Στο σημερινό «Α μπα»: δεν είναι μυστικό

Στο σημερινό «Α μπα»: δεν είναι μυστικό Facebook Twitter
32

__________________
1.

 

Γεια σου Αμπα
Καιρό ήθελα να σου στείλω και τελικά το κάνω με ένα τελείως διαφορετικό προβληματισμό . Είμαι 25 και έχω εδώ και 2 χρόνια septum σκουλαρίκι , όμως ήρθε η στιγμή να βγω στην αναζήτηση εργασίας. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν έπρεπε να βγάλω η όχι το piercing μου σε πιθανή συνέντευξη (πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με αυτό !!!! ) ώστε να μην με απορρίψου για κάποιο λόγο που βασίζεται στην εμφάνιση- Είμαι εμφανίσιμη και το στυλ στα ρούχα μου είναι ''κλασσικό'' . Όμως ταυτοχρόνως προβληματιζόμουν ότι αυτή η κίνηση προσβάλει εμένα και αν κάποιος είναι τόσο κομπλεξικός ας μη με προσλάβει εν τέλη . Λίγο πριν αρχίσω να ψάχνω όμως για δουλειά μια πρόταση από μια γνωστή μου ήρθε , για μερική απασχόληση γραμματική υποστήριξη σε φροντιστήριο .Το θεώρησα καλή αρχή για λίγους μήνες μέχρι να πάρω στο χέρι μου το πτυχίο . Σκέφτηκα ωραία ας αναβάλω την απόφαση για τη παρουσία μου στη συνέντευξη αφού θα αργήσει για λίγο καιρό και η κοπέλα με επέλεξε μόνη της γνωρίζοντας το στυλ μου από πριν. Παρόλα αυτά όμως μιάμιση εβδομάδα αφού ξεκίνησα μου είπε αν γίνεται να μη φαραώ το σκουλαρίκι στη δουλειά γιατί μπορεί οι γονείς να έχουν πρόβλημα ( είπα οκ ). Τι έπρεπε να πω όμως Α μπα μου ? Τι να κάνω στις μελλοντικές συνεντεύξεις , να το φορέσω η όχι? Υπάρχει σωστό και λάθος ? Δεν είναι έλλειψη σεβασμού προς εμένα όλα αυτά ?
Υ.Γ. Προφανώς και δεν θέλω να αφαιρέσω το piercing μου αλλά ούτε και λεφτά στην άκρη έχω για ενδεχόμενη απόρριψη
- where is our freedom


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έλλειψη σεβασμού είναι να μην ντύνεσαι ανάλογα με την περίσταση. Δεν λέω πως η συγκεκριμένη περίσταση απαιτεί απαραίτητα να βγάλεις το σκουλαρίκι. Για μένα είναι απολύτως εντός των ορίων, αλλά δεν είμαι εγώ η διευθύντρια. Θα είσαι υπάλληλος σε ιδιωτικό χώρο, και μπορεί να υπάρχει αυστηρό ή μη αυστηρό dress code. Αν δεν σου κάνει ο περιορισμός, μην πάρεις τη δουλειά. Δεν είναι προστατευμένο από το Σύνταγμα να δουλεύουν όλοι ντυμένοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως τους αρέσει, δεν είναι αυτό η «ελευθερία». Υπάρχουν όρια και σε αυτά, αν θίγονται θρησκευτικά ή άλλα κοινωνικά συμβόλαια, αλλά το σκουλαρίκι μύτης δεν περιλαμβάνονται σε αυτά.


Τι θα μπορούσες να κάνεις – να το διεκδικήσεις με ευγένεια. Πες ότι κατά τα άλλα θα είσαι απολύτως ευπρεπής για την θέση αυτή, και ότι ζητάς να κάνετε κάποια δοκιμαστικά απογεύματα, με μικρό σκουλαρίκι. Αν παραπονεθεί κάποιος, θα το βγάλεις. Η ζωή χρειάζεται διαπραγματεύσεις, διεκδίκηση και συμβιβασμούς. Να μια ευκαιρία χαμηλού ρίσκου για να εξασκηθείς.

 

__________________
2.

 

Α μπα, καλημέρα.
Σε αρκετές ερωτήσεις που σου στέλνουν οι αναγνώστες και επικαλούνται προβλήματα φίλων τους μιλώντας στο γ΄ενικό, έχεις αντιληφθεί ότι συχνά κρύβεται η δική τους προσωπική ιστορία που δεν μπορούν καν να την γράψουν στο α΄ενικό, πόσο μάλλον να τη λύσουν;
- απορία


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Για να πω την αλήθεια, δεν το είχα σκεφτεί. Σίγουρα έχεις δίκιο για κάποιες περιπτώσεις. Η εντύπωση που έχω εγώ, και δεν μπορώ φυσικά να αποδείξω, είναι ότι έχουν το ίδιο (ή ακριβώς το αντίθετο) πρόβλημα με τους φίλους τους αλλά δεν το ξέρουν συνειδητά, μόνο σε βαθύτερο και κρυμμένο επίπεδο, και γι'αυτό τους προβληματίζει τόσο.

