Στο σημερινό «Α μπα»: δυστυχώς, όχι

Στο σημερινό «Α μπα»: δυστυχώς, όχι Facebook Twitter
104

__________________
1.

 

Αγαπημένη μου Α μπα και εξίσου αγαπημένοι σχολιαστές,

έχω ένα πρόβλημα, το οποίο είναι μεν επουσιώδες, όμως δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητά μου. Πρόκειται για το καθημερινό μου φαγητό! Εργάζομαι στο σπίτι κάνοντας μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά και έχω και ένα μωράκι 8 μηνών, το οποίο κρατάει μία κοπέλα εκείνες τις ώρες. Το ερώτημα λοιπόν είναι, όταν τρώω εγώ πρέπει να προσφέρω και στην κοπέλα; Είχα πει στην αρχή της συνεργασίας μας ότι δεν έχουμε πάντα φαγητό και να φέρνει το δικό της, όμως δεν έπιασε. Επειδή λοιπόν κυκλοφορούμε στο ίδιο σπίτι, που δεν είναι και καμία βίλα, αναγκαστικά θα δει πάντα τι ετοιμάζω ή τι παρήγγειλα από έξω. Έχω καταλήξει να της φτιάχνω πάντα να φάει το ίδιο με εμένα, γιατί αλλιώς νιώθω πολύ αμήχανα. Όμως αυτό με φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση καθημερινά, είτε λόγω χρόνου ετοιμασίας είτε λόγω οικονομικών. Εντάξει όταν έχουμε φακές πχ δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το να προσφέρω σολωμό όταν έχουμε ψάρι είναι ένα κόστος 4 ευρώ παραπάνω την ημέρα. Ή μπορεί εγώ να θέλω να παραγγείλω κοτόπουλο καλαμάκια απέξω, αλλά επειδή είναι πολλά τα λεφτά, να πάρω τελικά δυο τυλιχτά, ένα για εμένα και ένα για την κοπέλα, ενώ δεν θέλω καθόλου τυλιχτό. Αμα φτιάξω μια σαλάτα, που είναι οικονομική, καταλήγω αντί να περνάω χρόνο με το μωρό μου, να κρατάει η κοπέλα το παιδί και εγώ να χάνω χρόνο να φτιάχνω σαλάτες, από τις ελάχιστες ώρες που έχω να δουλέψω! Να μείνω νηστική δεν παίζει, ούτε να τρώω σάντουιτς και τέτοια γιατί προσέχω πολύ την διατροφή μου και είναι πολύ σημαντικό για εμένα να τρώω ισορροπημένα γεύματα. Έχω καταλήξει να τρώω από τις 11 μεσημεριανό για να φάω πριν έρθει (δουλεύει δώδεκα με εφτά), να κρύβω από πριν έρθει φαγητά στο γραφείο μου (αλλά και πάλι κάτι πρέπει να βγάλω στην κοπέλα) και γενικά δυσκολεύομαι πολύ. Έχω μία σχετική οικονομική άνεση να παίρνω που και που απέξω για εμένα ή να τρώω κρέας και ψάρι, αλλά δεν έχω σε καμία περίπτωση την άνεση να το κάνω επί δύο, δεδομένου και ότι η κοπέλα πληρώνεται πάρα πολύ καλά. Έχω υπολογίσει ότι χαλάω 60 ευρώ το μήνα έξτρα για το φαγητό της. Θέλω απλά να τονίσω ότι επειδή έχω ταλαιπωρηθεί πολύ με δίαιτες και χάσιμο κιλών στη ζωή μου, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμένα να τρώω ψητά και ψάρια με σαλάτες, ενώ μόνο δύο φορές την εβδομάδα τρώω λαδερά/όσπρια, οπότε λύσεις του τύπου φάε κάτι πρόχειρο και ξαναφάε το βράδυ δυστυχώς δεν παίζουν. Επίσης όσες φορές έχω δοκιμάσει να της πω να φτιάξει μια σαλάτα μόνη της δεν φτιάχνει, νομίζω ντρέπεται. Καμία ιδέα; Τι κάνω λάθος;
-πεινασμένη μαμά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ότι είσαι πολύ ενοχική; Δεν φαντάζεσαι πόσο φαίνεται αυτό στους άλλους. Της είπες από την αρχή να φέρνει φαγητό από το σπίτι της και «δεν έπιασε», αυτό σημαίνει ότι την διευκόλυνες πολύ για να μην το φέρνει. Η συμφωνία δεν είχε φαγητό μέσα. Τώρα έχεις δυστυχώς δημιουργήσει κακό προηγούμενο.


