Στο σημερινό «Α μπα»: η αβάσταχτη ελαφρότητα

Στο σημερινό «Α μπα»: η αβάσταχτη ελαφρότητα Facebook Twitter
64

__________________
1.

Αγαπημένη μου Α μπα.. Αυτή τη στιγμή σου γράφω γιατί νιώθω τόσο μόνη! Θα ήθελα πάρα πολύ να σου πω το πως έφτασα εδω αλλά δεν μας χωράει ολο το ιντερνέτ του κόσμου.. Απλά αν μπορείς λύσε μου μια απορία.. Τι κάνεις όταν νιώθεις οτι εχεις βρει το άλλο σου μισό αλλα για τον άλλον δεν είσαι εσυ το άλλο του μισό?

-Ελα ντε..

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Παρακολουθείς τον εαυτό σου όσο διανύει τα πέντε στάδια του πένθους προσπαθώντας να αναγνωρίσεις ποιο περνάς κάθε φορά (η σειρά δεν είναι δεδομένη), και όταν περάσεις και το τελευταίο, τότε αρχίζεις να επεξεργάζεσαι το γιατί εσύ πίστευες ότι ο άλλος ήταν το άλλο σου μισό, ενώ προφανώς, δεν ήταν, και γιατί ο άλλος το κατάλαβε ενώ εσύ όχι. (Η απάντηση έχει να κάνει με σένα, και όχι με τον άλλον). Για το τελευταίο ειδικά χρειάζεται προσπάθεια, και είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις και μάλιστα με επιτυχία, γιατί αν δεν τα καταφέρεις, κινδυνεύεις να επαναλάβεις το ίδιο λάθος πολλές φορές, και κάθε φορά θα έχεις λιγότερες αντοχές για να διανύσεις τα πέντε ρημαδοστάδια.

__________________
2.

Καλησπέρα α μπα!! Αρχικά να σε συγχαρώ για τον ώριμο και πνευματωδη τρόπο σκέψης σου!! Το πρόβλημα μου έχεις ως εξής: είμαι 27 χρονών και από τα 18 μου σπουδάζω σε άλλη πόλη. Έχω μια μικρότερη αδερφή ( 16 χρόνων) με την οποία λόγω της διαφοράς ηλικίας και των σπουδών μου την βλέπω μόνο οπότε γυρνάω στο πατρικο μου. Οι σχέσεις μας θα έλεγα είναι σχεδόν ανύπαρκτες και με συγναχωρει. Είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι σε χαρακτήρα, τρόπους κτλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κρίνουμε και οι δύο "λάθος" τον τρόπο του άλλου και να χειρότερευει τα πράγματα. Έχω κάνει και κάνω αρκετές προσπάθειες να έρθουμε πιο κοντά αλλά μάταια. Της ζητάω να μιλήσουμε, να μου πει για την ζωή της και τα προβλήματα της αλλά πάντα μια άρνηση. Να σημειώσω επίσης πως έχει εκφράσει παλαιότερα στην μητέρα μας πως μου έχει αδυναμία και πιστεύω το κρατάει ακόμα μέσα της. Ωστόσο δεν καταλαβαίνει πως δεν είναι αδυναμία που μου έχει η μητέρα μου, είναι το γεγονός ότι έχουμε περάσει πολλές στενάχωριεσ και προβλήματα στο σπίτι και εξακολουθουμε ακόμα και επειδή ο πατέρας μου είναι στην πράξη απών, τόσα χρόνια ανάπτυξαμε μια έντονη σχέση συμπαράστασης, υποστήριξης και αλληλοβοηθειας που συνεχίζει. Τέλος να αναφέρω πως η αδερφή μου ειναι συμφέροντολογος γιατί κάθε φορά που θέλει κάτι έρχεται το ζητάει με όμορφο τρόπο και μετά αν μου μιλήσει το κάνει με ιδιαίτερα άσχημο τρόπο ( αυτά σε περίπτωση που φανούν χρήσιμα). Πως θα μπορούσα να προσέγγισω την αδερφή μου προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλή σχέση; Μήπως να αναβάλω τις προσπάθειες για μετά το τέλος της εφηβειας της;

-Μεγάλος αδερφός


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχετε μεγάλη διαφορά ηλικίας, και δεν έχετε χρόνο για να αποκτήσετε κοινές εμπειρίες, και η αδερφή σου βρίσκεται σε αρκετά μεταβατική φάση που θα κρατήσει μερικά χρόνια ακόμα, οπότε κυρίως χρειάζεται υπομονή. Μολαταύτα, για την ουσία του πράγματος, ο τρόπος για να αποκτήσεις καλή σχέση με τον άλλον είναι να μην τον κρίνεις. Εσύ και την κρίνεις, και την χαρακτηρίζεις συμφεροντολόγο. Δεν ξέρω πώς περιμένεις να γίνετε κολλητοί όταν υπάρχει τέτοιο εμπόδιο ανάμεσά σας. Όταν λέμε «να μην κρίνεις» δεν εννοούμε να αγνοείς τα ελαττώματα της. Εννοούμε να μην τα κρίνεις, που σημαίνει να τα δέχεσαι χωρίς να νιώθεις ότι είσαι καλύτερος από αυτή, γιατί όταν κρίνεις λειτουργείς ως δικαστής. 


Δε νομίζω ότι έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις. Η χρονική απόσταση επαφής μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ψυχική απόσταση. Όταν θέλεις να πλησιάσεις κάποιον, η καλύτερη μέθοδος είναι να ακούς. Για να ακούς, πρέπει να ρωτάς. Μίλα της, όχι για να της πεις ποιο είναι το σωστό κατά τη γνώμη σου. Ρώτα την τι κάνει, τι σκέφτεται, γιατί τα σκέφτεται έτσι και όχι αλλιώς. Χωρίς να κρίνεις. Είναι απλό. Το δύσκολο είναι να παραμερίσεις τον εγωισμό σου που σου φωνάζει ότι εσύ θα τα έκανες καλύτερα.

__________________
3.


Αγαπητη αμπα μου καλησπερα.Ελπιζω να ξεκουραστηκες και να απολαυσες τις διακοπες σου. Ελα ομως που παλι θα σε βομβαρδισω με ερωτηση με ισως αυτονοητη απαντηση. Ειμαι που λες με ενα παιδι περιπου πεντε χρονια. Σε αυτα τα χρονια εχω παρατηρησει οτι σε πολλα πραγματα ειναι αρκετα εγωιστης, ειδικα οσον αφορα τη διασκεδαση. Δηλαδη, αν θελει να βγει εξω βολτα, θα βγει ακομα κι αν εγω εχω ενα προβλημα. Για να σου δωσω να καταλαβεις...τον πηγα με το αμαξι του μεχρι το κεντρο της πολης που ζουμε για να βγει (για να μην ταλαιπωρηθει να παρκαρει το παιδι) και το αμαξι εμεινε οταν τον αφηνα. Και τι μου λεει? Να φυγω εγω? Δεν με θες κατι ε? Και πραγματικα εμεινα!!! Θα με παρατουσε εκει δηλαδη να βρω λυση για το δικο του αμαξι που εμεινε για να μην καθυστερησει να παει να βρει τους φιλους του..φυσικα του την ειπα επι τοπου και εμεινε (φανερα στραβωμενος) αλλα δεν ξερω ρε συ..τι ηταν αυτο? και μετα καταλαβαινεις σκεψεις τραβηγμενες που εκανα..αν εχω ενα προβλημα στο μελλον ετσι θα με παραταει? ποσο εγωιστης ηταν απο το 0 εως το 10?
-μηπως να σηκωθω να φυγω?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Γύρω στο 18;


Έχουμε διαβάσει πολλές ιστορίες ήπιας φρίκης σε σχέσεις στο α μπα τόσα χρόνια, αλλά η δική σου για μένα θα έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Αυτό που με σκλάβωσε περισσότερο δεν είναι το περιστατικό (που είναι δυναμίτης) αλλά το «δε με θες κάτι ε;» Αριστούργημα. Θα μπορούσε να είναι σκηνή από το Insecure. 


Η απάντηση είναι αυτονόητη, και την ξέρεις, και το «αν έχω ένα πρόβλημα έτσι θα με παρατάει» δεν είναι τραβηγμένη, γιατί ακριβώς αυτό έκανε. Για την ακρίβεια, έκανε κάτι ακόμη πιο τραβηγμένο: σε παράτησε για δικό του πρόβλημα. Δεν είναι σοφό να περιμένεις κάτι καλύτερο στο μέλλον. Και δε νομίζω ότι αυτό ήταν το μοναδικό δείγμα αυτής της συμπεριφοράς του.


__________________
4.

Γίνεται συχνά λόγος στο Αμπά για ισότητα ή ανισότητα φύλων, προκαταλήψεις, πατριαρχία, στερεότυπα κλπ οπότε θεωρώ το κοινό της στήλης κατάλληλα εκπαιδευμένο και κατ'εξοχήν αρμόδιο για την ερώτηση: Στις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι γυναίκες υποψήφιες μπορούν να συμπληρώσουν στο μηχανογραφικό τους στρατιωτικές σχολές (μάχιμες, όχι στρατιωτικές νοσοκόμες), γίνονται αξιωματικοί σε όλα τα σώματα στρατού. Καμία αντίρρηση μέχρι εκεί. Όμως, δε θα έπρεπε τότε για να μιλάμε για πραγματική ισότητα και ίσες ευκαιρίες -κι όχι μόνο ίσα δικαιώματα- να είναι υποχρεωτική η στράτευση και για τις γυναίκες όπως για τους άντρες; Θα μου πείτε το άλλο είναι επαγγελματική επιλογή. Με τη διαφορά πως ο 18χρονος που θα θέλει στρατιωτική σχολή και θα δώσει πανελλήνιες και θα περάσει σε κάτι άλλο, θα πάει στο κάτι άλλο να φοιτήσει κι αποφοιτώντας θα φάει και ένα χρόνο από τη ζωή του -θέλει δε θέλει, γουστάρει δε γουστάρει- στο στρατό. Η αντίστοιχη 18χρονη, θα συνεχίσει τη ζωή της χωρίς να την κόβει κανείς. Φυσικά και η λύση είναι ο στρατός να είναι επαγγελματικός και η θητεία προαιρετική. Αλλά, όσο είναι υποχρεωτικός για την πραγματική ισότητα ή θα πρέπει να μην μπαίνουν γυναίκες στις στρατιωτικές σχολές, ή να γίνει η θητεία για όλους/ες. Τι λέτε κι εσείς γι'αυτό;
¬-Brumisateur


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αγαπητέ φίλε, την κουβέντα με θέμα «αν θέλετε ισότητα γιατί δεν πάτε στο στρατό» την κάναμε όταν ήμασταν δεκαεφτά, γιατί τότε ακόμα ψαρώναμε και νομίζαμε ότι υπάρχει λόγος να δικαιολογηθούμε. Πράγματι, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ισότητα, γιατί απέχουμε πάρα πολύ από την πραγματική ισότητα. Λοιπόν με λίγα λόγια ο λόγος που ισχύει αυτό αυτή τη στιγμή είναι ότι η διοίκηση, οι αποφάσεις και ο πόλεμος είναι αποκλειστικά αντρική υπόθεση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παράλληλα, κάθε φορά που ανακοινώνεται η πρόθεση για τις γυναίκες στο στρατό με υποχρεωική θητεία, τα σεξιστικά αστεία για τα πιστολάκια στο καψιμί πάνε σύννεφο. Κάποιοι, δεν ξέρω αν είσαι ανάμεσα τους, θέλουν να πάνε οι γυναίκες στο στρατό, ενώ ταυτόχρονα σιχαίνονται την ιδέα να πάνε οι γυναίκες στο στρατό. Διάβασε και για τον περίφημο «αρνητή της πατριαρχίας» που πολύ πετυχημένα αναλύεται εδώ.

Τι λες για το γεγονός ότι οι γυναίκες επιτρέπεται να σπουδάσουν θεολογία, αλά δεν μπορούν να γίνουν παπάδες και να κάνουν καριέρα με στόχο να γίνουν Πατριάρχισσες και να λουστούν στα χρυσάφια, εφόσον θέλεις να μιλήσουμε για «πραγματική ισότητα και ίσες ευκαιρίες;»


Προσωπικά πιστεύω ότι κανείς δεν θα έπρεπε να πηγαίνει υποχρεωτικά στο στρατό. Αντί να στρέφομαι απέναντι, προτιμώ να ψάχνω το πραγματικό πρόβλημα.