__________________
3.

Α,μπα μου, κάθε φορά που πηγαίνω θέατρο ή βλέπω ταινία, δεν μπορώ εύκολα να συγκεντρωθώ και σκέφτομαι συνέχεια τις ερμηνείες, τις πρόβες, τους σκηνοθέτες, τις κάμερες, τα σκηνικά, όλο το making of. Δεν ξέρω πώς να το αποβάλω και ενώ απολαμβάνω το θέαμα, μου έχουν λείψει οι εποχές που μπορούσα να αφεθώ και να παρασυρθώ από το στόρι. Υπάρχει σωτηρία γιατρέ μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όσο περισσότερο ασχοληθεί κανείς με μια μορφή τέχνης, τόσο πιο δύσκολο είναι να παρασυρθεί από αυτή. Αυτή είναι η κατάρα της εμπειρίας. Από την άλλη, όταν παρασέρνεται έχοντας την τριβή, απολαμβάνει στο πολλαπλάσιο. Οπότε, μην στενοχωριέσαι. Θα συμβεί ξανά, και η πληρότητα που θα νιώσεις θα είναι ακόμη πιο έντονη.


__________________
4.

Αγαπητή μου Α, μπα

Χρειάζομαι την άμεση βοήθεια σου, καθώς σε θέματα φλερτ και σχέσεων είμαι αρκετά άπειρη. Πρόσφατα σε ένα διαμέρισμα μου που νοικιάζεται, χρειάστηκε να γίνουν κάποιες εργασίες και ήρθε ένας μηχανικός. Μόλις τον είδα, ένιωσα μια ζεστασιά μέσα μου, όπως όταν είναι χειμώνας κι εσύ είσαι μέσα στο σπίτι, μπροστά στο τζάκι με μια κούπα ζεστής σοκολάτας στο χέρι και από πάνω λιωμένα marshmallow.

Από το βλέμμα του, πιστεύω πως κι εγώ δεν του είμαι απαρατήρητη. Μου χαμογελάει, μου είπε ότι είναι μόνος, συζητάμε για διάφορα θέματα και έχουμε αρκετά κοινά. Ο χρόνος μας τελειώνει και δεν θα αντέξω να τον χάσω! Όταν τον βλέπω, απλά θέλω να παγώσει ο χρόνος! Τι να κάνω; Πώς να τον προσεγγίσω διακριτικά ώστε να καταλάβει πως θέλω κάτι παραπάνω; Είμαι 24 και είναι 32.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΩ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΣΩ :(

Σ' ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!
- Μια ντροπαλή και άπειρη 24χρονη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αχ ελπίζω να μην άργησα, αν και νιώθω ότι πήγε καλά το πράγμα. Πες του να σου κάνει add στο φέις. Αν κάνει, ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ.


__________________
5.

Αγαπητή Αμπίτσα,

Αρχικά να σας ζήσει το μωράκι σας και να είστε όλοι ευτυχισμένοι και υγιείς.

Στο θέμα μας, ψάχνω να διαβάσω βιβλία που να καταγραφούν τη σχέση πατέρα - κόρης. Είμαι λίγο πριν τα 30 και προσπαθώ να ανασύρω από το ασυνείδητο μου αναμνήσεις με τον πατέρα μου και να αναδιαμορφώσω τη σχέση μου μαζί του, να τον πλησιάσω και να τον γνωρίσω καλύτερα.

Θα είχες κάποιο/α μυθιστόρημα/τα να προτείνεις; Ο,τι έχω διαβάσει από αυτά που έχεις προτείνει μου έχει αρέσει πολύ.

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων και σου στέλνω αγάπη.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

(Ευχαριστούμε!)


Αυτό που θέλεις να κάνεις γίνεται με θεραπεία. Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να διαβάσεις το μυθιστόρημα που μιλάει για την δική σου σχέση με τον πατέρα σου. Δεν είναι μάλλον απίθανο; Δεν είναι πιο λογικό να θέλεις να διαβάσεις βιβλία ψυχολογίας αντί για λογοτεχνία; Εγώ είμαι αυτή που λέει ότι η λογοτεχνία έχει όλες τις απαντήσεις, αλλά για θέματα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν. Δεν λειτουργεί εύκολα ως ευρετήριο.


Με έμπνευση την ερώτηση σου μολαταύτα, θυμήθηκα τρία πολύ κλασικά που θα μπορούσα να ταιριάζουν στην περιγραφή: το «Περηφάνια και Προκατάληψη» της Τζέιν Ώστεν, το «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια» της Χάρπερ Λι, και το «Πλατεία Ουάσινγκτον» του Χένρι Τζέιμς.


