουμε για ρευματοκλοπές/ ζημιές κ.λπ. και να τρέχεις και να μην φτάνεις. Οπότε, όχι, δεν μπορούμε να πούμε τη σήμερον, με τις παρούσες συνθήκες τουλάχιστον, ότι οπωσδήποτε συνέφερε να το κρατήσει. Ένα άλλο ενδεχόμενο -που δεν λήφθηκε υπόψη στο επιχειρούμενο ψυχογράφημα- είναι οι ίδιοι οι γονείς να την συμβούλεψαν να το πουλήσει (παρότι δεν φάνηκε να την βοήθησαν στο διεκπεραιωτικό του πράγματος) και να μην είναι όλο αυτό μία κίνηση «εκδίκησης» και «κόψιμο δεσμών».Δεν ξέρω αν κάνουμε συγκρίσεις με ποσά των αποζημιώσεων, που έχουν αξιώσει οικογένειες θυμάτων εγκληματικών ενεργειών ή ατυχημάτων, ξέρω 'γω, αλλά το ποσό των 150.000 …για όνομα του Αχούρα Μάζντα, δεν είναι καθόλου αμελητέο, ειδικά αν σκεφτούμε ότι εν Ελλάδι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και τρέχουν καθημερινά με δάνεια, παιδιά ή άλλους συγγενείς και υποχρεώσεις προς πάσα κατεύθυνση και μπορεί να μην έχουν ούτε 2 χιλιάρικα αποταμιευμένα στην τράπεζα. (…Για να μην μιλήσουμε και γι' αυτούς που τους έχει πάρει η μπάλα εντελώς). Θα έλεγα να υπολογιστεί και με έναν μέσο ελληνικό μισθό πόσα χρόνια κάνουν να βγουν τα παραπάνω χρήματα. Φυσικά η Βρετανία, στην οποία και διαμένει η γράφουσα έχει μεγαλύτερο κόστος ζωής, αλλά κι εκεί με τα brexit και τα λοιπά, θα δούμε πως θα πάει το πράγμα, γενικώς και ειδικώς.
7Υπάρχει και το ενδεχόμενο απλώς να κρατάει ο φίλος σου μια διακριτική στάση με το να μην μιλάει για το θεμα. Δηλαδή τί θα ήθελες να πει; Μωρό μου να δούμε πώς θα τα φάμε τα φράγκα που κονόμησες; Πάντως, ειλικρινά, 150.000 δεν είναι τόσα πολλά. Είναι μια βασική εξασφάλιση αλλά στην πρώτη ανάγκη τελειώνουν γρήγορα. Μήπως περίμενες να σας δώσουν αυτά τα λεφτά ένα boost πιο κοντά στο γάμο και τώρα που τον βλέπεις να απομακρύνεται απορείς; Γιατί μπορεί να το ένιωσε κι αυτός αυτό και να μην θέλει να πάει κατά εκεί γι' αυτό και άρχισε να απέχει.
#5 .Το χρηματικό δώρο που έλαβες,άγγιξε κάτι δικό σου πυρηνικό. Ο λόγος που χρειάστηκες ψυχολογική υποστήριξη είναι ασύνδετος με την δωρεά του διαμερίσματος και την ερώτησή σου;Εχω την εντύπωση ότι όχι.Από την άλλη,μην έχοντας την δυνατότητα να ρωτήσουμε δια ζώσης κάποια πράγματα,αρκούμαστε σε ό,τι έγραψες.Η ερώτησή σου έχει να κάνει με τη διαχείριση των χρημάτων εν πρώτοις,δευτερευόντως υπάρχει πολύ υλικό για αναδίφηση.Αυτό που δεν γράφεις είναι πάρα πολύ σημαντικό.Γιατί και οι δύο αδερφές χρειαστήκατε υποστήριξη;.Από το κείμενό σου προκύπτει ότι είσαι πιο δυνατή από τις δυό σας,βρίσκεσαι εκτός Ελλάδας κάνοντας κάτι που σε ενδιαφέρει,με δύο δουλειές,σχέση και χρήματα στην άκρη τα οποία πυροδότησαν μία μίνι(;) κρίση στην σχέση σου με τον φίλο σου επειδή,λόγω της στάσης που κράτησε στο θέμα αυτό,νιώθεις κάπως.Σωστό;Όχι και τόσο,ή όχι τελείως.Ο φίλος σου έχει σπουδάσει οικονομικά(σχετικό με χρήματα),εσύ έχεις δύο δουλειές(χρήματα) και αναρωτιέσαι ΑΝ πρέπει να δεχτείς τα χρήματα;Γιατί ένα δώρο που δεν φαίνεται να στερεί κάτι από αυτόν που το προσφέρει,τουλάχιστον απ ό,τι γράφεις,σε περιδινίζει με τέτοιο τρόπο;Αλλος θα το δέχονταν με χαρά και θα έληγε εκεί το ζήτημα.Η γκάμα των δυνητικών αντιδράσεων είναι ατελείωτη.Σαν να θεωρείς ότι δεν το αξίζεις,ή, σαν να το εξέλαβες ως απειλή.Αυτό που πέρασες και ξεπέρασες στο παρελθόν ,έχω την αίσθηση ότι ,εν μέρει,αναβίωσε και σε αποσταθεροποίησε προσωρινά.