__________________
5.

Γεια σου Α,μπα! Έχω μία συνάδελφο, η οποία ίσως να έχει πρόβλημα. Γνώρισε πριν 6-7 χρόνια τον σημερινό της σύζυγο και από τότε άρχισε τις αλλαγές. Πρώτα εβαψε τα μαλλιά της καστανά από πλατινέ, έκανε δερμοαπόξεση προσώπου, μετά έκανε προσθετική στήθους, έκανε ισιωτική στα μαλλιά της, εκανε επέμβαση στα χείλια - ισως και στη μύτη της- και τωρα έβαλε και σιδεράκια στα δόντια. Είναι γυρω στα 45, ήταν και είναι πολύ ωραία γυναίκα, έχει και μια κόρη στα 18. Είναι πολύ ευαίσθητο άτομο, σκέψου ότι βάζει τα κλάματα αν της κάνουν παρατήρηση στη δουλειά και φοβάμαι μήπως τη μειώνει ο σύζυγός της και τα κάνει αυτά.
Δεν είναι φίλη μου, δε θα βγούμε ποτέ οι δυο μας για καφέ, αλλά στα ξενύχτια στη δουλειά λέμε και τα πιο προσωπικά μας ή κάτι που μας προβληματίζει. Ποτέ δε μιλάει για τον άντρα της, μόνο για την κόρη της, γι αυτό σκέφτομαι λίγο αρνητικά για αυτόν.
Έχω δικαίωμα να της πω κάτι; Και αν ναι, πως να την προσεγγίσω;
-Αδιακρισία;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάπως αυθαίρετο το συμπέρασμα που έβγαλες. Το μοναδικό δεδομένο που έχεις είναι ότι η συνάδελφος γνώρισε τον σύζυγο της πριν από 6-7 χρόνια, τα υπόλοιπα είναι δικές σου υποθέσεις. Όχι δεν έχεις δικαίωμα να της πεις κάτι, γιατί δεν βλέπω κάπου να σου το έδωσε. Το δικαίωμα για να πούμε τη γνώμη μας παραχωρείται, δεν διεκδικείται. Επεμβαίνουμε αν τίθεται ζήτημα σωματικής ή λεκτικής βίας, αλλά σε αυτή την περίπτωση βρε παιδί μου δεν έχεις ούτε μια χαραμάδα για να υποθέσεις κάτι τέτοιο. Υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό που δικαιολογεί τις υποψίες σου που δεν μας λες;


__________________
6.


Βγαίνω με κάποιον περίπου ένα χρόνο, αλλά όλο αυτό τον καιρό βλεπόμαστε αραιά αν και μιλάμε αρκετά με e-mail κυρίως για θέματα επαγγελματικά. Το άτομο έχει δηλώσει οτι δεν θέλει σοβαρή σχέση. Μάλιστα. Θέλει μόνο σεξ. Μάλιστα.
Όμως αν και μένει μόνος του δεν θέλει να πάω στο σπίτι του γιατί στην ίδια πολυκατοικία σου λέει μένουν και 1-2 κοπέλες με τις οποίες τα είχε παλιά και δεν θέλει να τις στενοχωρήσει φέρνοντας μια άλλη κοπέλα στο σπίτι του ...!!!.
Επίσης, δεν μου έχει γνωρίσει κανέναν φίλο/η του.
Οταν τον ρώτησα (μετά από πολλές φορές) γιατί συμβαίνει αυτό μου είπε κάτι που με κούφανε, πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Οτι δηλαδή "κανείς δεν γνωρίζει το 100% για μένα, γιατί κάποιοι άνθρωποι μ' έχουν μπλέξει στο παρελθόν. Και οτι όπως δεν ξέρεις εσύ για τις άλλες κοπέλες έτσι δεν ξέρουν και εκείνες για εσένα!"
Εσύ αγαπητή Α Μπα; τι καταλαβαίνεις οτι γίνεται μ΄ αυτό το άτομο και μ' αυτή τη σχέση;;; (έχω πελαγώσει, αλλάζω άποψη 100 φορές μέσα στη μέρα).
Θα ήθελα πολύ ν΄ ακούσω τη γνώμη σου.
Σ' ευχαριστώ Α μπά;!
Μια επιφυλακτική persona


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πού είναι ο γρίφος; Σου τα λέει όλα χαρτί και καλαμάρι. Θέλεις να βρεις άλλη εξήγηση για αυτά που σου λέει ώστε να βγει άλλο από το προφανές συμπέρασμα; Δεν θέλει σχέση μαζί σου, και δεν σκοπεύει να σε βάλει στη ζωή του με κανέναν απολύτως τρόπο. Αυτό καταλαβαίνω, όχι επειδή είμαι η Πυθία, αλλά επειδή διάβασα αυτά που έγραψες, που είναι αυτά που σου είπε.


Να παραπονιόμαστε όταν μας κοροϊδεύουν, αλλά να παραπονιόμαστε και όταν μας λένε την αλήθεια;
Μήπως η ερώτηση σου είναι γιατί δεν θέλει να κάνει σχέση μαζί σου και γιατί δεν θέλει να σε βάλει στη ζωή του;
Αυτή είναι η ερώτηση του ενός σεντ. Διότι δεν εκπληρώνεις το όραμα του περί σχέσης, και αυτό το όραμα όχι μόνο είναι αόρατο σε σένα, αλλά είναι αόρατο ακόμα και στον ίδιο, όπως φαίνεται από αυτά που λέει.


_________________
7.


Αγαπημένη μας Αμπα,
Είμαι 32 χρονών και δεν έχω κάποια σχέση. Θα ήθελα, αλλά δεν έχω. Δεν έχει τύχει, και έχω πάρει τα τελευταία χρόνια αρκετά κιλά που έχουν αλλάξει την εμφάνισή μου κι έτσι δεν έχω και πολλές προτάσεις...Όλες οι φίλες μου είναι παντρεμένες ή ζευγαρωμένες και συγκατοικούν με τους συντρόφους τους. Χαίρομαι πολύ γι' αυτές, ξέρω πως η καθεμία έχει περάσει δυσκολίες και χαίρομαι που όλες έχουν βρει κάποιον να τις στηρίζει και είναι καλά στα προσωπικά τους. Βάζω στην άκρη ότι ζηλεύω λίγο γιατί το θεωρώ υγιές και λογικό μιας κι εγώ θέλω κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Αλλά. Η καθεμία έχει τη δουλειά της το πρωί και το απόγευμα/ βράδυ κατά βάση θέλει να επιστρέψει σπίτι της να ξεκουραστεί. Εγώ έχω πολύ ανάγκη να βγαίνω κάθε μέρα μετά τη δουλειά. Καταλαβαίνω πως αυτό δεν γίνεται και δεν είναι και τρομερό αν το κάθε μέρα γίνει 2-3 φορές τη βδομάδα. Αλλά ούτε αυτό γίνεται. Όλες έχουν απαιτητικές δουλειές και είναι πολύ δύσκολο να κανονιστεί κάτι μες τη βδομάδα. Και όταν κανονίζεται, είναι πάντα με δική μου πρωτοβουλία και μετά από πολλές μέρες στη σειρά που δεν μπορούν. Εν ολίγοις για να δω κάποιον αισθάνομαι πως παρακαλάω και πως γίνομαι φορτική. Τα δε Σαββατοκύριακα οι μεν παντρεμένες μπορεί να έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις με σόγια κλπ, οι δε ανύπαντρες είτε θα πεταχτούν κάπου για διήμερο, είτε θα περάσουν περισσότερο χρόνο με τη σχέση τους. Το πιο σύνηθες είναι να βρεθούμε Σάββατο βράδυ και πού και πού για κανένα καφέ το Σάββατο το πρωί ή και ένα ποτό μες τη βδομάδα μετά από δική μου πρωτοβουλία. Δεν έχει αλλάξει κάτι στη σχέση μου με τις φίλες μου (μιλάω πάντα για 4-5 στενές μου φίλες). Και εννοείται πως στις προτάσεις μου συμπεριλαμβάνω και τους συντρόφους τους. Το καταλαβαίνω πως όταν έχεις σχέση, προτεραιότητά σου είναι η σχέση σου, ιδίως όταν συγκατοικείς. Αλλά Αμπα μου νιώθω τόσο μόνη μου.....Κάνω μοναχική δουλειά και υπάρχουν μέρες που δεν μιλάω σε άνθρωπο πέρα απ τους γονείς μου. Δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι σαφές πως θέλω να γνωρίσω κάποιον αλλά αυτό δεν γίνεται από το σπίτι μου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, θέλω τις φίλες μου πίσω.....Θέλω να μπορώ να βγω για ένα ποτό χωρίς να γίνομαι φορτική. Δεν είναι το ζητούμενό μου να κάνω καινούριες παρέες. Δεν μπορώ να βλέπω πιο συχνά τις φίλες που ήδη έχω; Ή απ τη στιγμή που είμαι μόνη μου και για όσο είμαι θα υπάρχει πάντα ένα κενό και θα πρέπει να το συνηθίσω; Θα εκτιμούσα πολύ τη γνώμη σου για όλα αυτά. Σε ευχαριστώ, Πέρσα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το κενό που νιώθεις δεν μπορούν να σου το καλύψουν οι φίλες σου. Όμως αυτό που πρέπει να καταλάβεις, πριν κάνεις σχέση, είναι ότι ούτε μια σχέση μπορεί να σου το καλύψει. Όσο βρίσκεσαι σε αυτή τη νοητική κατάσταση, θα δυσκολευτείς πολύ να φλερτάρεις, να βγεις ραντεβού, να ψάξεις αυτό που σου ταιριάζει, γιατί αυτό που ελπίζεις τώρα να πετύχεις είναι να σου λύσει κάποιος το άλυτο θέμα του βάρους της ύπαρξης. Ναι, μόνη σου είσαι, κι εσύ και όλοι μας, εις τους αιώνες των αιώνων. Θέλεις να είσαι ανάμεσα σε κόσμο και να βγαίνεις κάθε μέρα για να μην ακούς τον αντίλαλο της μοναξιάς, προσπαθείς να προκαλέσεις θόρυβο για να μην ακούς τις σκέψεις σου. Είναι πολύ κοινό, κοινό λάθος. Όποιος έχει κάνει φιλίες και σχέσεις για να μην ακούει το εαυτό του (δηλαδή, όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας), αν δεν το έχει μετανιώσει, το έχει τουλάχιστον απορρίψει, γιατί σε αυτές τις περιόδους κάνουμε τις πιο ακατάλληλες επιλογές.


Η γνώμη μου Πέρσα είναι ότι πρέπει να μάθεις να μην φοβάσαι να είσαι μόνη σου, και να μην το θεωρείς κατάντια ή μιζέρια. Να το θεωρείς ελευθερία, γιατί αυτό είναι. Να μάθεις να είσαι μόνη σου στο σπίτι, να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, από πλέξιμο μέχρι μάσκες προσώπου – βρες το – να μάθεις να πηγαίνεις μόνη σου για περπάτημα, σε μουσεία, σε σινεμά, για καφέ, όταν περάσεις κάποιες πίστες. Να μάθεις να μην φοβάσαι αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που νιώθεις. Να μην τα αποφεύγεις. Να τα αναλύεις. Κυρίως, να εκμεταλλευτείς τον χρόνο αυτό για να μορφώσεις και να εξελίξεις τον εαυτό σου. Διάβασε. Δες ντοκιμαντέρ. Δες ταινίες. Δες τις καινούριες σειρές, υπάρχουν τόσες αξιόλογες. Είσαι 32 χρονών. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να είσαι σε θέση να απολαμβάνεις τις μοναχικές ασχολίες.


