ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο σημερινό «Α μπα»: αλλόκοτα πράγματα

Στο σημερινό «Α μπα»: αλλόκοτα πράγματα Facebook Twitter
53

__________________
1.

 

Εδώ και λίγους μήνες νιώθω μόνη μου εντελώς ... Δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω ... Είμαι ένα πράγμα δουλειά - σπίτι , σπίτι -δουλειά και τίποτα παραπάνω ... Είμαι χωρισμένη εδώ και πολύ καιρό και ταυτοχρόνως προδομένη ... Πληγώθηκα με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει ... Αλλά υπήρχε και ένα ένδοξο happy end σε όλη αυτή την ιστορία που σταδιακά βγήκα κερδισμένη εγώ ,αλλά, δεν κράτησε για πολύ αυτή η απρόσμενη χαρά μου ... Τους τελευταίους 6 μήνες με είχε κάνει προσθήκη στους φίλους ένας άντρας που λάτρευα και ποθούσα από τα παλιά από το λύκειο φαντάσου ... Ξαφνιάστηκα όταν το είδα ... Πέρασε αρκετό διάστημα ... Μέχρι που έκανα την κίνηση να του μιλήσω επιτέλους!!! Μιλούσαμε κάθε ΣΚ μέσο του facebook !!! Και έφτασε το καλοκαίρι και συναντηθήκαμε μετά από χρόνια ... Την έλξη που ένιωθα εγώ την ένιωθε και αυτός ... Αλλά μάλλον ήταν ένα αθώο φλερτ ... Γιατί το λέω αυτό ; Επειδή , έτσι όπως καθόμουν αμέριμνη και ξέγνοιαστη και έπινα τον καφέ μου τον βλέπω κάποια μέρα μαζί με άλλη κοπέλα ... Δεν ξέρω μέσα στο πλήθος εάν με είδε ; Και εξελίχθηκαν πράγματα που δεν ήθελα να δω και έφυγα βουβά και εξαφανίστηκα ... Γιατί δεν ήθελα να δω και να επιτρέψω στον εαυτό μου να πάρει κι άλλο πόνο ... Προ ημερών πριν γίνουν όλα αυτά μπροστά στα μάτια μου ... Του είχα στείλει δυο φορές μήνυμα και μάλιστα ήταν αποτυχημένα γιατί δεν μπήκε στη διαδικασία να τα διαβάσει καν ενώ έβλεπα ότι ήταν ενεργός ... Και μόλις αποχαιρετήσαμε ο ένας τον άλλον εκείνη τη πρώτη φορά που συναντηθήκαμε που ήταν και η τελευταία... Νομίζω είχε και το θράσος να μου πει : " Εμείς οι δυο έχουμε να πούμε πολλά " ... Πως μπορείς εσύ να το εξηγήσεις αυτό ;
- Φαίδρα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πώς να εξηγήσω τι; Ότι ο παλιός σου ανεκπλήρωτος έρωτας σε φλέρταρε και τελικά δεν ήθελε συνέχεια; Δεν είναι κάτι που χρειάζεται εξήγηση. Δεν υπήρξε κάποια σχέση, ούτε καν κάποια υπόσχεση.


Φαίδρα, είσαι πολύ στενοχωρημένη. Η στενοχώρια σου βγαίνει από κάθε σειρά. Δεν ξέρω αν παίρνεις δυσανάλογα στραβά αυτά που σου συμβαίνουν, διότι δεν μας λες ποιος είναι ο «χειρότερος δυνατός τρόπος» προδοσίας, αλλά στην δεύτερη τουλάχιστον ιστορία δεν δικαιολογούνται τόσα αποσιωπητικά, τόση ένταση και τόσο δραματικές δηλώσεις. Αν είσαι στενοχωρημένη και γι'αυτό αντιδράς τόσο έντονα σε πολύ συνηθισμένες αναποδιές, τότε πρέπει να το φροντίσεις, γιατί όσο περνάει ο καιρός μπορεί η στενοχώρια σου να μεγαλώνει, και ίσως φτάσεις σε σημείο να στενοχωριέσαι χωρίς καμία αφορμή. Φρόντισε τον εαυτό σου και πρόσεξε το. Θα το αντιμετωπίσεις με έναν ψυχολόγο.