Αν καταφέρεις να διώξεις λίγες από τις ενοχές σου, θα καταφέρεις να την πείσεις να φτιάχνει μόνη της ό,τι μπορεί από το ψυγείο, και να μην νιώθεις χάλια αν δεν το κάνει. Χρειάζεται λίγη πυγμή, όχι πολλή. Μπορείς να ετοιμάζεις τα λαχανικά για τη σαλάτα από πριν και να έχεις ένα dressing και υλικά για τοστ. Νομίζω ότι πολλοί θα πέταγαν τη σκούφια τους για να έχουν όλα αυτά στον χώρο της δουλειάς τους.


__________________
2.

Βρε Λένα, τι σημαίνει ομαδικότητα σε μια δουλειά όπως ας πούμε ταμίας σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα;
Το πρόβλημα μου πηγάζει από την προϊσταμένη μου, όπου κάθε τρίμηνο μας αξιολογεί μια προς μία και επί δύο χρόνια τώρα ακούω δεν είσαι ομαδική, δεν είσαι ομαδική, που η ομαδικότητα αν το ψάξεις πουθενά δεν ισχύει στην πράξη πάρα μόνο στα λόγια έχω κάνει και πωλήτρια και πίστεψε με δεν υπάρχει πουθενά και από κανέναν και ήταν κι ένας λόγος που ζήτησα αλλαγή τμήματος και με πήγαν στα ταμεία.
Λοιπόν ως πωλήτρια που ήμουν, ομαδικότητα θεωρητικά (ναι θεωρητικά αφού στην πράξη κανείς δεν ήταν ομαδικός παίκτης) σημαίνει ενημερώνω τους συναδέλφους για το τι προέκυψε, για τις παραγγελίες για το τι δουλειές έκανα ή δεν πρόλαβα να κάνω, για την πατάτα που έκανα ή δεν έκανα και άλλα πολλά πολλά. Ως ταμίας όμως τι είναι η ομαδικότητα τελικά και γιατί δεν είμαι ομαδική; Που αν τύχει περίπτωση μια συνάδελφος να έχει ένα προϊόν που να μην έχει κωδικό εγώ το έχω γραμμένο στο μπλοκάκι μου και της το λέω; Που κάθομαι και μοιράζω σακούλες στα υπόλοιπα ταμεία για να μην ξεμείνουνε οι συναδελφισες; Που γυρίζω παρατημένα προϊόντα στο κατάστημα;
Και ναι, αυτά που σου γράφω τα αναφέρω σε κάθε τρίμηνη αξιολόγηση που μου γίνεται, όμως η προϊσταμένη μου μου απαντά με ύφος δεν εννοώ αυτή την ομαδικότητα και όταν της λέω τότε τι μου λέει ε ψάξε να το βρεις και συνεχώς κολλάω με αυτό! Το έχω ψάξει από εδώ, το έχω ψάξει από εκεί,... Δεν βρίσκω τίποτα ποτέ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ούτε εγώ ξέρω τι εννοεί, αλλά έχω μια θεωρία. Επειδή αυτό που σου λέει «ψάξε να το βρεις», είναι αντιεπαγγελματικό και δεν βοηθάει κανέναν, θα εννοεί και πάλι κάτι που δεν έχει σχέση με την δουλειά και δεν βοηθάει κανέναν, δηλαδή να είσαι ευχάριστη, φιλική και να νιώθεις ότι η δουλειά σου είναι το χόμπι σου. Όχι ότι είναι κακό να είσαι ευχάριστη και φιλική, αλλά δεν είναι προϋπόθεση για να είσαι καλή στη δουλειά, στη δουλειά αρκεί να είσαι ευγενική και τυπική, που μάλλον είσαι, και αυτό είναι που δεν της αρέσει. Μερικές φορές τα αφεντικά βασίζονται στο λίμπο μεταξύ επαγγελματικής και φιλικής συμπεριφοράς για να το εκμεταλλεύονται «μπορείς να κάνεις και αυτό και εκείνο που δεν είναι δουλειά σου και να καθίσεις λίγο παραπάνω τώρα που είμαστε όλοι φίλοι» και τα σχετικά.