Νομίζεις ότι οι φίλες σου διασκεδάζουν τόσο πολύ τα σαββατοκύριακα στα «σόγια» που λες, που είναι οι νέες τους υποχρεώσεις; Νομίζεις ότι δεν αισθάνονται ποτέ μοναξιά σε αυτές τις επισκέψεις; (Τις έχεις ρωτήσει ποτέ;)


 

64

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#6ο ορισμός του με φτύνουν και νομίζω ότι βρέχει! Αγαπητή επιφυλακτική persona, ο τύπος σε θέλει μόνο για sex. Στο είπε, τι άλλο να κάνει για να καταλάβεις; Δε θα σε γνωρίσει στους φίλους του και δε θέλει κανένας από το περιβάλλον του να σε ξέρει, ούτε καν οι γείτονες. Επιδεικνύει μια εξαιρετική συνέπεια λόγων και πράξεων! Τι δεν καταλαβαίνεις;
#4 - Νομίζω ο άνθρωπος θέλει να πει πως αν οι γυναίκες κρίνονται ακατάλληλες σωματικά για μάχη, στρατό κλπ (και με βάση το ανδρικό αυτό στερεότυπο δεν υπηρετούν ως φαντάροι, δεν είναι όλες Brienne of Tarth), τότε δε θα έπρεπε να μπορούν να σταδιοδρομούν και ως αξιωματικοί στο στρατό (που συμβαίνει). Σαφέστατα δε λέει να πάνε στρατό οι γυναίκες, λέει αφου δεν πάνε στρατό γιατί να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επαγγελματική καριερα στο στρατό. Η διαφορά που καταλαβαίνω σε σχέση με στερεοτυπικά επαγγέλματα είναι πως κανείς δε θα πει στον άνδρα μην πας να σπουδάσεις στο ΤΕΙ αισθητικής πχ. Ομως μετά ο απόφοιτος του ΤΕΙ Αισθητικής, θα πάει και στρατό. Δε γλιτώνει, και έχει ένα χαμένο 9μηνο. Η συμφοιτητρια του δε θα πάει, και θα πιάσει αμέσως δουλειά. Η θεολογία που λες Αμπά,δίνει επαγγελματική διέξοδο σαν καθηγήτρια δεν είναι ανάγκη να γίνεις παπάς (τεράστιο θέμα, κακώς δεν μπορούν οι γυναίκες να ιερουργούν εφόσον το γουστάρουν, και απαράδεκτο το ότι δεν μπορούν να επισκεφτούν τον Αθω).H θέση "εδώ δεν λύσαμε τα χοντρά της ισότητας, τι μου λες τώρα για στρατό" ενώ ο στρατός είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί η πολιτεία να ρυθμίσει δε στέκει. Η πολιτεία δε μπορεί να μπει στον εγκέφαλο των σεξιστών, των εργοδοτών που φρίττουν στην ιδέα εγκυμοσύνης υπαλλήλου, των κυρακατίνων που κάθονται με τη βεντάλια στο περβάζι και "τςςς τςςς πάλι ξενύχτισε η Μαιρούλα, 30χρονών κορίτσι, όλο έξω γυρνάει, πότε θα νοικοκυρευτεί, περνάνε τα χρόνια".Η πολιτεία δε μπορεί να κόψει πρόστιμο στον "αει πήγαινε πλύνε κανα πιάτο μωρή". Η πολιτεία, που θέλουμε δε θέλουμε στην απόλυτη μορφή της εκφράζεται στο δημόσιο τομέα, αυτά τα θέματα τα έχει εν πολλοις λύσει. Και μάλιστα ευνοικά για τις γυναίκες, χορηγώντας άδειες λοχείας και μπένεφιτς μειωμένου ωραρίου γενναιόδωρα στις φρέσκιες μάνες υπαλλήλους (btw, Αμπά, πόλλές ευχές για το μωρό). Ενας υπάλληλος δημοσίου με πτυχίο και μεταπτυχιακό, στην ίδια θέση, τα ίδια χρόνια, θα πάρει τα ίδια λεφτά είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Και όταν μιλώ για μπένεφιτς λέμε πως μέχρι πρόσφατα (δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα) μια γυναίκα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο στα 50,αν είχε ανήλικο παιδι. Αν δεν είχε, ή οι αντίστοιχοι 50ρηδες άντρες (με ή χωρίς παιδί) θα δούλευαν κάμποσα χρόνια ακόμα. Λες και το δημόσιο σε επιβραβεύεο που έκανες παιδί (δική σου επιλογή, δε στο φόρτωσε κανείς) και στο αναγνωρίζει ως συντάξιμο. Δίκαιο είναι αυτό για τους άντρες και τις γυναίκες χωρίς παιδί; Τώρα τα υπόλοιπα είναι θέμα ωριμότητας της κοινωνίας, mentalité αν θέλεις το οποίο θέλει δουλειά ακόμα και σιγά σιγά γίνεται αλλά έχουμε δρόμο ακόμα. Α , και μακάρι να δούμε περισσότερους άνδρες βρεφονηπιοκόμους κάποτε και να μη δυσπιστούμε αν μπορούν να κάνουν τη δουλειά.
Ε όχι και benefits βρε παιδιά οι άδειες λοχείας και ανατροφής παιδιού και τα μειωμένα ωράρια. Είναι αυτονόητες παροχές σε ανθρώπους που έχουν κάθε δικαίωμα να εργάζονται και να ανατρέφουν παιδιά και κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να μεριμνά γι αυτές. By the way πάντως τα μειωμένα ωράρια και την άδεια ανατροφής παιδιού την δικαιούνται και οι πατεράδες όπως δικαιούντο και την πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω ανήλικου τέκνου μέχρι πριν να καταργηθεί. Ωριμότητα της κοινωνίας θα ήταν η ανατροφή των παιδιών ας πούμε να θεωρείται και στην πράξη ευθύνη και δικαίωμα και των δύο γονέων και να παψουν όσοι δεν έχουν παιδιά να θεωρούν ότι τα προνόμια αυτά τους αδικούν με το επιχείρημα σου ότι το ήθελαν το παιδί και δεν τους το φόρτωσε κανείς. Συμφωνώ απολύτως για τους βρεφονηπιοκόμους κλπ και γενικά είμαι ενάντια στον έμφυλο διαχωρισμό των επαγγελμάτων.
#7. Been there dear. Συμφωνώ απολύτως με την Αμπά. Είσαι ελεύθερη και έχεις άπειρο χρόνο να κάνεις ό,τι σ' αρεσει και να δοκιμάσεις ό,τι ενδέχεται να σ' αρέσει, να τα βρεις με τον εαυτό σου, να ταξιδέψεις μόνη, να πας σε ένα ωραίο εστιατόριο μόνη σου, να δεις ταινίες, σειρές, να μάθεις πράγματα, να διαβάσεις, να ασχοληθείς.Στη σχέση θα έχεις ναι μια ωραία καθημερινότητα, αν είσαι τυχερή, και ένα μικρό μεν, άγχος δε: "Το σπίτι μου δε μπορεί να είναι ανω κάτω Σαββατόβραδο που τον περιμένω, θα φάω το μισό Σάββατο κάνοντας φασίνα (αντί να βγω για καφε), βαριέμαι να βγω με τους φίλους του σήμερα, δε θέλει να πάμε τριήμερο γιατί ξέμεινε απο λεφτά αλλά εγώ τώρα μπορώ κλπ". Αν συγκατοικείς, τα ίδια και χειρότερα.Mικροσυμβιβασμοί που στην αρχή της σχέσης μετά απο μακρά περίοδο μοναξιάς σου φαίνονται τεράστιοι, και κατόπιν λίγο μικραίνουν αλλά είναι πάντα εκεί. Και θα αναπολεις πολλές φορές την εποχή που ήσουν μόνη και δεν έδινες λογαριασμό σε κανένα.
#3...Ελπιζω να ξεκουραστηκες και να απολαυσες τις διακοπες σου... Μιλώντας για την ισότητα των φύλων θα ήθελα να πω οτι όταν μια γυναίκα ειναι σε άδεια λοχειας απο την δουλειά της δεν κάνει διακοπές. Αναρρώνει σωματικα και ψυχολογικα απο μια δύσκολη κατάσταση υγείας (ακόμα κι αν η εγκυμοσύνη και ο τοκετός ηταν χωρίς επιπλοκές ) και παράλληλα εχει φροντίσει ενα νεογεννητο κατι που ειναι εξαιρετικά απαιτητικό και δυκολο. Τις καλυτερες μου ευχες γα σενα και για το μωρακι, Αμπα !
νομίζω ότι ανέφερε τις διακοπές γιατί όταν έγραψε εκείνος και έστειλε το γράμμα 3-4 μήνες πριν όντως ήταν περίοδος διακοπών (δεν είχε βγει κάποια στιγμή κιόλας ανακοίνωση ότι το Α,μπα κλείνει για διακοπές;).Δε νομίζω ότι εννοούσε την άδεια λοχείας!
#4 Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν ισχύει ακόμα ότι αν κάποιος τελειώσει στρατιωτική σχολή, είναι σαν να έχει κάνει ήδη την θητεία του; Το ίδιο δεν γίνεται και με τις σχολές αστυνομίας;Άρα (αν ισχύει ακόμη αυτό) ο συλλογισμός σου βασίζεται σε ένα σαθρό επιχείρημα, έτσι δεν είναι;Αλλά όπως και να το δεις, διάλεξες ένα από τα ελάχιστα δυστυχώς παραδείγματα, όπου φαίνεται να αδικείται το αντρικό φύλο, για να αποδείξεις ότι υπάρχει όντως σεξισμός στην κοινωνία μας. Ναι, το ξέραμε. Μάντεψε ποιο φύλο τον επέβαλε και για ποιους λόγους... Λες να ήταν οι γυναίκες;
Καλώς μας ήρθες Λένα!!! #7 Αγαπητό 7. Όλα όσα είπε η Λένα και οι υπόλοιποι σχολιαστές είναι πολύ όμορφα. Εγώ από εμπειρία θα προσθέσω ένα τιπ ακόμα. Γράψου σε ένα καλό γυμναστήριο. Βρες ένα όμορφο γυμναστήριο που να σε εμπνέει και να μη θες να ξεκολλήσεις. Όχι από αυτά με τα 59ευρώ το χρόνο. Σε κάποιο καλύτερο. Σε αυτό δοκίμαζε συνεχώς νέα πράγματα. Θα σε βοηθήσει πολύ. Κάνε πράγματα που ίσως να μην πιστεύεις οτι μπορείς να κάνεις και όταν θα δεις πως τα καταφέρνεις μια χαρά θα ανέβεις ψυχολογικά. Αν δεν τα καταφέρνεις από την αρχή επέμεινε. Έχε υπομονή. Εκεί, λοιπόν, μίλα. Μίλα σε κόσμο. Γνώρισε καινούργιους ανθρώπους. Χαμογέλα σε όλους. Έτσι κερδίζεις πολλά πράγματα. Φροντίζεις το σώμα σου. Την υγεία σου. Την ψυχολογία σου. Γεμίζεις τα απογεύματά σου εποικοδομητικά. Δεν έχεις κανέναν ανάγκη.
#4 γιατί αντί να συζητάμε την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης (και μόνος σου το παραδέχεσαι ότι είναι χαμένος χρόνος), θέλουμε να βάλουμε και τις γυναίκες στη διαδικασία αυτή; Για να βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι;
φίλη #7, το ζητούμενο είναι να είσαι συμφιλιωμένος και να νιώθεις καλά σε όποια φάση της ζωής σου και να βρίσκεσαι. Ούσα παντρεμένη με παιδί και συγκατοικώντας εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, ξέρεις από πότε έχω να απολαύσω το σπίτι μόνη μου;Ή να μου τη βαρέσει ένα βράδυ και μετά τη δουλειά να πάω σινεμά ή για καφέ γιατί yolo;Θέλω να πω ότι αυτά που εσύ βλέπεις σαν αδυναμίες εγώ (και πιθανόν οι φίλες σου) να τα ζηλεύουν. Α επίσης ζηλεύω που δουλεύεις μόνη σου και όχι στο τρελοκομείο που βρίσκομαι αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο. Κάνε τις αδυναμίες σου δύναμη!Εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο σου για αυτομόρφωση, για διασκέδαση, για ο,τι σε κάνει να νιώθεις καλά.Σκέψου πολύ καλά τις συμβουλές της Λένας και των άλλων σχολιαστών γιατί έχουν μεγάλα δίκια.