__________________
2.

Συναντάς έναν φίλο με τον οποίο εχεις χαθεί,μετά από μια δεκαετία,και ξανακολλάτε.
Περνάτε χρόνο μαζί κάνετε ό,τι κάνουν οι φίλοι, τηλέφωνα μυνήματα βόλτες καφέδες.
Μετά από 4μηνο τέτοιας φάσης σου εξομολογείται ότι του ξύπνησες κ άλλα, παραπάνω συναισθήματα.
Όμως εσύ δεν μπορείς να ανταποκριθείς γιατί έχεις σχέση.
Τα πράγματα μπορούν να είναι όπως πριν την εξομολόγηση ή πάει, χάλασε "το γλυκό";
Υ.γ.1
Ο φίλος πολύ συνειδητοποιημένος και νορμάλ τύπος
Υ.γ.2
Δεν χρειάζεται να σου πω πόσο υπεργαμάτη είσαι όλοι το ξέρουμε αυτό
- Toi et moi

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σε ευχαριστώ πολύ!


Μπορούν, αν είναι και οι δύο συνειδητοποιημένο και νορμάλ τύποι. Όμως, είναι λίγο ύποπτο το "δεν μπορείς να ανταποκριθείς επειδή έχεις σχέση". Δηλαδή αν δεν είχες; Σε περίπτωση που το μόνο που σε κρατάει είναι η σχέση, οι σχέσεις χαλάνε, και αυτός το ξέρει, και εσύ το ξέρεις, ο μόνος που δεν το ξέρει είναι η σχέση σου, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει από το να χαριεντίζεστε. Σε αυτή την περίπτωση, όχι, δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα όπως πριν.


__________________
3.


Αγαπητή Α Μπα,

Είμαι εδώ και 2 χρόνια μόνος μου, στα 38. Όλο αυτό το διάστημα ήρθα πολύ κοντά με μία φίλη που είναι επίσης μόνη με καθημερινή παρέα και επαφή σε σημείο σχέσης. Την είδα αλλιώς, της εκμυστηρεύτηκα τι σκέφτομαι και μου απάντησε ότι δεν το βλέπει το ίδιο αλλά συνεχίζουμε την τόσο στενή επαφή που είχαμε και δεν μπορώ/θέλω να κόψω αν και ξέρω ότι είναι η λύση.. Δεν το συζητάω με φίλους γιατί με δουλεύουν άντρας δύο μέτρα να μη μπορεί να ξεκολλήσει και να προβληματίζεται τόσο.

Δύο μήνες τώρα γνώρισα μία κοπελιά πολύ αξιόλογη που μου αρέσει πολύ και σκέφτομαι ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσω να ξεκολλήσει και το μυαλό μου. Πιάνω τον εαυτό μου να νιώθει τύψεις γενικά. Τύψεις για τη φίλη μου γιατί θα αποκοπώ και τύψεις για τη νέα κοπέλα που δεν μπαίνω σε μία σχέση καθαρός από το παρελθόν και τα συναισθήματα. Να το προσπαθήσω, ο έρωτας με έρωτα περνάει ή θα είμαι με τη νέα και θα σκέφτομαι την άλλη?
- Νίκος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νίκο, θα την βρεις την άκρη, αλλά πριν θα ήθελα να γράψω πόσο πολύ με στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου για αυτό το θέμα επειδή είσαι «δύο μέτρα άντρας». Φίλοι σου είναι και τους αγαπάς, αλλά δεν είναι τώρα αυτά σωστά πράγματα. Είμαστε πια όλοι σε θέση να διεκδικούμε ισότητα, και οι άντρες πρόσβαση στα συναισθήματα τους με υποστήριξη από άλλους άντρες. Ελπίζω να μην συμμερίζεσαι τις απόψεις των φίλων σου. Ελπίζω να έχεις και άλλους φίλους που δεν υποτιμούν τα προβλήματα της καρδιάς. Αν όχι, ψάξε και βρες. Υπάρχουν πολλοί που δεν υποτιμούν αυτά τα θέματα και είναι υποστηρικτικοί και με κατανόηση. Εκτός και αν οι φίλοι σου είναι μια χαρά και εσύ δεν μιλάς επειδή υποθέτεις ότι θα σε κοροϊδέψουν. Δεν ξέρω. Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.