Τι αντιπροσωπεύει για σένα αυτό το δώρο;Τα χρήματα, πρωτίστως ,είναι μέσο επιβίωσης, αλλά,για πάρα πολλούς,το θέμα πάει πολύ παραπέρα. Αγοράζουν ηρεμία,ασφάλεια,κοινωνική καταξίωση,κατοχυρώνουν το status τους,μεταμορφώνονται, μορφώνονται, άλλοι για τους τύπους και άλλοι επειδή διψάνε για γνώση,ανοίγουν τους ορίζοντές τους ταξιδεύοντας,επιδεικνύονται κάνοντας άλλους να ζηλεύουν, αγαθοεργούν,επενδύουν αγοράζοντας φίλους,συντρόφους,συζύγους,φήμη,νεότητα,καριέρες,διαφθείρουν άλλους ανθρώπους.Το πανδαμάτορ χρήμα;Οχι ακριβώς.Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν πανευτυχείς και χωρίς αυτό,έχοντας εξασφαλίσει την επιβίωση.Αλλά,οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας δεν αισθάνονται ή δεν αισθάνθηκαν ποτέ ότι απειλούνται από το χρήμα ή ,κυρίως,την έλλειψή του.Δεν αισθάνθηκαν ποτέ ζωτικά εξαρτημένοι από αυτό.Εν ολίγοις,μπορεί κανείς να ζήσει καλά,έχοντας εξασφαλίσει απλά τα προς το ζην,έχοντας δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις ζωής,ανακαλύπτοντας συνεχώς ενδιαφέροντα πράγματα,δημιουργώντας μέσω της δουλειάς του ή και εκτός αυτής.Μπορώ να γράψω κι άλλα,νομίζω όμως ότι πάνω κάτω κατάλαβες το πνεύμα.
#2 πιστεύω ότι το μόνιμο αίσθημα ανεπάρκειας είναι αναμενόμενο σύμπτωμα της μητρότητας, και τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι πιο έντονο. Αλλά επίσης πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτό το αίσθημα είναι χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που δεν επαναπάυεται και διαρκώς αναλογίζεται τις πράξεις του. Αυτό είναι μεν βασανιστικό, αλλά ταυτόχρονα είναι η απόδειξη ότι έχεις επίγνωση και αρα μπορείς να αυτοβελτιώνεσαι.Στα δικά μου 8 χρόνια μητρότητας έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχουν στην ουσία μαμάδες τέλειες, φανταστικές και πανάξιες, σαν βγαλμένες από διαφήμιση για απορυπαντικό. Μπορεί κάποιες να προσπαθούν να εμφανίζονται ως τέτοιες αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ έτσι. Γιατί εσύ βλέπεις ένα post στο FB ή ένα άρθρο σε ένα μαμαδοblog που η άλλη σου λεει τι τέλεια που τα κάνει όλα. Δεν είσαι όμως μέσα στο σπίτι της για να ξέρεις πως πραγματικά είναι τα πράγματα, τι χρόνο διαθέτει και τι θυσιάζει! Σου εμφανίζει πχ. το τέλεια οργανωμένο πάρτι που τα έχει κάνει όλα μόνη της (από τα πιο ονειρεμένα cake pops μέχρι την τέλεια χειροποίητη τούρτα 3D με αναπαράσταση το κρυστάλινο κάστρο της Έλσας), αλλά δεν ξέρεις πως ακριβώς το έκανε αυτό. Αν είχε χρόνο να το κάνει (πχ. αν είναι μη-εργαζόμενη) ή αν είχε χέρια βοηθείας (γιαγιάδες/νταντάδες να κρατάνε το παιδί ή/και να βοηθάνε στα μαγειρέματα)! Γιατί μια εργαζόμενη μητέρα με full time ωράριο, είναι αδύνατο να καταφέρει κάτι τέτοιο (άσε που είναι και παντελώς ανούσιο!)!Θέλω να πω, μην ψαρώνεις με αυτές τις σαχλαμάρες. Οι γυναίκες που συμπεριφέρονται έτσι, προσπαθούν να καλύψουν ένα κενό. Κανείς δεν είναι τέλειος. Αν εσύ έχεις επίγνωση και αυτογνωσία σε έναν βαθμό, μια χαρά μητέρα θα είσαι. Και ναι. Είναι ΟΚ να βαρίεσαι να παίζεις συνέχεια με το 2χρονο. Εσύ δεν είσαι 2 χρονών. Το ότι κάθεσαι όμως κάτω και παίζεις παρόλλο που είναι σούπερ βαρετό για σένα, αυτό δείχνει ότι είσαι καλή μητέρα! Και αυτό που κάνεις είναι πιο σημαντικό από το να το ταϊζεις βιολογικό αλεύρι σικάλεως! Believe me.Σχετικά με το θέμα της συμπεριφοράς σου στη δουλειά, πιστεύω ότι ευθύνεται το άγχος που σου προκαλεί η μητρότητα. Είσαι στην τσίτα και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Είσαι καλή μαμά. Χαλάρωσε!!! :)