#6…προφανώς ο τύπος βλέπει διάφορα άλλα άτομα με τους ίδιους όρους που βλέπει κι εσένα ή θέλει να αφήνει τα περιθώριά του ανοικτά με το πουλάει αέρα αδέσμευτου, αλλά δεν αποκλείεται να έχει και κάποια "σταθερή" σχέση. Προφανώς δεν θέλει να μπλέκεσαι στα πόδια του, πέραν των φορών που συναινείτε σε σεξ κρυφό από τους άλλους. Προφανώς δεν θέλει να σε γνωρίσει στους φίλους και προφανώς δεν θέλει να σε γνωρίσει στην γειτονιά κ.λπ.Μπορεί να είναι μαλάκας με περικεφαλαία, αλλά σου έχει καταστήσει σαφείς του όρους, νομίζω.Έχω την αίσθηση ότι μερικές κοπέλες μπαίνουν εντελώς αψήφιστα σε no strings attached, for the fuck only relationships και μετά ψάχνονται και ψάχνονται και ψάχνονται …γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου άνετα μ' αυτό και -εννοείται- πως δεν υποχρεούνται να είναι άνετα, δεν υποχρεούνται να καλύπτονται με τα ολίγα, αλλά δεν καταλαβαίνω τη φάση: μου φέρνουν ψαρόσουπα, ενώ στην πραγματικότητα θέλω σουβλάκι και μετά -ενόσω τρώω το ψάρι- διαμαρτύρομαι τι αηδία που είναι.
Αγαπητο 4, Ευλογη η απορία σου περι ισοτητας οσον αφορα την παροχη προστασιας την κοινωνίας απο τρίτους.1. Σου είπαν ότι ο πολεμος είναι επι της ουσίας αντρικη υποθεση αρα γιατί να υπαρξει Ισοτητα εκει (βασιζεται στην σεξιστικη θεωρία ότι τα δυο φυλα εχουν νομοτελιακες διαφορες, είναι ο αντιποδας του το νοικοκυριο είναι "γυναικια" υποθεση).2. Σου ειπαν ότι ετσι κι αλλιως δεν υποστηρίζω την υποχρεωτικη στρατευση αρα δεν μπαινω στον κοπο να ασχοληθω (το ποσο αδυναμο επιχειρημα είναι φαινεται: και εγω διαφωνω με την εμμισθη εργασία αρα τι; γιατι να μπω στον κοπο να ασχοληθω με την ανισσότητα αμοιβων; σοβαρα τωρα; επειδη είτε διαφωνω είτε οχι είναι μια πραγματικοτητα στον τρεχον χρονο, το ιδιο είναι και η υποχρεωτικη στρατευση)3. Σου ειπαν ότι οι γυναίκες εχουν πιο σοβαρα προβληματα λογο ανισοτητας απο το να είναι ισες στην υποχρεωση της προστασίας της κοινωνίας, ενω εσυ ρωτας γιατι συντηρουμε μια εμφυλη ανισσότητα που αδικει τους αντρες και όχι τις γυναίκεςΟλοι εστριψαν δια του αρραβωνος. Είναι λογικο επειδη η απορία σου εχει χρησιμοποιηθει λαικιστικα ως επιχειρημα ότι αφου εσεις δεν επιθυμητε ισοτητα γιατι εμεις.... (απο σεξιστες), αυτο όμως δεν αναιρει οτι υπάρχει η εμφυλη ανισότητα, το γεγονος ότι υπάρχουν αλλα προβληματα δεν αναιρει ότι και αυτο είναι προβλημα.Παμε τωρα στο γιατί υπαρχει αυτη η ανισότητα. Στο σεξιστικο μοντελο ποιο φύλο είναι υπευθυνο για την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ παροχη υλικων αγαθων και προστασία του συνολου; οι Αντρες. Οι γυναίκες εχουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην εργασία....όχι υποχρεωση αλλα δικαιωμα....Παμε τωρα σε ανθρωπινα χαρακτηριστικα (όχι εμφυλα) ποιος ανθρωπος διαικδικει ισες υποχρεωσεις; είναι στην ανθρωπινη φυση να ζητας ιση υποχρεωση ή η αποφυγη αυτων; ισα οφελη προφανως και είναι στην φυση του ανθρωπου, αλλα υποχρεωσεις;Ζητας απο μεριδα ανθρωπων (το ότι είναι γυναίκες δεν λεει τιποτα) χωρις κανενα προσωπικο οφελος να μοιραστουν υποχρεωσεις που μπορουν να αποφυγουν....Πηρες όλες τις απαντησεις που παιρνουν όσοι αντρες λενε ότι ο σεξισμος επιρρεαζει και τα δύο φυλα, απαξιωση του σεξισμου που βιωνουν οι αντρες, αποπροασνατολισμος με επικληση σε σοβαροτερα γυναικια προβληματα κτλ. Τι ακριβως περιμενες δηλαδη; ότι θα πουν "α ναι οταν λεμε ότι ο σεξισμος αφορα και τα δυο φυλα θα πρεπει να μοιραστουμε και αυτα που βαραίνουν μονο τους αντρες και δεν βελτιωνει τον δικο μας βιο;"Η σεξιστικη υποχρεωση στην παροχη φυσικης προστασίας βαραινει τους αντρες και βολευει, deal with it. Οπως ξερω όλα τα ναι μεν αλλα που θα ακουσω μετα απο αυτο το σχολιο, i have dealt with that.Αν μιλησεις για το δυσαναλογα εμφυλο προβλημα των αστεγων θα στο παρουσιασουν ουδετερα.Αν μιλησεις για το δυσαναλογο εμφυλο προβλημα τοξικομανων θα στο παρουσιασουν ουδετερα.Παντα ή θα το γυρνανε στο ουδετερο ή θα εισαγουν συγκριση με αλλο προβλημα δικο "τους", την ιδια ασυναισθητη ρητορικη τακτικη χρησιμοποουν και οι αντρες σεξιστες.Περιμενεις απο μια βαρια σεξιστικη κοινωνια το 50% αυτης να μην συμπεριφερθει....σεξιστικα. Συμπαθα με αλλα αυτο λεγεται αφέλια.
Η συλλογιστική σου παρουσιάζει ενδιαφέρον κι είναι διαφορετική. Λοιπόν στην παρούσα φάση θα έδινα ένα δάχτυλο (εντάξει όχι κι όλο το χέρι) για να έχω 9 μήνες ΜΟΝΗ χωρίς οικογενειακές/κοινωνικές/επαγγελματικές υποχρεώσεις και την ευθύνη να λαμβάνω αποφάσεις για τόσα σημαντικά ζητήματα όπως την έχω τώρα. Κι ας καθάριζα καλλιόπες κι ας είχα σκοπιές 3-5 ξημερώματα (σάμπως και τώρα δεν τα κάνω;)
αγαπητέ Ποκοπίκο, στεναχωρέθηκα με το σχόλιό σου γιατί είσαι από τους σχολιαστές που πραγματικά εκτιμώ πολύ τη γνώμη σου.1. ποιος του είπε ότι ο πόλεμος είναι αντρική υπόθεση;Ποιος την έκανε αντρική; Οι γυναίκες; Δε νομίζω. 2. Γιατί υποθέτεις ότι το είπε η Αμπα για να ξεγλιστρίσει και όχι το εννοεί πραγματικά; 3. Η ερώτηση τέθηκε σε όρους ισότητας των δύο φύλων. Γιατί εξανίστασαι που και η απάντηση είναι επίσης σε όρους ισότητας των δύο φύλων;Αν δεν σας αρέσει (και πολύ σωστά) η πατριαρχία, γιατί επιβαρύνει ΚΑΙ τους άνδρες, βοηθήστε να την γκρεμίσουμε.
Ποκοπίκο συγκρίνεις δυο ανόμοια πράγματα. Ο στρατός που διαρκεί μόλις 9 μήνες είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από άντρες για άντρες. Για να σκληραγωγούνται και υπάρχουν πολλοί άντρες που τον στηρίζουν, αν θεωρούνταν τόσο σεξιστικό τότε θα είχε καταργηθεί, θα υπήρχαν διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις (οπως αυτές των γυναικών για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου πχ). Κανείς δεν αρνήθηκε οτι υπάρχει και στους άντρες σεξισμός (που βέβαια επί το πλείστον δημιουργήθηκε από άλλους άντρες, αν πχ ένας άντρας κλάψει θα είναι άλλοι άντρες που θα γελασουν εις βάρος του κι όχι γυναίκες) όμως για τον στρατό συγκεκριμένα (γιατί γι αυτό μιλά η εξομολόγηση) δεν ισχύει με την έννοια του γενικού σεξισμού που επικρατει σε κοινωνικό επίπεδο. Λόγω διάρκειας (δεν είναι για πάντα) και λόγω του γεγονότος οτι οι άντρες αποκλείουν τις γυναίκες από αυτόν. Αν υπήρχε στρατός για γυναίκες και ήταν υποχρεωτικό θα πήγαιναν. Ομως κατα τον εξομολ κι εσένα οι γυναίκες θα έπρεπε να απαιτήσουν να δημιουργηθεί ένα γυναικείο στρατιωτικό σώμα για να μην αισθάνονται κάποιοι άντρες αδικημένοι; Ο στρατός είναι ένα κρατικό ζήτημα και οι περισσότεροι πιστεύουν οτι είναι χάσιμο χρόνου. Εξάλλου σκέψου οτι επαγγελματικά οι άντρες έχουν περισσότερα άγραφα προνόμια από τις γυναίκες, αν οι γυναίκες έπρεπε να πάνε στρατό θα προσέθετες ένα ακόμα
Πάρα πολύ γελάω με τις αρλούμπες που διαβάζω από άτομα που δεν έχουν πάει και ουτε θα πάνε ποτέ στο στρατό. Μα πιο πολύ γελάω με τα "άγραφα προνόμια των ανδρών". Οτιδήποτε υφίσταται μια γυναίκα, σεξουαλική παρενόχληση, μικρότερος μισθός, γέννες, πατριαρχία ειναι αστείο και ασήμαντο μπροστά στη μεγαλύτερη "άγραφη" βιολογική αδικία σε βάρος των ανδρών. Απλά ζούμε 15 - 20 χρόνια λιγότερο από σας. Η μεγαλη πλειοψηφία των ανδρών φεύγει στα 60-75, όταν οι συνομήλικες γυναίκες έχουν μπροστά τους τουλάχιστον μιάμισι δεκαετία ζωής. Αυτή λοιπόν η τρομερή διαφορά, κάνει όλα αυτά για τα οποία κατηγορείτε τους άνδρες αμελητέα και ασήμαντα. Η αδικία υφίσταται, είναι καθαρά βιολογική και είναι συντριπτικά σε βάρος των ανδρών. Για αυτό μας ενοχλεί και ο στρατός. Γιατί ο χρόνος μας επειδή είναι λιγότερος, μας είναι πολύτιμος.
@boxer"Απλά ζούμε 15 - 20 χρόνια λιγότερο από σας."Υπερβάλεις, πέραν του δέοντος. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ελλάδα η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ γυναικών και ανδρών ανέρχεται συγκεκριμένα στα 5,3 έτη υπέρ των γυναικών και υπάρχει μία διαφορά περί τις 200.000, στις ηλικίες 55 και άνω. Η διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται στα 4 έτη:Life expectancy at birth total population:69 yearsmale: 67 yearsfemale: 71.1 years (2016 est.) ...Κυρίως σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ -και για ποικίλους λόγους (ένας εκ των οποίων είναι και αυτός: https://www.theguardian.com/world/2014/jan/31/russian-men-losing-years-to-vodka αλλά όχι ο μόνος φυσικά) η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μπορεί να ξεπερνά τα 10 έτη, υπέρ των γυναικών._____________"Η αδικία υφίσταται, είναι καθαρά βιολογική και είναι συντριπτικά σε βάρος των ανδρών."Κάπως περίεργο notion αυτό …Κατ’ αυτήν την έννοια θα ήταν ορθό να ισχυριστούμε πως το human sex ratio, το οποίο λειτουργεί "υπέρ" της "εξισορρόπησης" του πληθυσμού και υπέρ της γέννησης περισσότερων αρρένων, είναι βιολογική αδικία;Ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται στα 7,323,187,457 (July 2016 est.) περίπου, εκ των οποίων 50.4% είναι άνδρες και 49,6% είναι γυναίκες.από το:http://www.indexmundi.com/world/demographics_profile.html0-14 years: 25.44% (male 963,981,944/female 898,974,458)15-24 years: 16.16% (male 611,311,930/female 572,229,547)25-54 years: 41.12% (male 1,522,999,578/female 1,488,011,505)55-64 years: 8.6% (male 307,262,939/female 322,668,546)65 years and over: 8.68% (male 283,540,918/female 352,206,092) (2016 est.)_____________Sex ratio at birth: 1.03 male(s)/female0-14 years: 1.07 male(s)/female15-24 years: 1.07 male(s)/female25-54 years: 1.02 male(s)/female55-64 years: 0.95 male(s)/female65 years and over: 0.805 male(s)/femaletotal population: 1.015 male(s)/female (2016 est.)