Ίσως να είμαι πολύ καχύποπτη.


__________________
3.

Γεια σου βρε α-μπουλα !!!
Έχω ερώτηση και αρκετά σοβαρή. Ζω στο εξωτερικό εδώ και 3 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία. Είμαι στα 27 και είναι μια ηλικία που οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και κάνουν μωρά τριγύρω μου. Εγώ δεν είμαι καν κοντά σε αυτή τη φάση και το τονίζω αυτό γιατί έχει σχέση με την παρακάτω ιστορία. Ήμασταν έξω με μια πολυπολιτισμική παρέα. Είναι λοιπόν ένα ζευγάρι Γάλλων με ένα μωράκι σκέτη γλύκα. Το ζευγάρι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και βίγκαν και οι δύο. Δεν ξέρω πως καταλήγει αυτή η συζήτηση από θέματα διατροφής στο θέμα των εμβολίων. Και λένε αυτοί, δεν θέλουν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους γιατί πιστεύουν ότι προκαλούν αυτισμό, λευχαιμία και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Εμένα μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι αλλά το κρύβω. Τους είπα ότι δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από επιστήμονες ανθρώπους (μηχανικοί με PhD) και τους είπα για τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα. Η απάντηση τους ήταν εδώ δεν είμαστε Ελλάδα αλλά Γαλλία και δεν υπάρχουν τέτοια θέματα (ότι να ναι αυτό το επιχείρημα). Η μάνα, μου λέει με γλυκούλικο ύφος, εσύ δεν έχεις παιδιά ακόμα. Όταν θα κάνεις θα μας καταλάβεις (όλες οι μάνες του κόσμου τα ίδια λένε ;;;). Ότι και καλά, πρέπει να παίρνεις πολλές αποφάσεις όσον αφορά την προστασία του και κάτι τέτοια. Ρε Α μπα, δεν τους είμαι και τίποτα όποτε είπα απλά ότι διαφωνώ με την άποψη τους και τέλειωσα εκεί το θέμα. Μετά μια φίλη μου Γαλλίδα μου λέει που πάω και μπλέκω και ότι δεν μπορώ εγώ να λέω στον άλλον πως θα μεγαλώσει το παιδί του. Σε αυτό γενικά συμφωνώ, αλλά από την άλλη αυτό που άκουσα ήταν πολύ χοντρό. Πιστεύεις τ' ότι είπα γνώμη ήταν παρεμβατικό από μέρος μου ;;; Τελικά μήπως επειδή δεν είμαι μάνα και σε ίδια φάση με αυτούς, μήπως όντως δεν πρέπει να εκφέρω άποψη ;;; Εν τέλει μήπως παραβίασα κάποια όρια που τους είπα ότι κάνουν χαζομάρα ;;;
-Μπορει και να ειμαι αγενης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είναι παρεμβατικό, γιατί με την τεράστια ανοησία τους δεν βάζουν μόνο το παιδί τους σε κίνδυνο αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά, και πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας. Δεν τους είπες πώς να κουρέψουν τα μαλλιά του μωρού ή πότε να το βάζουν για ύπνο. Η πλαστικοποιημένη φούσκα που τους περιβάλλει τους προστατεύει από πολλά που έχουν σχέση με την πραγματική ζωή οπότε δεν θα άλλαζαν γνώμη από ένα σχόλιο δικό σου, άλλωστε μη νομίζεις ότι δεν τα έχουν ακούσει αυτά πολλές φορές, η απάντηση τους είναι αυτή που άκουσες. Όποτε ακούς το 'δεν είσαι μάνα και δεν ξέρεις' καλύτερα να στρίβεις, μην σπαταλάς δευτερόλεπτο από τη ζωή σου σε τέτοιες παρέες. Με αυτή την έννοια και μόνο έχει δίκιο η Γαλλίδα φίλη σου που είπε «πού πας και μπλέκεις». Όσο για το PhD, έχω ακούσει από μηχανικό – πολιτικό μηχανικό – με PhD ότι οι Δίδυμοι Πύργοι δεν έπεσαν λόγω της σύγκρουσης με τα αεροπλάνα γιατί αυτό δε γίνεται. Μετά από αυτό νομίζω ότι τα έχω ακούσει όλα.