Το άλλο που πιστεύω είναι ότι είσαι υπερβολικά ενοχικός (και ταιριάζει με την συστολή σου να συζητήσεις το θέμα, ή να καταλάβεις ότι δεν είναι αποδεκτό να σε κοροϊδεύουν για αυτό το θέμα). Πολλές τύψεις! Πολλές τύψεις, χωρίς να δικαιολογούνται. Δεν χρωστάς κάτι σε καμία. Είσαι αδέσμευτος από όλες τις πλευρές. Μην προεξοφλείς το μέλλον. Ότι σου άρεσε μια πολύ δεν σημαίνει ότι θα ανταποκριθεί, ούτε ότι θα σου αρέσει εξίσου μετά. Μπορεί αύριο η «φίλη» να βρει πρώτη τον έρωτα και να σε εγκαταλείψει ξαφνικά. Δεν είναι όλα στο χέρι σου, και δεν είναι δική σου ευθύνη να είναι καλά όσοι είναι γύρω σου. Εγώ λέω να ξεκινήσεις dating με την κοπέλα που σου αρέσει, χωρίς άγχος, χωρίς προσδοκίες, και βλέπεις. Ψυχραιμία χρειάζεται, και πολύ καλαμπούρι. Μην είσαστε τόσο σοβαροί όλη την ώρα βρε παιδιά.

__________________
4.

Γεια σε όλους!

Η σελίδα εκανε ριλοουντ και εχασα ολοη την ερωτηση και την υπομονη να την ξαναγραψω οποτε οριστε σε δυο γραμμες

Φτιαξανε ρομποτ μαεστρο. Γιατι τοση σπαταλη ενεργειας, χρονου, χρηματος για κατι που αξια κανει ανθρωπος; Χαθηκε ο κοσμος να κανουν ρομποτ ναυαγοσωστη πχ? Ειναι τοσο φτηνη η κατασκευη ρομπότ πλέον;

Καπου ειχα διαβασει οτι όταν φτιάξανε το πρωτο τρενο (ή αυτοκίνητο δε θυμαμαι) κάποιοι το ειχαν απορρίψει ως ιδεα γιατι λεγαν "τι να το κανουμε αφου τα αλογα κανουν την ιδια δουλεια". Μήπως κινούμαι στην ίδια λογικη και δεν το βλεπω;
- τυφλός


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που σου λείπει είναι οι γνώσεις μαθηματικών για να καταλάβεις γιατί έγινε αυτή η επιλογή ρομπότ και τι προεκτάσεις έχει αυτή η επιλογή για άλλες εφαρμογές, οπότε ναι, κατά κάποιο τρόπο κι εσύ κάτι ανάλογο λες. Για το ριλόουντ προτείνω σε όλους να γράφουν πρώτα τις ερωτήσεις σε word και μετά να τις αντιγράφουν στη φόρμα, γιατί έχω ακούσει από πολλούς ότι τις χάνουν.