Βλαχάκι άσε τα παγκόσμια και δες τι γινεται στην Ελλάδα. Μη κρίνεις με τον παγκόσμιο μεσο όρο όπου στην Κινα και στην Ινδια εξολοθρεύουν εγκληματικά τα κορίτσια και οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι.Για μας μιλάμε, και οχι για το στρατό της Νιγηρίας. Πες μου πόσους 80χρονους βλέπεις έξω, επίσης πόσες χήρες. Δες τα αγγελτήρια κηδειών και βγάλε συμπέρασμα.Το σχόλιο μου ήταν απάντηση στο σχόλιο της Καραβάν που θα εδινε ενα δαχτυλο για να μεινει 9 μήνες μόνη χωρίς υποχρεώσεις. Ε εγώ θα υπέμενα χαμηλότερο μισθό και σεξουαλική παρενόχληση για να ζήσω 10 χρόνια παραπάνω.
Boxer,Πάμε, ακόμη μία φορά ...για την Ελλάδα ισχύουν τα εξής:Life expectancy at birth: total population: 80.5 yearsmale: 77.9 yearsfemale: 83.3 years (2016 est.) που σημαίνει ότι η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ γυναικών και ανδρών ανέρχεται συγκεκριμένα στα 5,4 έτη, όπως είπα και πρινπηγή: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2102.html(και μπορείς να το διασταυρώσεις και αλλού).Δεν με ενδιαφέρει το confirmation bias των "αρσενικών" κηδειόχαρτων: Τα στοιχεία είναι στοιχεία.___Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τώρα(Δημογραφικά χαρακτηριστικά / 2011):"Ο Μόνιμος Πληθυσμός της Χώρας ανήλθε σε 10.816.286 άτομα από τα οποία5.303.223 άρρενες (ποσοστό 49,0 %) και 5.513.063 θήλεις (ποσοστό 51,0%)."...και όπως είπα πριν: υπέρ των γυναικών υπάρχει μία διαφορά περί τις 200.000, στις ηλικίες 55 και άνω (απ' τα 60 για να είμαστε και πιο ακριβείς).πηγή: http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SAM03/2011___________Επίσης δεν μιλούσα για τα γνωστά φαινόμενα εκτρώσεων βάση έμφυλων κριτηρίων και τις βρεφοκτονίες κοριτσιών στην Κίνα και Ινδία, μιλούσα γι' αυτό το γεγονός: "More boys than girls are born in the world. The sex ratiod at birth — 105-106 boys to 100 girls — is a NATURAL PHENOMENON"...όταν, πια, έχουμε ratio που να ξεπερνά το 1.06 ο WHO λέει το εξής:"Sex ratios at birth higher than 106 can be the result of differential underreporting or sex-selective induced abortion after prenatal sex determination by ultrasound. This method, which represents an advance in medical technology, and economic development, has made it possible to determine the sex of the baby in mid-pregnancy and to abort females. Increasingly information on sex is therefore withheld in routine ultrasound examinations."πηγή: World Health Organisationwhqlibdoc.who.int/publications/2006/9241563206_eng.pdfΑνεξαιρέτως, σε όλες τις χώρες του κόσμου, πλην του ...Ναούρου και του Καζακστάν το ratio at birth είναι "υπέρ" των αγοριών και μπορείς να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι στον πίνακα Countries - Number of males in relation to each, εδώ: female:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_sex_ratio και, φαντάζομαι, και αλλού.____________Καλό θα ήταν να προσέχουμε τι ευχόμαστε και να έχουμε και την αίσθηση του μέτρου.
@boxerΚανονικά το σχόλιό σου "Πάρα πολύ γελάω με τις ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ που διαβάζω από άτομα που δεν έχουν πάει και ουτε θα πάνε ποτέ στο στρατό" χρήζει αναφοράς και διαγραφής. Είναι προσβλητικό να κάνεις διάλογο λέγοντας στον άλλο (στην Babydoll? κάτω από το σχόλιό της γράφεις άλλωστε) ότι λέει αρλούμπες. Παρ'όλ'αυτά δεν το ανέφερα για να το βλέπουν όλοι και να εκτίθεσαι. Επιπροσθέτως πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν έχουμε πάει στο στρατό; Ή ότι δεν είμαστε ακόμα στο στρατό; Εδώ ή στο εξωτερικό; (Η στήλη άλλωστε μαζεύει ετερόκλητο κοινό από διάφορες χώρες) Η πιθανότητα αυτή έχει αποκλεισθεί ρητώς κάπου και δεν το γνωρίζω ή πρόκειται απλώς για μια αυθαίρετη εικασία που κάνεις; Για να απαντήσω όμως για το επιχείρημά σου ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος επειδή είναι βιολογικά λιγότερος. Πρώτον είναι σαν να δίδεις μεγαλύτερη αξία στην ζωή κάποιου έναντι κάποιου άλλου (συνειδητοποιείς ελπίζω πόσο επικίνδυνο μονοπάτι είναι αυτό). Δεν θα ήθελα να είσαι γιατρός λ.χ. και να αποφασίζεις αν θα εγχειρίσεις εμένα ή κάποιον άλλο του οποίου ο χρόνος "είναι πιο πολύτιμος"...Δεύτερον είναι στοιχειοθετημένο ότι ο λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο είναι:1.επειδή τους προστατεύουν ελαφρώς τα οιστρογόνα από τα καρδιοαγγειακά επεισόδεια (τα οποία όμως οιστρογόνα είναι υπεύθυνα και για όλα τα άλλα που περνάμε σε μηνιαία ταλαιπωρία/ενδομητριώσεις/τοκετούς/mood swings κλπ)2.επειδή οι άντρες ΔΕΝ πηγαίνουν στους γιατρούς για προληπτικούς ελέγχους με την τακτικότητα και συνέπεια που πηγαίνουν οι γυναίκες. http://www.apa.org/monitor/2011/06/men-die.aspxΗ βιολογική διαφορά προβλέψιμου ζωής ανάμεσα στα 2 φύλα είναι 1 μόλις έτος (!!!!) σύμφωνα με τον παραπάνω σύνδεσμό. Μαλακία δηλαδή κάνετε και γι'αυτό ζείτε λιγότερο!!
Καραβαν, και εγω θα προτιμουσα να σφουγγαριζα και να μαγειρευα απο το να ανεχομαι την εξουσιομανια του καθε εργοδοτη....σου θυμηζει αυτη η ειδιλιακη soft εκδοση της νοικοκυρας κατι; αν ναι είναι επειδη αυτο λενε οι πατριαρχες...σιγα μωρε τι το δυσκολο κανουν κανουν πια; Η υποχρεωση της προστασιας της κοινωνιας δεν λογιαζεται στην ειρηνη και το γοπινγκ αλλα στον πολεμο, εγω θα κληθω να σκοτωσω και να σκοτωθω αλλιως θα εκτελεστω ως λυποτακτης, εσυ θα είσαι ο αμαχος πληθυσμος που ΜΟΝΟ εαν εσυ οικιοθελως επιλεξεις να πολεμησεις θα πολεμησεις (στην Μ.Α, αυτη την στιγμη υπάρχουν πολλοι Ποκοπικοι και πολλες "ειδιλιακες" νοικοκυρες). Δεν θα επιμεινω στην εν λογο ανισότητα διότι δεν είναι κατι που θα διορθωθει μεσα στον αιωνα που ζουμε (διαθετω αρκετη στοικοτητα) αλλα θα επιμεινω στην Ασυναισθητη (το τονιζω) ρητορικη τακτικη υποτιμησης των δεινων του "αλλου" φυλου. Και κυριως δεν ανηκω στην κατηγορία ή θα τα διορθωσουμε ολα τωρα ή τιποτα...είναι ο καιρος που διορθωνουμε την ανισσότητα των γυναικων και Λοατ....ενα-ενα τα προβληματα για να κανουμε και ενα δραμι προοδο, αλλα δεν θα δεχτω η κοινωνικη καταπιεση που βιωνουν οι αντρες με την μορφη "σκασε, αντεχε και αν κλαταρεις προβλημα σου" να εκμηδενιζεται επειδη δεν είναι του παροντος. Η πλειοψηφία δεν μπηκε καν στο κοπο να αναγνωρίσει καν το προβλημα.Αμυριστο λουλουδι, μην στεναχωριεσαι για τιποτα ;), εδω είμαστε για να τα συζητάμε, και μια συζήτηση που προσωπικα δεν πιστευω ότι προκυται να γίνει στις επομενες δεκαετίες είναι οι πτυχες του εμφυλου ρολου των αντρων που ομως δεν οφελουν τις γυναίκες, ακριβως επειδη οι γυναίκες την εχετε χειροτερα, απλα δεν μ'αρεσει η απαξιωση των δεινων των τριτων στο ονομα της Ισοτητας, το βρίσκω... ας πουμε ακομψο ιδιως οταν ξερω οτι θα ακουσω αργοτερα να ασχοληθω με το δραμα των γυναικων επειδη αφορα και τους "δυο".Σου το λεω ξεκαθαρα, είμαι λευκος ετεροφυλος αρρεν στην Ελλαδα και δεν εχω καμια μα καμια ψευδαισθηση ότι υπαρχει το οποιαδηποτε κοινωνικο ενδιαφερον, δεν θα γραφτει καποιο αρθρο (ποσα αρθρα εχουν γραφτει για τους white trash της αμερικης....ο λευκος αρρεν είναι μονο ο Τραμπ) κτλ για την ζωή μου εαν αδικηθω περαν απο τους μεμονομενους ανθρωπους/προσωπικοτητες που εχω επιλεξει ή με εχουν επιλεξει, δεν περιμενω κατανόηση/ειδικο ενδιαφερον για τα ψυχολογικα μου, τα αγχη μου, τους φοβους μου κτλ απο την κοινωνια, είμαι ετεροφυλος αντρας και ολοι περιμενουν 1. να αντεχω, 2. να συντρεχω και την στιγμη που δεν θα είμαι κοινωνικα χρησιμος η κοινωνία θα αδιαφορήσει, γιατί νομιζεις ότι οι αντρες στρεφονται στο αλκοολ; στα ναρκωντικα; την αυτοκτονία; Εχω αποδεχθει οτι εαν δεν κανω καλες επιλογες σε μεμονομενους ανθρωπους την εβαψα. Αν κατι με στεναχωρησε εμενα αυτη την φορα είναι ότι δεν είπε καποιος/α "εχετε και εσεις τα δικια σας αλλα δεν είναι του παροντος" (θα το δεχομουν ως προοδο) αλλα "προβλημα σας, μην μας ανακατευεται". Ζητατε (γενικα μιλαω) κατανοηση που δεν προσφερετε (παλι γενικα μιλαω)...αυτο είναι το χειροτερο αισθημα αδικιας και κατι μου λεει ότι οι γυναίκες το γνωρίζουν πολυ μα παρα πολυ καλα αυτο το αδιορατο αισθημα κοινωνικης αδικιας.Οπως εγραψα: Οπως ξερω όλα τα ναι μεν αλλα που θα ακουσω μετα απο αυτο το σχολιο, i have dealt with that. Πηγή: www.lifo.grΔεν κακοκαρδίζω, ουτε δακτυλοδειχνω ηθικα κανεναν, απλα ξερω και κατανοω. Ζουμε σε μια σεξιστικη κοινωνια και οι γυναίκες (ετσι γενικολογα) δεν είναι αθωες ή αμετοχες.Επειδη το εκανα μελο ξερω ότι θα στεναχωρηθεις για αλλο λογο αυτη τη φορα, μην εχεις ομως την παραμικρη αμφιβολια ότι αυτα θα τα εγραφα χωρις την ανωνυμία του ψευδονυμου και μην νομιζεις ότι αποτελω καποιου είδου ξεχωριστη περιπτωση.Υ.Γ. Ξερω κυριολεκτικα αντρα που ζει σε πραγματικη καλυβα σε πραγματικο βουνο και κατεβαίνει να δουλεψει σερβιτόρος και βουρ πανω στο βουνο, όχι απο χιψτερισκη χιπικη διαθεση ή τρελα αλλα...γιατι δεν υπάρχει κατανοηση για αυτον απο την κοινωνια του καμπου και δεν φαινεται πουθενα γιατί είναι αντρας.Υ.Γ. Αυτα ως αντιλογος του δαιμονομποιημενου και απανθρωποιημενου cis ετεροφυλου αρρεν, και οπως η κοινωικη συγκινηση για τα δεινα των αφρικανων χανεται την επομενη μερα απο τους ευρωπαιους ετσι και η κοινωνικη συγκινηση για τα δεινα των αντρων θα χαθει την αυριανη, το ξενο δεινο ξεχνιεται.