Δες το και ανάποδα: με αυτά τα θέματα κάνεις πάρα πολύ γρήγορο ξεσκαρτάρισμα στις παρέες. Πατ κιουτ.


__________________
4.

Αμπα μου,
Εχω χωρισει απο τον πρωην μου εδω κι ενα χρόνο(εκεινος με χωρισε και μετα έκλαιγε και με ζητούσε πισω). Εγω ξεκοψα την επικοινωνία γιατί με ενοχλούσε που προσπαθούσε να με χρησιμοποιήσει σαν στήριγμα για να ξεπεράσει το χωρισμό μας. Διατήρησα μόνο μια τυπική επικοινωνία δηλαδή να του στέλνω ενα χρόνια πολλά, να χαιρετιόμαστε και να μιλάμε όταν βρισκόμαστε έξω κλπ. Χθες ήμουν για καφέ και στην παρέα μας ήταν κι ένας κοινός μου φίλος με τον πρώην. Του ξέφυγε λοιπόν αυτουνού οτι ο πρώην μου είχε κάνει ξεπέτες με μια κοπέλα( εγώ δεν την ξέρω τη συγκεκριμένη, απλά η παρέα μιλούσε γι αυτή), σε χρονικό διάστημα που ήμασταν ακόμα μαζί. Ο κοινός φίλος που λες ίσως δεν θυμόταν πότε χωρίσαμε, ή εν πάσει περιπτώσει κάτι άλλο σκεφτόταν και την πέταξε την αποκάλυψη. Πάλι καλά που το έμαθα τώρα αμπα μου κι όχι τότε γιατί θα είχα στεναχωρηθεί πολύ. Πλέον το άτομο δεν το εκτιμώ καθόλου και δεν θα ήθελα να κρατήσω ούτε τυπική επαφή. Τον πετυχαίνω στο καπάκι 2 ώρες μετά( μικρή που είναι η Λάρισα) και τον χαιρετάω εντελώς τυπικά κι αδιάφορα. Μου στέλνει που λες το βράδυ ένα σωρό μηνύματα ότι δεν σέβομαι τα 4 χρόνια σχέσης και τι συμπεριφορά είναι αυτή. Δεν απάντησα καν. Θεωρείς έχει νόημα να του πω τι έμαθα και να τον διαολοστειλω? Τώρα που δεν απαντάω βγαίνει εκείνος σαν να έχει δίκιο?
- Summer


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θεωρώ ότι ναι, έχει νόημα να του πεις τι έμαθες, πάρα πολύ νόημα έχει, και να ξέρεις ότι αυτού του κοινού γνωστού καθόλου δεν του ξέφυγε, ήθελε να σου το πει γιατί αντιπαθεί τον πρώην σου.

__________________
5.

Πριν μερικές ημέρες είδα την μικρή μου κόρη να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο σημεία. Αυτό φυσικά με παραξένεψε και σκέφτηκα να κάνω ένα "reality check". Δοκίμασα να περάσω το δάκτυλό μου μέσα από έναν καθρέφτη και εάν περνούσε θα ήταν ένδειξη ότι ονειρευόμουν. Το κάνω και το δάχτυλο σταμάτησε στην επιφάνεια (δεν πέρασε μέσα από τον καθρέφτη). Αυτό με μπέρδεψε. Μετά από λίγο ξύπνησα. Γιατί δεν πέτυχε το "reality check" και συνεπεία αυτού η επίγνωση ότι ονειρευόμουν;
- Reality Check, Status: FAIL


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πολύ μου άρεσε η ερώτηση.