__________________
5.


Αγαπητή Α Μπα

Το πρόβλημα για το οποίο θα ήθελα την συμβουλή σου είναι γενικότερης φύσεως και δεν περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων είχα μια σχέση που κράτησε κάπου στα 2,5 χρόνια. Η πρώτη δική μου , η δεύτερη δική του , ''μεγάλη'' σχέση. Για μένα ότι πιο δυνατό είχα ζήσει , και κατά δική του ειλικρινή ομολογία , το ίδιο ίσχυε και για τα δικά του συναισθήματα. Όντας τώρα στο μεταπτυχιακό και 3 χρόνια μακριά από αυτή την σχέση και μέσα μου να μην υπάρχει το παραμικρό απο αυτή , όλο αυτόν τον καιρό συνειδητά , δεν ήθελα να δεσμευτώ με αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε γνωριμία να τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες από την πλευρά μου και η άλλη πλευρά να θέλει το κάτι παραπάνω. Έχω ένα αρκετά καλό παρουσιαστικό οπότε το να προσελκύσω το ενδιαφέρον ενός ατόμου δεν είναι ήταν ποτέ ιδιαίτερα δύσκολο. Το θέμα μου είναι όμως πως όλες οι γνωριμίες ακλουθούσαν ένα συγκεκριμένο pattern. Μόλις η προσοχή του άλλου στρεφόταν πάνω μου εγώ έχανα κάθε ενδιαφέρον. Στα 26 μου πια , μια από αυτές τις γνωριμίες μου έκανε ένα κλικ στον αρχικό ενθουσιασμό που υπήρχε και έδωσα μια παραπάνω ευκαιρία , έχοντας βαρεθεί τόσα χρόνια να συμπεριφέρομαι σαν μαλακισμένο με τους ανθρώπους που γνώριζα. Το θέμα είναι πως μετά από ένα μήνα το άτομο αυτό με πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα ( και πολύ καλά έκανε θα πω εγώ ! ) με αποτέλεσμα να με βάλει εμένα , πέρα από μια στενάχωρη και άβολη κατάσταση , σε μια γενικότερη αμφισβήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει. Τέλος , λέω παραπάνω ότι συνειδητά δεν ήθελα κάτι παραπάνω όλο αυτό τον καιρό γιατί έχω ένα πάρα πολύ αρνητικό χαρακτηριστικό , καλά οκ πολλά είναι αλλά λέμε τώρα ένα. Όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό στην ζωή μου μηδενίζω ότι άλλο θετικό υπάρχει και γιγαντώνω αυτό το ένα αρνητικό που μπορεί να είναι και σχετικά ασήμαντο. Όποτε με τον παραπάνω φόβο απλά ότι υπήρχε σε συναίσθημα μέσα μου πάγωσε. Υπάρχει μια εξήγηση σε όλο αυτό το συνονθύλευμα ή απλά εθελοτυφλώ μέχρι , ίσως , λυθεί από μόνο του ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα που χρειάζεται σχολιασμό. Ή μάλλον, δεν κατάλαβα ποιο νομίζεις εσύ ότι είναι το πρόβλημα που χρειάζεται σχολιασμό. Το πρόβλημα που βλέπω εγώ δεν είναι ακριβώς πρόβλημα: έχεις ευχέρεια επιλογών και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που «φέρεσαι σαν μαλακισμένο». Ούτε η παλιά σχέση που έχεις θεοποιήσει, ούτε το πολύ αρνητικό χαρακτηριστικό που αναφέρεις (που δεν μου φαίνεται και τόσο αρνητικό, απλός μηχανισμός διαχείρισης μοιάζει). Είναι πολύ κλασικό να θέλεις αυτούς που δεν σε θέλουν και να μην θέλεις αυτούς που σε θέλουν. Οι περισσότεροι το ξέρουμε αυτό πριν τα 26, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.


Η εμφάνιση σου έχει δημιουργήσει μια φάτα μοργκάνα κάποιου είδους χαρακτήρα πάνω από τον χαρακτήρα σου, και τελικά, αν δεν κάνεις κάτι γι'αυτό, αυτός θα καταλήξει να είναι και στην πραγματικότητα.

 

__________________
6.

Αγαπητή Α, Μπα,
έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις ένα dating site για τους fan σου; Εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι πολύ να γνωρίσω στην καθημερινότητά μου γυναίκες που να ταιριάζουν τα πιστεύω και η κοσμοθεωρία μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις συναντώ συντηρητισμό, εσωτερικευμένο μισογυνισμό, άλυτα προσωπικά θέματα, εξάρτηση από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας κτλ. Απεναντίας μέσα στο Α,μπα διαβάζοντας τα σχόλια και τον τρόπο που εκφράζονται οι οπαδοί σου, αναρωτιέμαι συνεχώς: "Μα υπάρχουν τέτοιες γυναίκες; Ισορροπημένες, προοδευτικές, με δουλεμένο χαρακτήρα, ευθεία κρίση, αναλυτικό τρόπο σκέψης; Μα πού βρίσκονται επιτέλους;" Το ίδιο φαντάζομαι σκέφτονται και πολλές γυναίκες για άντρες σχολιαστές. Α,μπα σώσε μας από την μοναξιά μας και φέρε μας κοντά. Αν θες προσφέρομαι να βοηθήσω (είμαι προγραμματιστής).
- Νίκος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πάρα πολύ καλή ιδέα. 