“οι μουσουλμάνες της μειονότητας της Θράκης και ήταν συνήθως νεαρές δεύτερες ή τρίτες σύζυγοι που προορίζονται περισσότερο για το ρόλο σκλάβας.”Ακούγεται valid, αν και πρέπει να αφορά ένα πολύ, πολύ μικρό fragment του πληθυσμού.Η Ροδόπη, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μειονοτικών, είναι από τους νομούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα:"Στους δέκα πιο φτωχούς νομούς της χώρας, συμπεριλαμβάνεται ο νομός Ροδόπης, αφού οι φορολογούμενοι που κατοικούν εκεί δήλωσαν το προηγούμενο έτος μέσο ετήσιο εισόδημα 8.540 ευρώ, κάτω δηλαδή από το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που δεν έχουν παιδιά. Το 2012, τα νοικοκυριά στη Ροδόπη είχαν εμφανίσει εισόδημα 11.708 ευρώ.” αλλά και για την Ξάνθη:"Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ορεινή Ξάνθη όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα, κατατάσσεται σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της χαμηλής οικονομικής της ανάπτυξης. Παράλληλα, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα."...οκ, μπορεί να υπάρχει και ποσοστό φοροδιαφυγής και άλλα θέματα, αλλά δεν μπορεί το άνωθεν να μην είναι κάπως ενδεικτικό της οικονομικής καταστάσεως εκεί. Όλο αυτό το αναφέρω επειδή (κανονικά) αν επιθυμείς να έχεις πολλές γυναίκες επιβάλλεται να μπορείς και να τις ζήσεις αξιοπρεπώς, μαζί -φυσικά- με τα παιδιά. Επίσης δεν είχα την αίσθηση ότι στην Δ. Θράκη η πολυγαμία είναι διαδεδομένη εθιμοτυπικώς/ πολιτισμικώς.Επιπλέον:"Η πολυγαμία επιτρέπεται από το Κοράνι, αλλά σπάνια ο Μουφτής χορηγεί άδεια για δεύτερο γάμο και μόνο εφόσον συντρέχουν αυστηρά καθορισμένες περιστάσεις. Ο δεύτερος γάμος πάντως μπορεί να αποτελέσει νόμιμο λόγο διαζυγίου για την πρώτη σύζυγο (Κτιστάκης 2006, 63). Ωστόσο, η πολυγαμία απαγορεύεται από το ελληνικό δίκαιο, εφόσον θεωρείται αδίκημα, σύμφωνα με τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα (άρθρο 356)".+"Σύμφωνα με τις εντολές του Κορανίου στους μουσουλμάνους επιτρέπεται η πολυγαμία αλλά στην μειονότητα της Θράκης έχει καθιερωθεί η μονογαμία, ενώ οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα νόθα τέκνα και η αδικαιολόγητη αγαμία θεωρούνται κοινωνικά επιλήψιμα (Χατζίκος, 2009)"....Να σημειωθεί ότι στην γειτονική Τουρκία η πολυγαμία απαγορεύεται διά νόμου από το 1926 και -φυσικά- δεν εφαρμόζεται Σαρία. Εμείς, βέβαια, τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά (not) για τα μειονοτικά άτομα της Δ. Θράκης, που ακόμη εφαρμόζεται το κομμάτι της Σαρία που αφορά στο οικογενειακό δίκαιο, αν και είχα την εντύπωση ότι θα υπήρχαν reforms._____________"Οι άντρες σκοτώνουν πολύ συχνότερα, είναι γενικά πιο βίαιοι, ακόμα και στον εαυτό τους, πιθανός λόγω τεστοστερόνης."Η τεστοστερόνη -αυτός ο συνήθης ύποπτος και ο εύκολα δακτυλοδεικτούμενος υπαίτιος- αναφορικά με την επιθετικότητα των ανδρών, στην πραγματικότητα, παίζει ένα ιδιαιτέρως σύνθετο και μάλλον όχι straight forward, όχι linear ρόλο στις διάφορες συμπεριφορές. Στα διάφορα νεότερα studies -δυνητικά- δεν σχετίζεται μόνο με την τυπική έκφραση του εγωισμού/ αντικοινωνικών και επιθετικών συμπεριφορών, αλλά μπορεί και με μία αυξημένη αίσθηση περί δικαίου της ομάδος ή την προσφορά στους άλλους. Φαίνεται να έχει να κάνει αρκετά με το "social dominance" αλλά και με το "social status" του καθενός.https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-22/edition-1/testosterone-and-male-behaviours_____________"αλλά ένας βασικός λόγος που οι γυναίκες δεν αυτοκτονούν είναι το δέσιμο με τα παιδιά τους"Τα παιδιά εννοείται πως παίζουν πολλαπλό ρόλο (αν και όχι πάντοτε θετικό), αλλά –κανονικά- μελετώνται ξεχωριστά οι ηλικίες και προφανώς υπάρχουν age groups, που δεν δεσμεύονται από παιδιά, όχι παιδιά άμεσα εξαρτώμενα τουλάχιστον. Γνωρίζω την περίπτωση της Sarah Kane και εννοείται πως οι απόπειρες των γυναικών δεν είναι όλες στο parasuicide πεδίο: σύμφωνα με τις πηγές του WHO εκτιμώνται ότι αυτοκτονούν περί τα 800.000 άτομα ετησίως εκ των οποίων τα 300.000 είναι γυναίκες. Επίσης -εννοείται- πως και εκεί ενδέχεται να υπάρχουν περιστατικά έντονης βιαιότητας, όπως στην πρόσφατη περίπτωση: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/foniko-sto-markopoylo-mhtera-esfakse-thn-17xronh-korh-ths-kai-aytoktonhse.4890837.html, που βέβαια έχει και ψυχολογική πάθηση coexistent._____________…Κατάλαβα, θα μου το κοπανάς αυτό με τους Queen, εσαεί. Αν και *εξυπακούεται* πως το συγκεκριμένο κομμάτι εξαιρείται :-)
κι εγώ ακούω σήμερα αυτό, στο repeat:https://www.youtube.com/watch?v=nb6Gbi1MpoEδιότι ακόμη και τα ...γερμανικά ακούγονται ωραία έτσι, διότι ακόμη κι αν κρέμεσαι από το χερούλι του λεωφορείου, σε μορφή παστωμένης ρέγκας, και στο ένα πόδι, λόγω απεργίας ...είσαι αλλού κι όχι "εκεί".
@ΠοκοπίκοΑν δεν κάνω κάποιο τεράστιο λάθος κατανόησης κειμένου το ζήτημα που θίχθηκε και υποτίθεται συζητούσαμε ήταν η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των 9 μηνών εν Ελλάδι και όχι η συγκυρία πολέμου! Άλλωστε κανένας άντρας κάτω των 90 ετών στην Ελλάδα δεν έχει πολεμήσει σε πόλεμο. Και ούτε πρόκειται με την έννοια αυτή επειδή πλέον οι πόλεμοι ΔΕΝ διεξάγονται με όρους Β'Παγκοσμίου αλλά με εντελώς διαφορετικούς όρους: cyber επιθέσεις σε υπολογιστικά αμυντικά συστήματα- οικονομική διείσδυση και ποδηγέτηση- μισθοφορικά εκπαιδευμένα σώματα συγκεκριμένων αποστολών -"έξυπνες" βόμβες σε στρατηγικούς στόχους που ξεκινούν μέσω αεροπλανοφόρων... Δεν θα προτάξετε και τα στήθια σας στην ξιφολόγχη του εχθρού! Μην δραματοποιούμε προς ηρωοποίηση κι εντυπωσιασμό. Eνώ σε γενικές γραμμές αναγνωρίζω ζητήματα που θίγεις για την αδικία εις βάρος των ανδρών (που είναι απότοκα της πατριαρχίας όπως το εξαιρετικά σοβαρό -κατά την γνώμη μου- σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών) και είμαι υπέρ της διόρθωσης αυτών των αδικιών, για να γίνει παραγωγικός διάλογος πρέπει να εστιάζουμε σε ένα-ένα ζήτημα, ή έστω συνιστώσα του, την φορά. Για τα υπόλοιπα οι λοιποί σχολιαστές έχουν θέσει αξιερεύνητο υλικό και τους ευχαριστώ κι εγώ με την σειρά μου.
Σχετικά με το θέμα των αστέγων: προφανώς η ανεργία και η φτώχεια –ως αιτίες που καταδεικνύονται για την ύπαρξη και δημιουργία αστέγων- δεν διαθέτουν έμφυλη διάσταση που να ευνοεί τις γυναίκες (το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει), οπότε κάποια κύρια σημεία ενδιαφέροντος, που προκαλούν αυτό imbalance μεταξύ ανδρών και γυναικών αστέγων, είναι τα παρακάτω:-(americanocentric) υπάρχουν περισσότεροι άντρες βετεράνοι πολέμου, σε σχέση με γυναίκες (Post-Traumatic Stress Disorder, προβλήματα «επανένταξης» στην κοινωνία και την εργασία, διαλυμένες οικογένειες).-περισσότεροι άντρες σε σχέση με γυναίκες δεν αναζητούν βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας/ασθενειών, με αποτέλεσμα τα όποια προβλήματα να έχουν εντονότερη συσσώρευση και manifestation.-περισσότεροι άντρες σε σχέση με γυναίκες κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και υποφέρουν από αλκοολισμό, ενώ λιγότεροι άνδρες αναζητούν βοήθεια για τις εξαρτήσεις τους.-περισσότεροι άντρες σε σχέση με γυναίκες χάνουν επαφή μ’ άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς και με τα παιδιά τους.-λιγότεροι άντρες από γυναίκες (μικρότερη "αγορά" άλλωστε) θα κάνουν σεξ επιβίωσης για να μην κοιμούνται στον δρόμο.- είναι περισσότερο επικίνδυνο και πιο δύσκολο, πρακτικά, για μία γυναίκα να μένει στο δρόμο απ΄ ότι ένας άνδρας. Υπάρχουν άστεγες γυναίκες που διατηρούν ένα πιο «invisible» προφίλ (https://www.marketplace.org/2016/05/11/world/homeless-women). Eπίσης αρκετές γυναίκες μπορεί να μένουν και σε δομές κακοποιημένων γυναικών κ.λπ. και να μην φαίνονται, τυπικά, ως άστεγες.-"It’s also true that social services will extend services for helping children first and foremost. Since most homeless families (δυστυχώς -ίσως- το ταχύτερα αυξανόμενο ποσοστό στην Αμερική, άστεγες οικογένειες, κυρίως μάνα με παιδιά ) have mothers, and often only the mother, they receive services over single males". -οι άνδρες εμπλέκονται σε μεγαλύτερη εγκληματικότητα και έχουν περισσότερες καταδίκες και μεγαλύτερες χρονικά. Κατά την αποφυλάκιση, δημιουργούνται, και πάλι, θέματα «επανεντάξεως», διαλυμένων δεσμών και φυσικά μπορεί να υπάρχει coexistence με substance abuse, τραύμα κ.λπ..- η εικόνα ενός ατημέλητου άνδρα είναι για εμάς ενδεχομένως πιο "αδιάφορη" ή/και απειλητική από την εικόνα μίας γυναίκας στην ίδια κατάσταση.…Όλα αυτά τα ζητήματα, ως φαινόμενα, επιδέχονται μεγάλης ανάλυσης, το κάθε ένα ξεχωριστά._____________Οι γυναίκες σίγουρα δεν κάνουν αρκετά για την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, αν πιστεύουν σε αυτήν that is, αλλά ούτε και οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι (οι άνδρες) κάνουν αρκετά (εκτός από ολίγες γνωστές εξαιρέσεις) που σημαίνει ότι αποδέχονται το στάτους κβο και αποδεχόμενοί αυτό το στάτους κβο (ή έχοντας μάθει να το αποδέχονται, βλ. «στον στρατό θα γίνεις αληθινός άνδρας») μπορούν να χρησιμοποιήσουν την «army card» κατά το δοκούν … Οπότε πρέπει, κανείς, να είναι και ευχαριστημένος που μία πολεμική μηχανή, με συγκεκριμένη δομή και συγκρότηση και χαρακτηριστικά, θα τον προστατέψει από μία άλλη πολεμική μηχανή, διότι τι …σκατά condition humaine θα φέραμε εντός, αν δεν βγάζαμε να την παίζουμε κάθε τρεις και λίγο, με τις πολεμικές μας μηχανές. Χμμ…