__________________
6.

Αγαπητη Α,μπα
Θέλω να ρωτήσω κάτι αρκετά περίεργο. Τί κάνουμε στην περίπτωση που ένας άνδρας(αγνώστος προς εσενα) βγάζει φωτογραφία με το κινητό του μια ή περισσότερες κοπέλες (επίσης άγνωστες προς έσενα αλλά και προς τον ίδιο); Και εξηγούμε, μου έτυχε το ίδιο περιστατικό σε μικρό χρονικό διάστημα και αναρωτιέμαι τι θα ήταν πιο σωστο να πράξω αν μου ξανατυχει. Και στα δυο περιστατηκα, το ενα ηταν σε μία πισίνα και το αλλο σε ένα σταθμό λεωφορίων, ένας άντρας που καθότανε δίπλα μου, εβγάλε με το κινητό του φωτογραφιες καποιες κοπέλες που βρίσκοταν πιο εκει. Στην αρχη σοκαρήστικα και σκέφτηκα οτι δεν θα ήθελα να ειμαι εγω στην θέση τους,και κάποιος άγνωστος να ειχε την φωτογραφία μου στο κινητο του..Νομίζω είμαι παραβίαση της ιδιοτηκότητας αλλα γενικά δεν ειμαι ενημερωμένη για το τι λέει ο νομος για αυτο..Στο τέλος δυστηχώς απλά εκνευρήστικα και δεν έκανα τίποτα..Δεν ειπα τιποτα ούτε στον άνδρα,ούτε τις κοπέλες της φωτογραφίας. Στον άνδρας γιατί τον φοβήθηκα κάπως...και στις κόπελες γιατί πιθανων θα τις έκανα να νιώσουν άβολα με όλο αυτο..Πφφ, δεν ξέρω,τωρα που το σκέφτομαι ίσως θα έπρεπε να τις ενημ
ερώσω..Εσυ τι θα έκανες;;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Καλώς φοβήθηκες, πιστεύω. Αν είχες ειδοποιήσει τις κοπέλες θα μπορούσατε να του τρίξετε τα δόντια όλες μαζί. Αν παραμερίσουμε την πιθανότητα να υπήρχε κάτι αθώο στην πράξη αυτή – που δε νομίζω – η απάντηση πρέπει να δοθεί από δικηγόρο, για να ξέρουμε ποια είναι τα δικαιώματα μας και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά κάποιον που κάνει κάτι τέτοιο.


_________________
7.

Καλησπέρα α μπα μου.τι πιστεύεις για τημ συνεχή νοσταλγια που μπορει να εχει καποιος ? Λογικα ολοι οι ανθρωποι τεινουν να αναπολουν καταστασεις ευτυχισμενες περιοδους της ζωης τους...
Τι γίνεται ομως με την μονιμη νοσταλγια μιας συγκεκριμένης εποχης ? Κατι προσπαθει να μου πει ο εαυτος μου ε?
Και.μια αλλη ερώτηση. Ξερω οτι θα μου πεις ότι το διαβασμα ειναι καθαρα προσωπικη υποθεση αλλα σε θερμοπαρακαλω τι θα προτεινες σε καποιον που θα ήθελε να εξοικοιωθει με τον ψυχικο του κόσμο και τα συναισθηματα... ?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάτι προσπαθεί να σου πει ο εαυτός σου, ναι, και δε νομίζω ότι το κρύβει ιδιαίτερα. Εσύ τι πιστεύεις ότι θέλει να σου πει; Κάποια ιδέα θα έχεις. Για την δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι: τα πάντα. Δεν ξέρω ποιος είναι ο ψυχικός σου κόσμος για να σου προτείνω το κατάλληλο βιβλίο. Θα τον ανακαλύψεις ΚΑΙ διαβάζοντας. Επίσης, ο ψυχικός σου κόσμος δεν είναι κάτι σταθερό, ούτε η ικανότητα σου να είσαι δεκτική σε νέες ιδέες. Ένα βιβλίο που φέτος δεν σου λέει τίποτα, του χρόνου μπορεί να σε ταρακουνήσει σε βάθος, επειδή εν τω μεταξύ θα έχεις καινούριες εμπειρίες. Για αξιόλογα βιβλία που μπορεί να σου μιλήσουν ξεκίνα από όσα έχουν πάρει βραβεία Μπούκερ. Όταν διαβάσεις κάποιο που σου μίλησε, ψάξε συνεντεύξεις του συγγραφέα μέχρι να μάθεις ποιοι είναι οι συγγραφείς που τον επηρέασαν. Και πάει λέγοντας.


32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