_________________
7.

Αγαπητή Λένα,
Έχω ένα μικρό προβληματάκι και θα ήθελα την συμβουλή σου. Είμαι κοπέλα και πριν δύο-τρία χρόνια γνώρισα μία άλλη κοπέλα. Για να μην τα πολυλογώ, μετά από μερικούς μήνες άρχισα να τρέφω αισθήματα για αυτήν. Εκείνη (προφανώς στρέιτ) δεν ξέρει ότι μου αρέσουν οι κοπέλες αλλά έχω βάσιμες υποψίες ότι το έχει καταλάβει. Μπορώ να καταλάβω όμως από την συμπεριφορά της πως δεν έχει πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους. Αυτό για μένα αρχικά είναι ένα καλό δείγμα του χαρακτήρα της. Εδώ και λίγο καιρό, σκέφτομαι το ενδεχόμενο να της μιλήσω. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι η κοπέλα έχει σχέση και δεν ξέρω αν είναι σωστό, το να της εκφράσω τα αισθήματά μου. Φοβάμαι μήπως κάνω λάθος, μήπως επηρεαστεί η ίδια ή και σχέση της και γίνω εγώ η αιτία. Πιθανόν όμως η κοπέλα έχει καταλάβει πως εγώ την βλέπω διαφορετικά μετά από κάποιες "ύποπτες" κινήσεις που έκανα (δεν έκανα τίποτα χυδαίο, ίσα-ίσα ήμουν πολύ διακριτική) γιατί αισθάνομαι ότι προσπαθεί να απομακρυνθεί. Ξέρω πως μπορεί να ακουστεί εγωιστικό αυτό αλλά -αν και δεν θεωρώ πως είμαστε φίλες, αλλά κυρίως γνωστές που έχουμε πολύ καλές σχέσεις- δεν θέλω να την χάσω,
θέλω να συνεχίσουμε να μιλάμε, να την βλέπω και να μαθαίνω νέα της και εκείνη τα δικά μου. Επιπλέον φοβάμαι το ενδεχόμενο μήπως μιλήσει στους κοινούς μας φίλους μιας και εγώ δεν έχω βγει ακόμα από την ντουλάπα μου. Δεν με ενδιαφέρει τόσο το δικό μου πρόβλημα όσο το ότι η κοπέλα βρίσκεται σε σχέση. Είναι σωστό να μιλήσω ή όχι; Περιττό να πω ότι είμαστε και οι δύο γύρω στα 30. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βρε Π, τι πας και κάνεις; Την πέφτεις σε κοπέλα στρέιτ που τα έχει με κάποιον χωρίς να έχεις πει καν ότι είσαι γκέι; Τι περιμένεις να κάνει; Τι περιμένεις να γίνει; Να ανακαλύψει ότι τελικά είναι γκέι και να χωρίσει για να μείνετε για πάντα μαζί; Τι θα πει «ήμουν διακριτική;» Ήθελες, ή δεν ήθελες να το καταλάβει; Τα κατάφερες, το κατάλαβε. Και δεν ξέρει από πού να φύγει.


Δεν είναι περιττό να πεις την ηλικία σου, γιατί δε νομίζω ότι επιτρέπονται τέτοια πράγματα στα τριάντα. Δεν έχει σημασία ποιος είναι γκέι και στρέιτ, σημασία έχει ότι για να «εκφράσεις συναισθήματα» χρειάζεται πρώτα να διερευνήσεις το πεδίο, να δεις αν ο άλλος έχει όρεξη να του τα εκφράσεις, ή αν θα προτιμούσε να τρίψει τους αρμούς του μπάνιου με οδοντόβουρτσα.

53

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