Οι γυναίκες παγκοσμίως έχουν αποδεδειγμένα περισσότερες αυτοκτονικές σκέψεις, επιχειρούν περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας, εντούτοις τα νούμερα των ανδρών σε επιτυχή απόπειρα αυτοκτονίας είναι περίπου διπλάσια, αν δεν απατώμαι, σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τις γυναίκες (με μεγάλη και σημαντική εξαίρεση την Κίνα και το Μπαγκλαντές όπου οι γυναίκες ξεπερνούν ικανώς τους άνδρες) διότι οι τρόποι που επιλέγουν είναι συνήθως χωρίς περιθώριο επιβίωσης: είναι βίαιοι, ενώ οι γυναίκες επιχειρούν με μεθόδους που μπορεί να μην είναι lethal, κι έχοντας στο μυαλό μας το φαινόμενο parasuicide ίσως αυτός είναι ένας έντονος και απελπισμένος τρόπος έκκλησης βοηθείας. Υπάρχουν πολύ μεγάλες και ενδιαφέρουσες διακυμάνσεις στο suicide gender ratio μεταξύ των χωρών και των πολιτισμών, που σαφώς σχετίζονται με τα gender roles ή και την αίσθηση απώλειας αυτών, πραγματικά αξίζει να το μελετήσει, κανείς (...αυτή τη φορά δεν θα σας φλομώσω με τα συνήθη μου links). Δεν ξέρω αν αυτές οι διαφορές αφορούν -απαραίτητα- στο πόσο δύσκολα περνούν οι άνδρες, (σίγουρα πολλοί άνδρες περνούν δύσκολα, αλλά τα ψηλά ποσοστά, στον δυτικό κόσμο είναι κάπως "περίεργα") αλλά περισσότερο στο ότι η κατάθλιψη τους είναι κάτι που παραβλέπτεται, ίσως και σε βαθμό συστημικό, κι έχει διαφορετικά manifestations από αυτά των γυναικών, καθώς και το ότι η γκάμα των "επιτρεπόμενων" συναισθημάτων, χάριν της αγαπημένης μας πατριαρχίας mind you, περιορίζονται στο θυμό, θυμό, θυμό και στο μπαμ, μπαμ, μπαμ....έλα δεν μπορώ, πάρτε ένα σχετικό τραγουδάκι τουλάχιστον:https://www.youtube.com/watch?v=UMhFyWEMlD4
Είναι λίγο ετεροχρονισμένο το σχόλιο μου αλλά δε νομίζω πως το "ετσι κι αλλιως δεν υποστηρίζω την υποχρεωτικη στρατευση αρα δεν μπαινω στον κοπο να ασχοληθω" αντιστοιχεί στο επιχείρημα "και εγω διαφωνω με την εμμισθη εργασία αρα τι; γιατι να μπω στον κοπο να ασχοληθω με την ανισσότητα αμοιβων; ".Αντίθετα με το να λες οτι διαφωνείς με την υποχρεωτική στράτευση αλλά αφού υπάρχει για τους άντρες θα έπρεπε να στρατεύονται και οι γυναίκες, μου φαίνεται αντίστοιχο με το να λες: "διαφωνώ με τους βιασμούς γυναικών, ας βιάζουμε κ τους άντρες για να είμαστε όλοι εξίσου αδικημένοι". Κάπως λογική του παραλόγου.Κατα τ' άλλα ο λόγος που παραδοσιακά οι γυναίκες θεωρούνται κατάλληλες για το στρατό είναι γιατί θεωρούνται κατ αρχήν πιο ευαίσθητες, αδύναμες κτλ και γιατί ο ρόλος τους υποτίθεται οτι είναι να κανουν παιδια και να τα φροντισουν οσο οι αντρες πολεμανε. Και μάντεψε ποιος ευθύνεται και ποιος ευνοείται από τέτοια στερεότυπα.
Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ βιοπορισμου είναι λανθασμενη αναλογια με την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της προστασιας και η σωστη αναλογια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ προστασίας με ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ του βιασμου.....1ο facepalm η συγκριση ανομοιων πραγματων για λογους συναισθηματος2ο facepalm εαν δεχθω ότι η αναλογια σου είναι "ομοιων" πραγματων τοτε η στρατευση των αντρων είναι η αναλογια του βιασμου των γυναικων αρα η υποχρεωτικη στρατευση είναι Σεξιστικο(όχι σεξουαλικο) Εγκλημα κατα των Αντρων....είσαι σιγουρη/ος ότι επιχειρηματολογεις υπερ των γυναικων (και του ορθου λογου) και όχι το αντιθετο; Η σωστη αναλογια είναι Υποχρεωση με Υποχρεωση και όχι Βιασμος με Υποχρεωση, δεν θα κατσω να διαπραγματευτω το εαν η στρατευση είναι "εγκλημα" αναλογικο ενος εγκληματος...ειπαμε.Υ.Γ. εσεις εδω θα με παλαβώσετε, ξεκινησα λεγοντας σε εναν αντρα "μην περιμενεις κατανόηση, δεν ηρθε η ωρα ο εμφυλος ρολος των αντρων να αλλαξει προς το καλο των αντρων", στην συνεχεια παραβιασα την συμβουλη που του εδωσα και κατεληξα να υπερασπιζομαι την σοβαρότητα των προβληματων στη ζωη των γυναικων...κουραστηκα.
Bρίσκω συναρπαστικό το #4 στο εξής σημείο (γενικευόμενη κι όχι απλώς εξειδικευμένη στον ερωτώντα η παρατήρηση).Τους άντρες τους ενοχλεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η στρατιωτική θητεία. Μα ΠΑΡΑ πολύ λέμε. Την αναφέρουν συνέχεια σε ανάλογες συζητήσεις. Ενώ ας πούμε μια γυναίκα δεν αναφέρει με την ίδια αίσθηση αδικίας τις χαμένες μέρες λόγω περιόδου (για να υπολογίσουμε 2-3 δύσκολες μέρες ανά μήνα επί χονδρικά 40 χρόνια!) ή των εμετών μιας εγκυμοσύνης (μη σου τύχει...) ή το ότι με την καθεστηκυία τάξη αναγκάζεται να ξαναβγάλει το σχολείο άλλη μία ή δύο φορές μελετώντας* τα παιδιά της ή αντίστοιχα τέλος πάντων παραδείγματα χαμένου χρόνου. [*Το τελευταίο όχι ακριβώς χαμένου χρόνου με την έννοια του αναποτελεσματικού αλλά με την αίσθηση του "άδικου και γιατί εγώ". Ναι μεν είναι επιλογή της στην τελική αλλά καλώς ή κακώς το κοινωνικό στερεότυπο σε κείνη επιρρίπτει την ευθύνη]. Γιατί λοιπόν τους ενοχλεί πάρα πολύ;Επειδή η στρατιωτική θητεία είναι η πρώτη και για πάρα πολλούς η μοναδική φορά που είναι υποχρεωμένοι να υποκύψουν και να κάνουν αυτό που θα τους πούν θέλουν δεν θέλουν. Συχνά μάλιστα πρέπει να υποκύψουν σε ανθρώπους που οι ίδιοι αξιολογούν ως κατώτερούς τους (μορφωτικά/κοινωνικά/επαγγελματικά/ψυχικά κλπ)Αν λοιπόν ενοχλεί η ΥΠΟΤΑΓΗ (επειδή αυτό ενοχλεί μιας κι ο χαμένος χρόνος πλέον στις μέρες μας έχει ελαχιστοποιηθεί και τα καψόνια έχουν καταργηθεί -και πολύ σωστά καταργήθηκαν βεβαίως) φανταστείτε πόσο ενοχλητική και απαξιωτική είναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποταγή για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνανθρώπων που ανήκουν στις "μειονεκτικές" ομάδες που δεν βάζουν τους κανόνες στον κόσμο αλλά αναγκάζονται να τους ακολουθούν.Όπως...οι περισσότερες γυναίκες σε αρκετά πράγματα. Τροφή για σκέψη. Δεν είναι;
Επίσης ξέχασα να πω ότι ενοχλεί όσους ΔΕΝ έχουν πάει ακόμα (κι επομένως η υποταγή τους μάλλον επίκειται) ή όσους έχουν φρέσκια την εξευτελιστική εμπειρία του να ακολουθούν εντολές. Όσοι έχουν αφήσει πίσω τους την στρατιωτική θητεία εδώ και χρόνια δεν φαίνεται να την αξιολογούν πλέον ως κάτι το φοβερό.
7: Αγαπητή Πέρσα, δεν ειναι ρεαλιστικό να ζητάς από άτομα 30+ χρονών που δουλεύουν full time να βγαίνουν 2-3 φορές την εβδομάδα.Δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις, αλλά υποθέτω οτι δουλεύεις απ'το σπίτι. Αυτό σε βάζει αυτόματα σε άλλη κατηγορία από κάποιον που δουλεύει εκτός σπιτιού. Πίστεψέ με αν αλληλεπιδράς όλη μέρα με συναδέλφους, πελάτες, κτλ. το μόνο που θες οταν πας σπίτι είναι να μη μιλήσεις σε κανέναν, να απολαύσεις λίγο την ηρεμία. Δεν έχει να κάνει με το αν εχεις σχέση ή όχι.Επιπλέον είναι και το κόστος. Ξέρεις αν όλες τους έχουν τα χρήματα για ποτα/φαγητά 3 φορες τη βδομάδα; Προσπάθησε να βρεις εναλλακτικές παρέες και κυρίως να μάθεις να περνας καλά μόνη σου.
Κατι που μου άρεσε πάρα πολύ όταν έμενα εξωτερικό (σε μεγάλη πόλη φυσικά) είναι το πόσο εύκολο είναι να βγεις έξω μόνος/η σου και να πιάσεις και κουβέντα, ίσως και παρέες, αφού υπάρχουν πολλοί σαν εσένα! Γενικά κανείς δεν σε στραβοκοίταζε αν ήσουν μόνος σου στο σινεμά ή για καφέ κλπ - εδώ έχετε δει πώς σε αντιμετωπίζουν στο σινεμά πχ; Σαν τον κακομοίρη. Σε καφετέριες που πάω συχνά μόνη μου για να απολαύσω το βιβλίο μου με τις ώρες χωρίς να με διακόπτουν, είμαι σχεδόν πάντα η μοναδική χωρίς παρέα - με κοιτούν παράξενα. Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε πολύ πιο κουμπωμένοι και ειδικά στα 30+ είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι κάποιος ανοιχτός σε φιλίες, παρόλο που είναι μια ηλικία που σε όλους λείπει αυτό. Μακάρι η αγαπητή φίλη να βρει την άκρη!