Είναι συχνό φαινόμενο. Όπως έχει πει και ο Highlander, χρειάζεσαι περισσότερα από ένα reality check. Αν δεν κάνεις έλεγχο μέσα στη μέρα, μπορεί το μυαλό σου να βρει πολλά κόλπα μέσα σε όνειρο. Βρες άλλα δύο-τρία, κάνε έλεγχο πολλές φορές μέσα στη μέρα, και προσπάθησε να κάνεις περισσότερα check μέσα στο όνειρο. Ένα αρκετά δημοφιλές είναι να μετράς τα δάχτυλα του χεριού σου, πάνω από μια φορά. Στο όνειρο δεν θα βγαίνουν πάντα 5.

__________________
6.

Με κουραζουν πολύ οι ανθρωποι γυρω μου. Στο επαγγελματικο και συγγενικο περιβαλλον κυριως. Τα λογια τους, τα κουτσομπολια, η γενικοτερη συμπεριφορα. Εχω προσπαθησει να τα περναω στο ντούκου, να μην επηρεάζομαι. Αλλα χαλιέμαι με αυτά που λενε, μου τη δινουν και τους περισσοτερους δεν τους εκτιμω, τους αντιπαθω. Δεν με εμπνεουν και δεν εχω διαθεση να βγω μαζι τους ουτε για ένα καφε. Νιωθω ότι θα χασω το χρονο μου. Καμια συμβουλη;
-Κατερινιω


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εξαρτάται από το αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν σε κουράζουν. Αν ναι, περιορίσου σε αυτούς και απέφυγε τους υπόλοιπους. Η ελαφριά μισανθρωπία είναι κάτι που έρχεται νομοτελειακά με την ηλικία.

_________________
7.

Αμπούλα μου τι γίνεται με όλα αυτά τ αγόρια (και κορίτσια αντίστοιχα) που χτυπιούνται και κλαίνε και οδύρονται πόσο πολύ μας θέλουν αλλά δε μπορούν να επενδύσουν σε μία σχέση αυτή τη στιγμή; Γιατί είναι τόσο πολύ δύσκολο να δεσμευτούμε; Πότε θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και να πάρουμε και να μη φεύγουν οι άνθρωποι περαστικοί απο τη ζωή μας; Γιατί τόσος φόβος μ αυτή τη ρουτίνα την κατάρα και έχουμε ορκιστεί στο fun;
-έρωτας στον 21ο αιώνα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν μπορεί, θα έχεις προσέξει ότι είναι κυρίως αγόρια που το λένε. Μια απάντηση είναι ότι έχουν περισσότερη σεξουαλική ελευθερία αλλά και περισσότερη πίεση να έχουν πολλές ερωτικές συντρόφους, ενώ οι γυναίκες έχουν την αντίθετη πίεση. Ένας άλλος λόγος που λειτουργεί παράλληλα είναι ότι χρειάζεται να νιώσεις ότι δεν είσαι πια περίεργος να δεις τι άλλο υπάρχει εκεί έξω γιατί έχεις καταλάβει ότι δεν υπάρχει κάτι σπουδαίο για να χάσεις, όπως κατάλαβε η φίλη της προηγούμενης ερώτησης, οπότε περνάς σε φάση ταμπουρώματος με αυτούς που ξέρεις και εκτιμάς και δεν θέλεις να χάσεις. Ο κυρίως λόγος όμως αγαπητή φίλη, και τον αφήνω στο τέλος γιατί τσούζει, δεν είναι ότι δεν θέλουν να δεσμευτούν, είναι δεν θέλουν να δεσμευτούν μαζί σου. (Και βάζω πληθυντικό επειδή έβαλες κι εσύ, αλλά για ένα συγκεκριμένο αγόρι μιλάς, έτσι δεν είναι;)


104

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