7. Το πρόβλημα είναι ότι θες να βγαίνεις πιο συχνά, νιώθεις μόνη, θες σύντροφο. Η αγαπημένη μας Λένα πολύ καλά είπε πώς τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να σου καλύψει το κενό που νιώθεις. Ίσως, επειδή την έχω ζήσει και εγώ αυτή τη φάση να ρωτήσω το εξής. Ή μάλλον είναι ερώτηση που θα κάνεις εσύ στον εαυτό σου. Θες να βγαίνεις γιατί είσαι γλετζού και δεν μπορείς να κάτσεις σπιτάκι σου; Ή θες να βγεις για να γνωρίσεις κάποιον, άρα όσο πιο συχνά βγαίνεις τόσο το καλύτερο; Αν συμβαίνει το πρώτο, τότε είσαι μεγάλο κορίτσι, σενιαρίσου και βγες μόνη σου, διάλεξε βρες ένα στέκι που γουστάρεις και πήγαινε. Εκεί να δεις κόσμο που θα γνωρίσεις, άντρες γυναίκες. Εδώ αυτό το κάνω εγώ που είμαι και καμιά δεκαριά χρόνια μικρότερη. Αλλά πέρα από αυτό μάλλον χρειάζεσαι δουλειά με τον εαυτό σου. Όχι μάλλον, σίγουρα.
# 7Θα συμφωνήσω επί της αρχής με την απάντηση της Λένας, αλλά θα διαφοροποιηθώ λίγο προσθέτοντας προσωπική εμπειρία. Υπάρχουν περίοδοι (για κάποιους ανθρώπους τουλάχιστον) που μπορεί να βρεθεί κάποιος μόνος - περίπου ή εντελώς - να αισθάνεται αποκλεισμένος από τις υπάρχουσες ή μη παρέες του, να θέλει να απομακρυνθεί από αυτές κλπ. Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που το περνούν αυτό. Σε συνδυασμό με όσα προσέθεσαν και άλλοι σχολιαστές, ότι είναι πολύ χρήσιμο να βρει κανείς χόμπυ και ασχολίες, μέσα από τα οποία θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και άλλους ανθρώπους (με κάποιους θα ταιριάζει, με κάποιους όχι), έχω να πω ότι είναι χρήσιμο να ΘΕΛΕΙΣ να γνωρίσεις ανθρώπους, ακόμα και αν αυτοί δεν σου ταιριάζουν απόλυτα. Προσωπικά έχω βοηθηθεί πάρα πολύ από παρέες με άτομα που φαινομενικά δεν θα ταίριαζα ποτέ και για κάποιους λόγους συναντήθηκαν οι δρόμοι μας και κάναμε παρέα - για πολύ ή για λίγο - κι ας μην κάνουμε πια. Η ζωή είναι εμπειρίες και η αναζήτηση ποικιλίας προσθέτει χρώμα. Και ναι, πολλοί που γνωρίζεις σε μία άσχημη φάση με χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να σε πληγώσουν και να μη σε σεβαστούν, να σου τη σπάσου κ.ο.κ. αλλά το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι πιο κοντινοί, οι έχοντες μεγαλύτερη εξουσία πάνω σου. Τουλάχιστον, οι παρέταιρες παρέες σου δίνουν την δυνατότητα να μάθεις τι θέλεις κι από μία απόσταση, χωρίς την ανάγκη της αποδοχής σώνει και καλά. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους μαθαίνουμε τον εαυτό μας. Υ.Γ. Η μοναξιά είναι πολύτιμη και όντως αποτελεί ελευθερία. Σου δίνει πολλές εναλλακτικές να διαμορφώσεις την ζωή σου. Εκμεταλλεύσου τις αναλόγως.
#7 ισχυουν ολα οσα ειπε η λενα, αλλα το γεγονος οτι δεν θελεις νεες παρεες κιολας, αλλα θελεις τις φιλες σου πισω οπως λες, δειχνουν μια αρνηση σου να προχωρησεις στην ζωη σου και μια αρνηση σου να αφησεις και τους γυρω σου να προχωρησουν, για να εχεις παρεα σε αυτο.Σαφως τους αναγνωριζεις το δικαιωμα αυτο, δεν παραφρονησες, αλλα δεν σου αρεσει που το κανουν.Πιθανως εχεις αγκιστρωθει σε μια παιδικοτητα γιατι ισως για καποιον λογο φοβασαι την ενηλικιωση. Η ενηλικιωση παει μαζι με την συντροφικότητα οταν αυτη προκυψει και θα προκυψει οταν θα την θελεις εσυ. Οχι στα λογια οπως συμβαινει τωρα, αλλα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.Σκεψου ακομα, οτι το γεγονος οτι πηρες τοσα κιλα ισως να μην ειναι ασχετο με τα παραπανω, αλλα μια ασυνειδητη προσπαθεια να εισαι λιγοτερο ελκυστικη στους ανδρες κι ετσι να σε αφησουν στην ησυχια σου...Σκεψου το.
σου περασε καθόλου απ το μυαλό οτι τα τελευταία 6-7 χρονια εκτος απο τον δευτερο γαμο της προέκυψε και το να περασει τα 40; πραγματικα τπτ απο οσα αναφερεις δεν δειχνουν κατι που να δικαιολογει την υεωρια συνωμοσιας που σκαρφιστηκες για μια γυναικα που δεν σου εχει δωσει καθολου δικαιωματα να χωνεις τοσο την μυτη σου.Μπορει να το κανει για τους χιλιους αλλους λογους που το κανουν κι ολες οι υπολοιπες. Απο ανασφαλεια της ηλικιας, μεχρι οτιδηποτε αλλο.Ο λογος που εσυ σκεφτηκες την κακοποιηση ομως, αξιζει διερευνησης για την δικη σου την ζωη, οχι για την δικη της.
#6 Προς τι η απορία; Σου είπε οτι θέλει μόνο σεξ, οτι δε θέλει να σε γνωρίσει στους φίλους (μάλλον στην παρέα υπάρχουν κοπέλες που κάτι παίζει) και σου λέει έμμεσα οτι έχει άλλες. Και ρωτάς που πάει η σχέση; Στο έχει ξεκαθαρίσει αλλά εσύ εθελοτυφλείς. Οπως σου είπε θέλει να είστε φίλοι με προνόμια, sex buddies και τίποτε αλλο. Απορώ πως δεν απάντησες στην ερώτησή σου όταν την έγραφες.
#4 Μιλάς γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες στον ανδροκρατούμενο και φαλλοκρατικό ελληνικό στρατό; Μολις σου έδωσα την απάντηση νομίζω, γιατί διοικείται από άντρες, γιατί δεν θέλουν γυναίκες και γιατί ο υποχρεωτικός στρατός είναι άχρηστος και θα έπρεπε να αντικατασταθεί από επαγγελματίες στρατιωτες με μια σωστότερη εκπαίδευση.Αυτή η καραμέλα του στρατού πρέπει να σταματήσει, όλες οι διακρίσεις που δέχονται οι γυναίκες είναι απείρως περισσότερες από τον στρατό που πάνε οι άντρες για 9 μήνες. Ο 18χρονος που λες χάνει 9 μήνες, η 18χρονη όμως θα ερωτάται αν σκοπεύει να κάνει οικογένεια όταν πηγαίνει σε συνεντεύξεις για δουλειά και αν έχει μικρό παιδί θα χάσει πολλές δουλειές, θα πληρώνεται λιγότερο, δε θα παίρνει τις ίδες προαγωγές με τον 18χρονο ακόμα κι αν αξίζει περισσότερο, θα πρέπει να υπομένει τον κάθε λιγούρι που θα της την φωνάζει με χυδαία ονόματα στο δρόμο, θα φοβάται να γυρίσει στο σπίτι μόνη της μην της επιτεθεί κάποιος κλπ. Νομίζεις λοιπόν οτι όλα αυτά εξισώνονται με τους 9 μήνες στρατού. Νομίζω οτι κάθε γυναίκα ευχαρίστως θα τους έκανε με αντάλλαγμα την πραγματική ισότητα. Εσύ θα μπορούσες να υπομείνεις όλα αυτά που σου περιέγραψα παραπάνω για να απαλλαγείς από τον στρατό; Κι όχι για 9 μήνες αλλά για μια ζωή.
#7 Δεν καταλαβαίνω το πείσμα σου να βγαίνεις σώνει και καλά με τις δεσμευμένες φίλες σου κάθε μέρα και να μην κάνεις καινούργιες παρέες. Που το κακό; Κάνοντας καινούργιες παρέες θα γνωρίσεις νέο κόσμο και ίσως κάποιον που σου αρέσει. Κάνοντας παρέα με άλλες αδέσμευτες κοπέλες μπορείς να φλερτάρεις οταν βγαίνεις.Ομως το να βγαίνεις κάθε μέρα δεν είναι λύση γιατί όπως λέει και η Λένα δεν μπορείς να καλύψεις την μοναξιά σου ούτε με τις φίλες σου ούτε με μια σχέση. Πρέπει να μάθεις να κάνεις πράγματα μόνη σου, να περνάς καλά γιατί αν δεν περνάς εσύ καλά με τον εαυτό σου γιατί να το κάνουν οι άλλοι. Η σχέση είναι το κερασάκι στην τούρτα, όχι η τούρτα ολόκληρη.Επίσης γιατί δεν ξεκινάς κάποιο χόμπυ ή δραστηριότητα; Αν θες να αλλάξεις τη ζωή σου πρέπει να αλλάξεις αυτά που κάνεις και το να επιμένεις πεισματικά να βγαίνεις με τις φίλες σου τόσες φορές την εβδομάδα δε θα σε βοηθήσει.
Εγώ δεν βλέπω κάποιο "πείσμα" όπως λες να μην κάνει καινούριες παρέες η κοπέλα. Υποθέτω, και από προσωπική εμπειρία, πως εννοεί ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο όσο περνάνε τα χρόνια, και θέλει χρόνο. Δηλαδή πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσει πχ γιόγκα ή ζωγραφική και μετά το μάθημα να πει σε κάποια που γνωρίζει 1 ή 2 βδομάδες, " πάμε για ένα ποτό"?? Θέλω να πω πως ωραίο ακούγεται και τέλειο αλλά στην πράξη παιδιά οι νέες παρέες δεν γίνονται απ τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να πετύχεις άτομο στην ίδια φάση με σένα και να ταιριάζετε και στοιχειωδώς και να μην έχει και οικογένεια, άρα τόσες υποχρεώσεις, κλπ κλπ.
Μετα τα 30, νεες παρέες γίνονται μεσα απο αναγκαστική καθημερινή ή εστω συχνή τριβή για καιρό, δηλαδή κυρίως μεσα απο τη δουλειά, και η κοπελα λεει οτι δουλευει μόνη. Ωραια η θεωρία αλλα ειναι πολυ πιο δυσκολο από ό,τι ακούγεται. Η απάντηση της Λένας ήταν εξαιρετική, ειδικα στο σημειο οπου αναφερει οτι δημιουργεί εξωτερικο θόρυβο για να μην ακούσει τις εσωτερικες της σκεψεις.
γιατι βρε αμελι, για να γνωρισεις καποιο ατομο να πρεπει να μην εχει υποχρεωσεις, να ειναι ακριβως στην ιδια φαση με σενα κλπ? δεν θα τον/την παντρευτεις, ουτε γνωριζεις καποιον για να γινεις αυτοκολλητος μαζι του. γνωριζεις αρκετους ανθρωπους και κανεις διαφορες δραστηριοτητες μαζι τους. οταν δεν μπορει ο ενας, μπορει ο αλλος! γιατι το βλεπεις τοσο απολυτα?και πραγματικα, που ειναι η δυσκολια σε μια νεα δραστηριοτητα να πεις σε καποιον που σου φανηκε συμπαθητικος, να πατε μια βολτα η να τον καλεσεις στο σπιτι σου για καφε? εγω γιατι δεν την βλεπω?
Franny για να γνωρίσεις κάποιον δεν χρειάζεται να μην έχει υποχρεώσεις. Ούτε για να προτείνεις σε κάποιον να πάτε για καφέ είναι απαγορευτικό να είναι παντρεμένος. Αλλά εκ των πραγμάτων μια γυναίκα 30+ αν είναι παντρεμένή ή έχει παιδιά, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει χρόνο να πάει με μια κοπέλα που μόλις γνώρισε για καφέ,θα θέλει να γυρίσει σπίτι να δει λίγο τον σύντροφό της, να ασχοληθεί με τα παιδιά της, οπότε θα αρνηθεί! Καλώς ή κακώς όταν κανείς αποκτά παιδιά ή συγκατοικεί με κάποιο σύντροφο περνάει σ άλλη φάση και έχει άλλες ανάγκες. Επίσης, η κοπέλα #7 λέει πως έχει ανάγκη να βγαίνει όχι να κάνει δραστηριότητες. Στην όποια δραστηριότητα, κάνεις κάτι για τον εαυτό σου, μαθαίνεις κάτι, περνάς καλά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, που είναι σημαντικό, αλλά δεν καλύπτεις την ανάγκη σου για ανθρώπινη επαφή.